петак, 12. септембар 2014.

Sok od muškatne tikve

Nikad do sada nisam pila sok pravljen od muškatne tikve, niti sam ikad čula da se sok pravi od te tikve...juče sam malo šetala po mojim omiljenim blogovima i sasvim slučajno naletim na ovaj recept,učinilo mi se da je zanimljiv i ni malo se nisam pokajala što sam ga napravila. Ptrobajte ga i vi, jer namirnice koje su potrebne, da se napravi ovaj sok su vrlo jeftine......



Sastojci:


750 g očišćene muškatne tikve
1velika pomorandža
175 g šećera
1 kašičica limuntusa ili sok od 1 limuna
750 ml do 1l vode

Priprema:

Muškatnu tikvu oljuštiti i očistiti od semenki. Iseći je kockice i staviti u dublju šerpu.

Pomorandžu dobro oprati ( najbolje je ako imate domaću, ne prskanu, ja sam koristila prirodno ulje od pomorandže ) i izrendati koricu, dodati šećer,naliti sa vodom i kuvati dok se tikva potpuno ne skuva.

Staviti sve to u blender ili smrviti sa štapnim mikserom i tečnost procediti kroz sitnu cediljku.


Po želji, možete umesto šećera koristiti med, ali njega dodati tek kad ste iscedili sok i mešati dok se med ne otopi.

Iscediti sok iz pomorandže, dodati soku od tikve i ako koristite limuntus, dodati i njega, ja sam koristila limunov sok, sve zajedno promešati.. ostaviti da se malo ohladi onda sipati u bokal i ostaviti da se potpuno ohladi u frižideru i servirati hladno.


Ovako pripremljen sok se može ostaviti i za zimu...kad ste sve dodali vratite nazad u šerpu, kuvati 5 minuta i sipati u čiste i sterilisane flaše,zatvoriti, uviti u ćebe i ostaviti da se potpuno ohladi.

Čuvati na hladnom mestu.


Prijatno i živeli!!!!!

2 коментара: