понедељак, 7. фебруар 2022.

Pogača

 Kod nas hleba nikad dosta i hvala bogu meni nije teško da mesim, tako da muž ima uvek svež hleb.

Testa uvek pravim po svom, onako kako mi volimo a ideje na you tube ima koliko hoćete za razna peciva i pogače.

Sastojci za početno testo: 325 g brašna sa većim procentom glutena, 180 g mleka, 4.5 g suvog kvasca

Sastojci za drugo testo: 180 g brašna sa većim procentom glutena, 45 g umućenog jajeta, 4.5 g suvog kvasca, 1 kašičica soli, ili po ukusu, 1 kašičica šećera, 70 g omekšalog putera, 4 do 5 pune kašike hladnog mleka

i još: 75 g omekšalog putera, semenke po vašem izboru

Priprema prvog testa:  Sve sastojke sjediniti zajedno i umesiti testo, koje je dosta tvrdo. Staviti u zdelu koja ima poklopac, zatvoriti i ostaviti u frižider, najmanje 12 sati.

U zdelu od miksera ili u vanglicu, ystaviti brašno, suvi kvasac, šećer,so i dodati početno testo, koje ćete iskidati na manje komadiće, 30 g umućenog jajeta, ostatak ostavite da premažete testo, 3 kašike hladnog mleka i zamesite testo. U zamešeno testo dodavati po trećinu omekšalog putera i svaki put dobro izmesite da se puter i testo sjedine pre nego što dodate novu količinu putera. Ovo mešenje, ako radite ručno, traje oko desetak minuta, kuhinjskim robotom je to mnogo brže. Ja uvek to volim da odradim rukama.

Kad dobijete meko i elstično testo a ruke su vam čiste od lepljivog testa, oblikovati u kuglu, pokriti providnom folijom i ostavite na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 3 dela, jednu trećinu odseći i ostaviti sa strane a ostatak testa podeliti na 10 jednakih loptica. Manji deo podeliti na 4 iste i 1 manju lopticu. Premesiti, oblikovati u loptice pokriti i ostavii da se kratko odmori.

Tepsiju veličine 26 cm, može i 28 cm, šrekriti pek papirom. Prvih deset loptica sve lepo oblikovati u kuglice i poređati ih uza zid tepsije, pokriti i ostaviti na stranu.

Od 4 većih loptica oklagijom rastanjiti u krug da vam je testo tanje od 0.5mm i svaku jednu staviti na stranu dok ih sve ne završite. Uzeti prvu jufku, premazati sa omekšalim puterom, drugu preko, te i nju premazati omekšalim puterom, treću preko, premazati puterom i završiti sa 4. Malo oklagijom još rastanjite i ako vam je potrebno brašno, slobodno ga koristite i tako rastanjen krug preseći na pola pa svaki deo na 5 da dobijete 10 trouglova. Svaki trougao raseći prema užem delu testa na 3 mesta, okrenuti i zaviti u kiflicu. Tako zavijene kiflice naređajte u srednu tepsije. Najmanji deo testa oblikujte u kuglicu i staviti u sredinu.

Kolaž bi trebao da vam pomogne pri izradi pogače. 

Pokriti i ostaviti na toplom mestu da vam testo još jednom naraste. Naraslo testo premazati sa ostatkom jajeta u koje ste dodali malo mleka, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko pola sata ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.

Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije, staviti na žicu da se hladi i dok je topla, premazati je sa vrlo malo otopljenog putera.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар