четвртак, 24. фебруар 2022.

Slana štrudla od piletine i šampinjona

Danas imamo reciklirani ručak,dodajte salatu i uživajte.
Juče smo imali pečeno pile i krompir i naravno, da nas dvoje ne možemo da pojedemo celo pile, ostalo je pola. Ja ne volim hladno meso i morao se naći način kako upotrebiti ostatak ovog mesa...pita od piletine i dodatak povrća nam je idealan ručak. Probajte i vi. Ovakve pitice se mogu napraviti i za večeru a idealne su i za piknik. Možete ih napraviti male da svako ima svoju piticu ili napraviti veću i iseći na komade i poslužiti vašem društvu uz čašu hladnog piva.


Sastojci za testo: 600 g univerzalnog brašna,2 pune kašike mleka u prahu, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 2 jajeta, 4 kašike maslinovog ulja, 250 do 300 ml tople vode
Sastojci za fil: oko 500 g preostalog mesa od ručka, ( piletina, govedina, svinjetina... ) 150 g šampinjona, 1 glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 1 paprika šilja, 2-3 ljutih feferončića, 2 kašike brašna, 250 ml mleka, 60 g putera, 2 kašike sitnije seckanog peršuna, 100 g izrendanog gouda sir, po ukusu začini;so, sveže samleveni biber, suvi začin
i još: 1 jaje, 1 kašika mleka ili vode, susam ili semenke po vašem izboru

Priprema:  U 125 ml tople vode staviti kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati brašno, napraviti udubljenje u sredini brašna,dodati so, mleko u prahu, ulje, jaja, dodati nadošli kvasac i sipati ostatak vode i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti testo da postane glatko i elastično.
Oblikovati u loptu,premazati sa uljem, vratiti u vanglicu i pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste pripremiti fil.
U veći tiganj staviti puter i na zagrejanom puteru ispržiti sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
Dodati sitnije sečene šampinjone, koje ste prethodno oprali, i njih pržiti oko 5 minuta, dodati crvenu papriku, koju ste očistili od semenki i iseckali na manje kockice,dodati beli luk i pržiti sve zajedno dok paprika ne omekša.

Meso, koje je ostalo od ručka, iseći na sitnije kocke, dodati u tiganj i pržiti zajedno nekoliko minuta, dodati začine po ukusu,dodati brašno i sve promešati i na kraju dodati mleko, prđiti samo na kratko, dok se sve ne zgusne. Na kraju dodati sitnije sečen peršun i izmešati. Ostaviti sa strane dok testo nije spremno za pripremu.

Naraslo testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti na koliko hoćete delova,možete da imate dve velike štrudle, ili podeliti na manje jufkice.
Ja sam pravila od pola količine. Testo sam podelila na pola,svaka polovina po 255g i premesiti još jednom.
Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo u pravougaonik, na sredinu testa staviti četvrtinu fila ( kod mene je bilo polovina fila ) i preko staviti četvrtinu izrendanog sira.


Stranice iseći na trakice i prekriti testo sa trakicama, kao što je na slici.
Sad tako isto uraditi i sa ostatlkom testa i fila.

Kad ste napravili štrudlice, preneti ih na pleh,koji ste prekrili papirom za pečenje, pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo ponovo naraste, oko pola sata.


Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom i jednom kašikom mleka, posuti sa semenkama po izboru. ( kod mene jedna sa crnim susamom,,jedna sa tostiranim susamom )
Uključiti rernu na 180*C i peći u zagrejanoj rerni oko 35 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.( ako počne previše da rumeni, pokriti sa papirom za pečenje )


Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, pokriti sa kuhinjskim papirom i krpom i ostaviti oko 5 monita da odstoji.
Premazati sa malo otopljenog putera i ponovo pokriti i ostaviti da se prohladi, oko deset minuta.
Iseći na parčiće i poslužiti sa hladnim pivom. Uz neku finu čorbicu ili supicu, ovo vam može biti kompletan ručak.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар