среда, 10. септембар 2014.

Pralinice sa kikiriki puterom i kremom od karamela

Nisam imala kompjuter nekoliko dana a sa Ipod se ne snalazim baš najbolje i zato nije bilo novih postova...kompjuter je popravljen i evo me nazad sa vama...
Iskreno rečeno, ove naše blogerske igrice su mi baš nedostajale preko leta, sa njima uvek naučimo nešto novo, otkrijemo nove recepte i blogove.
Domaćica za ovomesečnu igricu " Ajme,koliko nas je ", je naša blogerica Marija sa bloga Make it Healthy koja nam je zadala za temu....KIKIRIKI PUTER.....uh nije mi baš omiljena tema jer nisam ljubitelj kikiriki putera, ali je moj mlađi sin, kao dete živeo na peanut butter sandwich-ima, nije hteo ništa drugo da jede i naravno da smo morali da se snalazimo kako smo znali i umeli nebi li nešto drugačije pojeo.Prošla su ta vremena, sad jede sve, ali su sećanja ostala.




Sastojci za praline:

75 do 100 g kvalitetne mlečne čokolade

Za punjenje:

50 do 100 g kikiriki puter sa parčićima kikirikija

Za karamel krem:

50 g šećera
20 g putera
50 ml slatke pavlake

Priprema:


Prvo napraviti kikiriki puter. Ovo je malo teži i duži proces ali se može napraviti.
Prethodno trebate kikiriki ispeći u rerni.Očistiti ga od ljuske, preliti sa kašikom dve maslinovog ulja, dobro izmešati, sipati na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje i peći u rerni na 175*C oko 30 minuta ili dok vam blago ne porumeni. Količinu možete odrediti sami, jer i ako ostane, može se upotrebiti za mnoge druge poslastice. Ja sam ispekla oko 3 šolje od po 250 ml i trebala su mi dva pleha, jer se kikiriki treba staviti u samo jedan red.
Ohlađeni kikiriki staviti u multipraktik, dodati još 2 kašike ulja, 1 kašičicu morske soli i sve to smrviti onako kako vi volite, neko voli da je baš kao puter, neko da ima parčiće kikirikija. Morate stajati nekoliko puta, spatulom skinuti sve sa stranica multipraktika i nastaviti do željene teksture.
Ovako pripremljen puter sipati u teglicu i držati u frižideru,može da traje nekoliko meseci.

Sada napraviti karamel kremu.
U manju šerpicu staviti šećer da se otopi i dobije boju ćilibara. Dok se šećer topi, zagrejati puter i slatku pavlaku i sipati u karamelizovan šećer, mešati sa žicom za mućenje,dok se sve ne sjedini i dok se smesa ne zgusne.
Ako su praline za odrasle u pavlaku i puter možete dodati i kašiku dve ruma ili brendija.
Ostaviti da se malo ohladi, ali ne previše, ne sme da bude ni previše toplo, istopiće vam zidove od čokolade.

Otopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Ja sam koristila belgijsku mlečnu kuvertura čokoladu.
( čokolada i kikiriki puter nisu baš tačne mere, jer sve zavisi koliki su vam kalupići u kojima ćete praviti pralinice )
Otopljenu čokoladu staviti u zamrzivač na desetak minuta da se čokolada potpuno ohladi i otopiti je ponovo  ( na ovaj način temperirate čokoladu i neće vam ostajati otisci prstiju na pralinama, ja i pored toga nosim plastične rukavice kad ih vadim  iz kalupa...puno puta zavisi i od kvaliteta čokolade )


Četkicom premazati svuda okolo stranica i po dnu sa otopljenom i malo prohlađenom čokoladom.
Staviti kalup u zamrzivač na 5 minuta, izvaditi i premazati još jednom i ponovo vratiti u zamrzivač na 5 minuta.

Uzimati po malo kikiriki putera, stavljati u premazan kalup i tako uraditi dok ne napunite sve pralinice, ali ne stavljati previše, samo do pola kalupa.

Preko kikiriki putera sipati po malo karamel kreme i ostaviti da se malo stegne.

Kad se karamel stegao, sipati preko otvora ostatak otopljene čokolade i sa tupom stranom noža poravnjati preko kalupa, skidajući čokoladu ,da bi vam praline bile ravne na dnu.

Ovako pripremljene praline su odličan poklon za Božić, Novu Godinu, rođendan, Uskrs.Staviti ih u male papirnate korpice, spakovati u ukrasnu kutiju, zavezati sa lepom mašnom i kome treba lepši poklon od ovog.


Ja ću ove praline odneti našoj unučici, ona obožava čokoladu i kod nje neće dugo trajati. Ja sam dobila 15 ovakvih pralina a kikiriki puter mi je ostao i za druge lepe poslastice, koje će biti pripremljene.

Prijatno!!!!!!

10 коментара:

  1. Jao ja obožavam kikiriki u poslasticama.pravim onaj kolac sa peanut butter celog bih ga mogla pojesti.A ove pralinice su super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znači, ti si ozbiljan kandidat za ove praline. Da si mi bliža, rado bih ih napravila za tebe.

      Избриши
  2. Sa slike se vidi koliko su ukusne, prosto mogu da osetim miris te kombinacije čokolade i kikiriki putera....

    ОдговориИзбриши
  3. Sandra, jako su ukusne, posebno su fine kad ovaj kikiriki krcka pod zubima....ko god ih napravi, dopađće mu se. Pozdrav za tebe.

    ОдговориИзбриши
  4. Ovim pralinicama je tesko odoleti, divno su napravljene a kombinacija je san snova.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Lana.Volim da ih pravim jer ih deca vole, i veoma su lake da se naprave. Topli pozdrav i zagrljaj.

      Избриши