понедељак, 22. септембар 2014.

Rolnice sa šunkom i kačkavaljem

Naša koleginica, blogerka Jafi, je skoro postavila ovaj recept na svom blogu i na Coolinarici, gde sam ga ja prvo videla.
Izgled me je privukao, jer volim testa koja se listaju i naravno, morala sam ih isprobati.


Ja sam umesto mekog brašna tipa 400, koje mi ovde nemamo, koristila brašno za hleb ( bread flour ), možda je to isto, ali ja ne poznajem brašna u Srbiji. Ovde volim da koristim hlebno brašno za testa ili ih mešam, svenamensko sa hlebnim brašnom,nekad pola pola, nekad ne, sve zavii šta pravim od testa.

Umesto 200 ml mleka, koristila sam 125 ml mlaćenice, kojoj je bio zadnji momenat da se upotrebi i 150 ml mleka....ovo brašno upija više tečnosti.
U toplo mleko sam dodala 8 g suvog kvasca i kašičicu šećera i ostavila sam sa strane da se kvasac podigne.

Brašno prosejati zajedno sa 1 kesicom praška za pecivo ( za vas, koji kupujete prašak za pecivo na meru, kao ja, to je 12 g ) dodati 2 jaja, kašičicu soli, mlaćenicu i nadošli kvasac i sve to zamesiti rukom ili mikserom u elastično i glatko testo.
Ja obično testo "mesim" sa mikserom i mesim ga oko desetak minuta, testa na taj način su mi mnogo lepša a uvek ga domesim na kraju ručno.

Ostaviti testo da naraste,oko pola sata i tek ontada podeliti na 5 jufkica. Dok testo raste, vi umutite 125 g putera, u originalnom receptu je margarin, ali ga mi ne koristimo. Moj puter je slan i iz tog razloga sam stavila samo jednu kašičicu soli.

Svaku jufku rastanjiti u pravougaonik i svaku jufku premazati sa 20 g umućenog putera, što znači upotrebićete samo 100 g putera, preostalih 25 g ostaviti sa strane.
Kad ste prvi jufku rastanjili i premazali sa puterom, rastanjiti sledeću i prebaciti preko prve premazane jufke i tek onda premazati drugu jufku i tako raditi sa svakom sledećom jufkom.
Kad ste naslagali svih 5 jufki jednu na drugu, uviti sve u rolat i ostaviti desetak minuta da se testo odmori.

Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti rolat u pravougaonik, debljine 0.5cm. 
Testo iseći prvo na pola po dužini i onda podeliti testo, u zavisnosti kolike rolnice želite da budu velike, da imate podjednake pravougaonike,ja sam  isekla na 5 pravougaonika sa svake strane, što znači, dobila sam deset rolnica.

Na svaku rolnicu staviti po 1 listić goude sira, 1 parče tanko narezane ćureće ili pileće šunke i parče krem sira....u originalnom receptu je kašičica kisele pavlake,kod nas ta pavlaka nije dovoljno gusta zato sam se odlučila za krem sir.
Zaviti u rolnicu, poređati ih na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se odmore samo dotle dok vam se rerna ne zagreje na 180*C


Kad se rerna zagrejala, premazati sa preostalim puterom, koji sam ja otopila, posuti sa semenkama po izboru i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.


Sastojci kako sam ja pravila: 500 g brašna za hleb, 125 ml mlaćenice, 150 ml toplog mleka, 8 g suvog kvasca,1 kašičica šećera,1 kašičica soli,12 g praška za pecivo,2 jajeta...
Za premazivanje: 125 g slanog putera, 10 parčeta gouda sir, 10 parčeta ćureće ili pileće šunke i oko 100 g krem sira.

Ako volite peciva, obavezno isprobajte i ovo...spolja su hrskava a iznutra meka kao pamuk.

Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. Yummy, yummy, yummy... I'm hungry again... :)
    Hugs, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Me to......I love them, they are so tasty and to bad that they are gone so fast. Have a good day, my dear. Hugs and kisses:)))

      Избриши
  2. Prelepe su ti :) Hvala na poverenju :) Hlebno brašno je kod nas tip 500, a ovo meko tip 400 bi kod vas bilo to svenamensko. Kad pravim peciva sa brašnom tip 500, bar kod nas je tako, primetila sam da se teže razvlači i pečeno pecivo bude malo više nabijeno. Kod vas je sigurno ono kvalitetnije i primetila sam da uglavno njega koristiš u pecivima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jafi, hvala na ovom poučnom obaveštenju....kod nas su brašna izuzetno dobra. Ja kupujem nekoliko vrsta brašna u pekari, jesu malo dalje od nas, ali se isplati ići...kupimo po nekoliko džaka od po 20 kg i traje nam, dok traje.
      Obično za peciva koristim ovo za hlebove, nekad ih mešam, nekada ne ali sam uvek zadovoljna sa rezultatom.
      Od srca ti hvala na ovim fantatičnom pecivu i puno puta će biti ponovljen.

      Избриши
  3. Joj, joj, joj, ne smem ni da gledam. Odmah dobijem neko kilo viška:))) Predivne su. Bravo za obe...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja Nale, pojedi dve tri,pa onda u šetnju od sat vremena ( tako moj muž i ja radimo, svaki dan dva puta po sat vremena hodanja, ne radimo to radi kg već radi zdravlja i moramo da se krećemo, jer sa godinama se menjamo)
      Puno pozdrava,draga moja.

      Избриши