Danas je mom mlađem sinu rođendan, nikad nije voleo torte i kolače, ali palačinke, pite i peciva ( nije imao od koga da vidi ) obožava, tako da sam odlučila da mu napravim tortu od palačinaka.
Srećan ti rođendan, sine moj!!!!
Happy Birthday to my son,Alex!!!
6 jaja
1 l mleka
350 ml gazirana mineralna voda
500 g brašna
60 ml ulja
desetak kapi prirodnog ulja od pomorandže ili korica pomorandže
1 kašika vanilla paste ili 1 kašika vanilinog ekstrata
prstohvat soli
Sastojci za fil:
500 g brašna
60 ml ulja
desetak kapi prirodnog ulja od pomorandže ili korica pomorandže
1 kašika vanilla paste ili 1 kašika vanilinog ekstrata
prstohvat soli
Sastojci za fil:
100 g putera, sobne temperature
200 g krem sir,sobne temperature
100 g prah šećera
200 g nutella
1 do 2 kašike slatke ili neutralne pavlake
Priprema:
Ostaviti da odstoji pola sata.
Dok testo stoji, vi umutite fil.
U dublju zdelu staviti puter, krem sir, nutelu i šećer u prahu i sve to dobro umutiti, ako je smesa pregusta, dodati kašiku dve slatke pavlake i još jednom sve umutiti.
Teflonski tiganj zagrejati na nižoj temperaturi ( kod mene ima 7 podeoka, 7 je najvišlja temperatura, ja sam ih pekla na podeoku između 2 i 3.
Tiganj nisam podmazivala jer ulje je već u testu, vi probajte prvu palačinku, ako vam se zalepi, stavite samo kap ulja,zagrejte ga i onda sipati testo i okretati tiganj da se testo razlije svuda po tiganju. Peći jednu stranicu da blago porumeni,okrenuti i peći i drugu stranicu.
Ja sam dobila 32 palačinki od ove smese, a sve zavisi od veličine tiganja u kome ih pečete.
Na tacnu za torte staviti jednu palačinku ( ako su tacne ravne, bez ikakvih šara po njoj, staviti malo fila na tacnu i tek onda palačinku preko, da vam se ne kliza ) i premazati tanje sa filom ( ako hoćete da imate više fila, moraćete da napravite jednu i po količinu ili napraviti nižu tortu,moja je od 22 palačinke i moje palačinke su oko 24cm u prečniku, ako pravite manje palačinke, biće i fila više...izbor je vaš a ja sam pravila ovako jer moj sin ne voli kad ima previše fila )
Tako raditi dok imate dovoljno fila.
Tortu ostaviti u frižider najmanje 2 sata da se fil stegne.
Kad je izvadite iz frižidera, možete je odmah poslužiti ili ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi.
Parče koje vidite na slici, isečeno je odmah čim je torta izvađena iz frižidera.
Prijatno!!!!!!
Ako želite, kad je filujete možete posuti sa sitno seckanim lešnicima.
Прекрасна палачинкова торта, Зори! Много е впечатляваща! Честит рожден ден на Алекс!
ОдговориИзбришиHvala Yoli puno. Topli pozdrav i zagrljaj:)))
Избришиdivan presjek.... lijepa posveta i post upućen sinu...
ОдговориИзбришиsve najljepše vašem sinu za rođendan !
Danka, od srca ti hvala i drago mi je da ti se sviđa presek.
ИзбришиNe znam da li ima neko ko ne voli ovo!
ОдговориИзбришиE moja draga Džoli, ima nas svakakvih. Od srfca tebi hvala.
ИзбришиSinu sretan rođendan i sve najbolje želim !!! Rado bi se danas družila sa vama, jer ne mogu inače odoliti palačinkama, pogotovo kada su sa eurokremom, kao ovisnik :) Uživajte i zasladite se i za mene:)
ОдговориИзбришиNataša, ako hoćeš, ima samo još jedno parče, koje sam ostavila mužu a ostatak smo pojeli i poslala sam sinu...njemu se baš dopala jer nije puno slatka. Hvala i topli pozdrav.
ИзбришиI wish him all the best, Zoki! You made a really tasty cake! :)
ОдговориИзбришиHugs, my dear!
Thank you sooo much, my dear. XOX
Избриши