понедељак, 10. март 2014.

Krem čorba od celera i komorača

Čorbice jako volimo i često ih pravimo, uz neki fini sendvič, vrlo često nam bude kompletan ručak.


 Sastojci:

1 glavica crnog luka
1 ljuta paprika, očišćena od semenki i žilica
3-4 čena belog luka
1 zelena jabika
1 manji koren celera
1 manji komorač
2 manja ili 1 veći krompir
2 lovorova lista
sok od pola limuna
125 ml belog vina ilisok od jabuka
1 do 1.5 l temeljca
125 ml pavlake ( ako postite koristite sojino ili pirinčano mleko )
mirođija
beli biber, suvi začin,so
maslinovo ulje ili 2 kašike puter

Priprema:

U veću šerpu sipati ulje, a ako ne postite, staviti puter.

Povrće oprati,očistiti i iseći na krupnije kocke. Luk i beli luk očistiti i iseći na kocke i staviti zajedno sa povrćem i lovorovim listom u šerpu da se dinsta oko 10 do 12 minuta ili dok ne omekša, dodati jabuku, koju ste oljuštili i isekli na kocke, sok od pola limuna i dinstati još 5 minuta.

Dodati belo vino ( umesto belog vina možete koristi sok od jabuka ), naliti sa temeljcem, smanjiti temperaturu i kuvati polu zaklopljeno još 15 do 20 minutra.

Izvaditi lovorov list, začiniti sa suvim začinom, belim biberom i solju i štapnim mikserom smrviti svo povrće u glatku tečnost.
Dodati zagrejanu pavlaku a ako vam je čorba isuviše gusta dodati još toplog mleka, dok ne dobijete gustinu koju volite.

Vratiti na vatru da se samo zagreje ali da ne provri.

Vruću čorbu pre služenja posuti sa peršunom ili sitnim lišćem od komorača i posuti sa tučenom crvenom paprikom.



Prijatno!!!!

Malo da se pohvalim mojim orhidejama koje su u punom cvatu, nisu sve, neke trenutno miruju, dok ove cvetaju.

Ova mi je jedna od omiljenih boja...





Ova minijaturna orhideja, koja je, kad sam je dobila, bila potpuno bela, sad je ovakva boja...ko zna kakva će biti iduće godine.


Još jedan dokaz da od bele orhideje dobijete ovakvu





Ova orhideja ima cvetove još od oktobra prošle godine...


Ovu orhideju sam dobila još prošle godine za Uskrs, koji je bio u martu, znači već je godinu dana u cvetu, a kad pogledate dole sa leve strane izlazi nova grančica sa novim pupoljcima....ovako mi se još nikad nije desilo da cvet traje godinu......


8 коментара:

  1. I'm happy to see again your beautiful flowers, Zoki. :) And this cream soup... It's very interesting! I suppose it's flavor is strong. What do you think?
    Have a wonderful day, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. My dear Gery, we love veggies and fennel is vegetable which is often on our menu ...that vegetable is great with fish and chicken,flavor is very mild but I know that some people do not like fennel because of sweet taste...I often mix celery root with potato and make mash potato,it taste very nice, and we enjoy it.
      Thank you very much and have a great day.Hugs:))

      Избриши
  2. Анониман10. март 2014. 16:07

    Čorbe I supe su moje omiljeno jelo:ja dan bar bez jednostavne supice ne mogu da zamislim.To mi ostalo od mame.A I moja Cali voli sup ikako ona to zove.A bogami I njene drugarice kad ostanu na ručku.Ovakvu nisam pravila,super izgleda
    A orhideje su fanatstične!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, ja mislim da sva deca vole supice ( oni sve to zovu supe ) i dobro je da je tako.Ja volim da isprobam svaku vrstu čorbice ili supice i baš nam prijaju.Topli pozdrav i zagrljaj za vas dve.

      Избриши
  3. Čorbica deluje primamljivo...A orhideje..ostala sam bez teksta..Nikad ih nisam gajila, a nešto me u zadnje vreme mame..Božanstvene su. Postoji li možda neka caka ili važan savet za negu... ako se rešim da nabavim jednu..za početak?? Pozdrav veliki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra, hvala ti puno. Orhideje su mi omiljeno sobno cveće i zaista ih imam puno. Svi znaju da ih volim i svaki put za slavu ili rođendan mi prijatelji donesu njih, tako da ih imam sa cvetom u svako doba godine a što najviše volim je da im cvet traje 6 meseci.
      Ne dajem im nikakav poseban tretman, osim što ih držim pored prozora ali kad je sunce direktno na njih, onda zatvorim roletne, ali ne potpuno, ostavim da malo sunčevi zraci prolaze između.
      Zalivam ih obilato sa vodom iz česme jednom nedeljno, dobro ih ocedim i vratim nazad u ukrasnu saksiju. Lišće im istuširam jednom u mesec dana i onda samo prebrišem da mi voda ne kaplje po podu.
      Dnevna temperatura u kući je,zimi 19 stepeni, noću 16 stepeni a leti je 23 preko dana...vole vlagu ali mi je nemamo previše u kući, kontriolišemo to sa aparatom koji je ugrađen u peć za grejanje.
      Ne prehranjujem ih ni sa čim. Za svo ovo vreme, od kada imam orhideje, uginule su mi samo dve.
      Želim ti puno sreće u gajenju. Kod nas su one jeftinije od buketa ruža, koje traju maksimalno desetak dana, ako i toliko,a cvet orhideje imaš za 6 meseci. Topli pozdrav.

      Избриши
    2. O, hvala na ovako iscrpnom odgovoru. I vremenu odvojenom za njega <3
      Kad je tako,vredi pokušati sa nekom orhidejom, već mogu da zamislim kako će da mi ulepšaju ambijent. Veeeeliko hvala...

      Избриши