уторак, 2. септембар 2014.

Torta od palačinki i nutele

Danas je mom mlađem sinu rođendan, nikad nije voleo torte i kolače, ali palačinke, pite i peciva ( nije imao od koga da vidi ) obožava, tako da sam odlučila da mu napravim tortu od palačinaka.
Srećan ti rođendan, sine moj!!!!

Happy Birthday to my son,Alex!!!




Sastojci za palačinke:

6 jaja
1 l mleka
350 ml gazirana mineralna voda
500 g brašna
60 ml ulja
desetak kapi prirodnog ulja od pomorandže ili korica pomorandže
1 kašika vanilla paste ili 1 kašika vanilinog ekstrata
prstohvat soli

Sastojci za fil:  

100 g putera, sobne temperature
200 g krem sir,sobne temperature
100 g prah šećera
200 g nutella
1 do 2 kašike slatke ili neutralne pavlake

Priprema:

Žicom za mućenje umutiti jaja,prstohvat soli, dodati ulje ili koricu pomorandže, vanilu,sve to sjediniti, dodavati po malo brašna, koje ste prethodno prosejali i na kraju dodati mineralnu gaziranu vodu i sve umutiti u glatko testo, bez grudvica.
Ostaviti da odstoji pola sata.
Dok testo stoji, vi umutite fil.


U dublju zdelu staviti puter, krem sir, nutelu i šećer u prahu i sve to dobro umutiti, ako je smesa pregusta, dodati kašiku dve slatke pavlake i još jednom sve umutiti.


Teflonski tiganj zagrejati na nižoj temperaturi ( kod mene ima 7 podeoka, 7 je najvišlja temperatura, ja sam ih pekla na podeoku između 2 i 3.

Tiganj nisam podmazivala jer ulje je već u testu, vi probajte prvu palačinku, ako vam se zalepi, stavite samo kap ulja,zagrejte ga i onda sipati testo i okretati tiganj da se testo razlije svuda po tiganju. Peći jednu stranicu da blago porumeni,okrenuti i peći i drugu stranicu.

Ja sam dobila 32 palačinki od ove smese, a sve zavisi od veličine tiganja u kome ih pečete.


Na tacnu za torte staviti jednu palačinku ( ako su tacne ravne, bez ikakvih šara po njoj, staviti malo fila na tacnu i tek onda palačinku preko, da vam se ne kliza ) i premazati tanje sa filom ( ako hoćete da imate više fila, moraćete da napravite jednu i po količinu ili napraviti nižu tortu,moja je od 22 palačinke i moje palačinke su oko 24cm u prečniku, ako pravite manje palačinke, biće i fila više...izbor je vaš a ja sam pravila ovako jer moj sin ne voli kad ima previše fila )
Tako raditi dok imate dovoljno fila.


Zadnju palačinku ne premazati filom, ukrasiti je sa otopljenom čokoladom ili zagrejati nutelu i ako je potrebno dodati malo slatke pavlake, staviti u špric i ukrasiti kako vi volite. Ako imate maline, dodajte i njih ,jer su odličan spoj sa nutelom.


Tortu ostaviti u frižider najmanje 2 sata da se fil stegne.
Kad je izvadite iz frižidera, možete je odmah poslužiti ili ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi.


Parče koje vidite na slici, isečeno je odmah čim je torta izvađena iz frižidera.

Prijatno!!!!!!


Recept za fil je odavde, ja sam u samom startu povećala sastojke za fil, jer moje su palačinke veće od ovih u receptu, vi, kao što sam rekla u receptu, ako volite sočniju tortu, povećajte količinu fila.

Ako želite, kad je filujete možete posuti sa sitno seckanim lešnicima.

10 коментара:

  1. Прекрасна палачинкова торта, Зори! Много е впечатляваща! Честит рожден ден на Алекс!

    ОдговориИзбриши
  2. divan presjek.... lijepa posveta i post upućen sinu...
    sve najljepše vašem sinu za rođendan !

    ОдговориИзбриши
  3. Ne znam da li ima neko ko ne voli ovo!

    ОдговориИзбриши
  4. Sinu sretan rođendan i sve najbolje želim !!! Rado bi se danas družila sa vama, jer ne mogu inače odoliti palačinkama, pogotovo kada su sa eurokremom, kao ovisnik :) Uživajte i zasladite se i za mene:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, ako hoćeš, ima samo još jedno parče, koje sam ostavila mužu a ostatak smo pojeli i poslala sam sinu...njemu se baš dopala jer nije puno slatka. Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  5. I wish him all the best, Zoki! You made a really tasty cake! :)
    Hugs, my dear!

    ОдговориИзбриши