четвртак, 17. фебруар 2022.

Pogača srce

 Ovu sam pogaču pravila za dan ljubavi ali ne stigoh ranije da napišem recept..

Sastojci:  250 g brašna sa većim procentom glutena, 100 g semolina brašno, 100 ml mlaćenice, 110 ml kisele vode, 40 g putera, 5 g suvog kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera

i još: 40 g putera, 1 jaje za premazivanje, semenke po izboru

Priprema: Prosejati oba brašna zajedno, dodati suvi kvasac i šećer i izmešati sve zajedno.

Zagrejati kiselu vodu, dodati mlaćenicu, so i omekšali puter i mešati dok se puter ne otopi i sve to zajedno sipati u brašno i zamesiti meko i glatko testo koje se ne lepi za ruke.

Ako želite, možete dodati pola umućenog jajeta u testo, jer jedno celo jaje samo za premazivanje je previše.

Oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na jedno veće i jedno malo manje parče. Manje parče rastanjiti što tanje možete, premazati ga sa omekšalim puterom i zaviti čvrsto u rolat. Iseći iz tog rolata 7 parčića i poređati  ih uz stranice pleha, koji je u obliku srca. Ako koristite običnu tepsiju ili kalup za tortu trebaće vam 1 i po mera od sastojaka, ovo neće biti dovoljno.

Drugi deo podelite na 4 dela, pa svaki deo na 4 do 5 delova, biće vrlo male kuglice oko 15 g svaka. Premesiti ih, oblikovati i svaku kuglicu rastanjiti u mali krig oko .04c, debljine, staviti jednu na drugu da se preklapaju i štapićem pritisnuti 2/3 da se zalepe i vašim prstima zaviti ih sve zajedno u krug.( pogledajte kolaž ) Odseći tu 1/3 , premesiti i ostaviti na stranu, jer će vam trebati za pravljenje cvetića.. Zavijen cvet staviti između rolatća. Trebate imati 7 rolatića i 7 cvetova okolo stranica kalupa..

Ovakvu pogaču možete napraviti i u većem kalupu za kuglof ili u okrugloj tepsiji. U sredini staviti neku zdelu, koju ćete prethodno dobro premazati puterom ili isprskati sprejom za pečenje da se testo ne zalepi. Ako je potrebno, prethodnoje zaviti alu folijom pa isprskati preko.

Pokriti i ostaviti da još jednom naraste.

Naraslo testo premazati umućenim jajetom, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečenu pogaču ostaviti kratko u kalupu, i vrlo pažljivo odvojiti od unutrašnje zdelice, premazati sa malo otopljenog putera, ( ja sam zaboravila ) i ostaviti da se ohladi.

Poslužiti uz ručak i neka vam je u zdravlje!

Prijatno!!!


2 коментара: