Patlidžane jako volimo i koristimo ih koliko god možemo u našoj kuhinji....još jedan odličan recept za hladno predjelo ili laganu večeru.
Sastojci:
2 osrednja plava patlidžana
morska so
Za marinadu:
po ukusu;morska so, sveže samleven biber, suvi bosiljak, suvi oregano,suvi začin, maslinovo ulje
Za fil:
150 g krem sira
200 g feta sir
2 kašike sitno iseckanog peršuna
5 do 6 čena sitno iseckanog belog luka
2 kašike kisele pavlake
1 do 2 paradajza
sveže samleven biber
50 g tostiranih i sitno iseckanih oraha
i još:
peršun, polutke oraha, maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžan oprati,osušiti i odseći ga tamo gde je drška.Ako imate na šta da isečete patlidžan na tanke parčiće, isecite a ako ne, isecite oštrim nožem na šnite oko pola cm debljine.
Svaku šnitu posoliti i ostaviti da izađe gorčina,oko pola sata. Isprati sa hladnom vodom, osušiti svako parče premazati sa malo maslinovog ulja ili uljem koje koristite,pobiberiti, malo posoliti i posuti sa začinima po vašem ukusu ( ja sam koristila bugarski začin-čubricu, koji mi se jako sviđa a ima svašta u njemu, suva nana, majčina dušica, bosiljak,ruzmarin....)
Ostaviti da odstoji da se začini sjedine, oko pola sata.
Ispeći na roštilju ili u rerni, ali pazite, nemojte prepeći da vam se parčići raspadaju.
Orahe malo propeći u rerni i ostaviti da se ohlade.
Ostaviti plavi patlidžan da se ohladi, dok se hladi, napraviti fil za premazivanje.
U dublju zdelu staviti kiselu pavlaku,obe vrste sira i viljuškom ih dobro sjediniti, dodati sitno iseckan peršun, pasiran ili sitno iseckan beli luk,sveže samleven biber i sitnije seckane orahe ( ostavite malo da pospete gotove ronice ) i sve to sjedinite. Probajte za so, ja ga nisam dodavala uopšte i nije bilo potrebno jer feta sir je već slan.
Paradajz iseći na malo deblje štapiće, po želji, možete koristiti i sušeni paradajz
Staviti jednu šnitu patlidžana na radnu površinu i premazati sa pripremljenim filom, na početku šire strane staviti štapić paradajza i zaviti u rolnicu.
Umesto paradajza možete koristiti filete pečenih crvenih paprika.
Zavijene rolnice staviti na tacnu,posuti sa ostatkom seckanih oraha, grančicama peršuna i po želji, ukrasiti ih sa polovinama jezgra oraha.
Preliti sa vrlo malo maslinovog ulja i ostaviti oko pola sata a može i duže u frižider.
Prijatno!!!!!
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.
Zoki, I don't know which one I like more - the bread or the eggplant rolls. :) Everything is nice!
ОдговориИзбришиHugs, my dear friend. :)
You are like me, I love both and if I have to choose, will be hard. Thank you so much, my dear and hugs for you. Be well:))
ОдговориИзбришиOvo sa hlebom pravim! I to čim pre.Puna si fantastičnih ideja
ОдговориИзбришиHvala tebi, draga moja, Džoli. Volim fine zalogaje i zato vrlo pažđljivo biram recepte koje ću da isprobam i preporučim ih vama. Grlim te.
ОдговориИзбришиUh, ovo me je u srce taklo :) Pravim, ako ne danas, onda sutra, jer smo sada u fazi plavog patlidžana...:)) Pozdrav
ОдговориИзбришиSandra i nas......mi samo se oduševili ukusom i izgledoma a plavi patlidžan obožavamo. Od srca ti hvala i nadam se da će vam se dopasti.
Избриши