четвртак, 11. септембар 2014.

Pečene breskve u umaku od vina i meda

Moj muž i ja smo oduševljeni sa ovom poslasticom, idealna je kad se posluži mlaka sa hladnim gustim jogurtom. Mi smo je probali sa sladoledom i sa jogurtom i definitivno su nam bolje sa gustim grčkim jogurtom. Probajte, možda će se i vama dopasti.



Sastojci:


1 velika breskva po osobi
125 ml belog vina
85 ml meda
1 puna kašika gustog grčkog jogurta po osobi
1 kašičica vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera

ako ne koristite vino:
80 ml vode
2 do 3 kašike limunovog soka

Priprema:


U manju šerpicu sipati vodu i pustiti da provri.

Breskve oprati, prepoloviti na pola i izvaditi košticu iz nje. ( gledajte da imate zrele ali čvrste breskve )
Kad voda provri, stavljati po dve polovine u provrelu vodu sa kožicom okrenutom prema dnu i kuvati ih oko minut.
Pripremiti zdelu sa hladnom vodom u koju ste dodali leda.
Rešetkastom kašikom vaditi polovine i staviti ih u ledenu vodu a u vrelu vodu staviti dve sledeće polovine.
Dok se one "kuvaju" vi skinite kožicu sa one dve polovine koje su u ledenoj vodi.
Oljuštene breskve staviti u vatrostalnu posudu veličine 26cm X 18 cm ili slične veličine.
( Pazite da ne stavite preveliku posudu,jer breskve bi trebale da budu u tom umaku, ne potpuno ali do pola. Ako pravite od više bresaka,povećajte količinu tečnosti i meda )


U zdelu staviti med, vino i vanilu i sve dobro sjediniti sa žicom za mućenje, preliti preko bresaka. Podići malo polovine da tečnost ode malo i ispod bresaka.


Zagrejati rernu na 185*C i peći prelivene breskve oko 25 minuta.

Ohladiti i poslužiti mlake sa sladoledom od vanile ili jogurtom.




Ovo su moje zadnje ruže u bašti, tako lepo mirišu, cvet joj ne traje dugo, ali zato ima miris,koji se pamti.


Breskve poslužene sa sladoledom od vanile.




Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. U sezoni breskve spremam ih na raznenačine.Ovako još nisam! Čini mji se jako jako ukusno!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Džoli. Ja ih prvi put pravim na ovaj način i jako, jako su nam se dopale.Dobre su sa sladoledom ali meni lično se mnogo više dopadaju sa kiselim mlekom/jogurtom, koji ja sama pravim. Probaj, nećeš se pokajati.Ako ćeš davati i Cali da jede,onda ih pripremi sa limunovim sokom, mada alkohol tokom pečenja ispari.Pozdrav za vas dve.

    ОдговориИзбриши