среда, 24. септембар 2014.

Pekmez od krušaka ( Pear Butter )

Pekmez na malo drugačiji način sa drugačijim ukusima...probajte, može da vam se dopadne.


Sastojci:

1.5 kg zrelih mirišljavih krušaka
50 g meda
sok od 1  limuna
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice svežeg đumbira, izrendanog na sitnu stranu
prstohvat soli
prstohvat muškatnog oraha
prstohvat mlevenog klinčića

Priprema:

Oprati kruške, oljuštiti ih i iseći na kockice.Preliti ih sa nekoliko kašika limunovog soka.
U dublju i veću šerpu staviti kruške sa sokom od limuna, dodati med, cimet, đumbir, prstohvat soli, muškatni orah i klinčić i sve promešati i pustiti da na osrednjoj temperaturi provri, smanjiti na vrlo nisku temperaturu, poklopiti, ali ne potpuno, ostaviti malo da para izlazi napolje i tako krčkati oko 50 minuta...povremeno promešajte, specijalno na kraju kuvanja kad se zgusnulo, da vam ne izgori.

Sipati sve u blender ili štapnim mikserom sve smrviti...trebate dobiti gustu tečnost...u slučaju da vam nije gusto, vratiti nazad i kuvati dok se ne zgusne ili procediti kroz cediljku da se oslobodite viška tečnosti.


Sipati u vruće tegle.


Može se jesti ovako i trajaće vam u frižideru nedelju dana ili pasterizovati, U šerpu sipati vodu, staviti tegle i kuvati dvadesetak minuta, na ovaj način vam može stajati preko cele zime.


Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Nina. Ove kruške nam je prijatelj dao, ustvari moj muž ih je ubrao i nama je to veliko zadovoljstvo da možeš sam da ubereš, jer toga nema ovde često.Mnogo više volim jabuke od krušaka, ali jedem ih jer su domaće.

      Избриши
  2. Praviću.nisam nikad ado sada! Bar ne ovako

    ОдговориИзбриши