понедељак, 28. фебруар 2022.

Rolat sa paprikama

 Pre nekoliko nedelja na IG vidim jedan divan rolat, koji je postavio profesionalni kuvar i želela sam da ga i ja napravim. Ivan mi je poslao recept, koji on radi od prilike i meni je to ličilo  na odličnu ideju ali mi se nije dopala ideja što se paprike preliju samo sa jajima. Ja sam želela da to bude pravi rolat, koji ja mogu da poslužim mojim gostima kao predjelo a moglo bi biti i za brunch...ovo je moja verzija tog rolata a na kraju recepta ću napisati onako kako je to Ivan napravio.

Sastojci za rolat:  6 jaja, 125 g kiselog mleka, 100 g brašna. pola kašičice soli, 400 g pečenih paprika

Sastojci za fil:  200 g kajmaka, 200 g šunke, 2 čena belog luka, seckan peršun

Priprema: Ja nemam domaći kajmak pa sam koristila ovaj koji sam sama napravila i obično napravim veću količinu pa ga imamo u frižideru jer to moj muž jede ujutru sa prepečenim hlebom.

Odvojiti belanca od žumanca još dok su jaja hladna, jer na taj način se mnogo lakše odvoje i ostaviti na sobnoj temperaturi.

Paprike, ako koristite sveže pečene, najbolje ih je ispeći dan ranije i ostaviti da u đevđir da se ocede. Ja sam koristila crvene, žute i narandžaste jer su mi paprike bile jeftine a vi, ako koristite iz zamrzivača, odmrznuti ih i ostaviti da se ocede. Za ovaj rolat je vrlo važno da paprike budu dobro oceđene.

Posle ceđenja staviti ih na kuhinjski papir, prekriti drugim i još ih osušiti što više možete.

Umutiti belanca sa solju u šne i ostaviti na stranu. Umutiti žumanca u gustu masu, dodati kiselo mleko, ili gusti jogurt i na kraju dodati brašno i sjediniti sve zajedno. U tako sjedinjenu masu dodavati po malo umućena belanca i svaki put sjediniti spatulom. ( ja sam u tu masu stavila i malo isečenog peršuna, vi ne morate )

Pleh od rerne prekriti pek papirom. Moj pleh je veličine 44cm X 32cm Sipati  masu u pipremljen pleh i paprike, koje ste prethodno dobro ocedili i iskidali na tanje rezance staviti preko umućene mase svuda ravnomerno. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C  oko 10 do 15 minuta.

Izvaditi pečen rolat, skinuti sa pleha i zajedno sa papirom ostaviti da se ohladi. Nemate potrebe da zavijete u rolat jer rolat će se vrlo lako zaviti jednom kad bude premazan nadevom.

Na ohlađen rolat sa paprikama na gornjem delu, naneti pola količine kajmaka, preko staviti šunku, preko šunke drugi deo kajmaka, posuti sitno iseckanim belim lukom i peršunom i pomoću donjeg papira zaviti rolat. Staviti rolat na čist pek papir i zaviti a preko toga zaviti sa nekoliko streč folija i ostaviti u frižider, najbolje preko noći, da se stegne i ohladi.

Pred služenje iseći na parčiće , ukrasiti po vašoj želji i poslužiti dobro rashlađen. Rolat je odličan i posle nekoliko dana, što znači da ga možete napraviti i nekoliko dana ranije, samo budite sigurni da pečene paprike budu dobro osušene da ne navlaže previše rolat.


Ovako pripremljen rolat možete poslužiti svojim gostima kao predjelo ili vašim ukućanima za večeru.

A ovako Ivan kaže kako je on pravio svoj rolat / omlet...

Pecena paprika ociscena cepkana.....na plehu stavim papir za pecenje premazem zejtinom....pospem malo soli preko papriku.....prethodno rernu zagrejem na najjace 30 minuta....stavim pleh otprilike pola sata da se ne presuši mnogo.....
Umutim jaja 8 ,čaša jogurta malo soli,praska za pecivo i sode bikarbone na vrh kašičice.
Posle pola sata izvadim pleh prelijem jaja i vratim opet....vidite kad se ispece ne znam koliko stoji u rerni ali ne dugo.
Kad se ispece ohladi se i sa papirom urolam pa okrenem naopako jer se maze krem sir i mladi sir na koru koja je sa gornje strane. Ne volim da stavljam brasno,ovo je kao omlet samo urolan.Jede se brzo😂😂😂😂😂😂Ja u životu nisam merio ,sve pravim od oka.....ja sad ne znam mislim da sam imao negde 600 grama pečene i ocedjene paprike.Bitno da prekrije dno pleha.

Ivane, od srca ti hvala na ideji, ovaj rolat će biti malo češće u našoj kući, posebno leti jer ga možemo imati za dva dana.

Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар