понедељак, 29. септембар 2014.

Ruski slatki hlebčići sa višnjama i posipom od putera / cramble

Ovo testo je fantastično...ja testa volim i mnoga sam isprobala ali ovako nešto još nisam....od njega možete praviti buhtle, kiflice, ove male slatke hlebčiće...ma što god vam je volja. Na ruskom su to Vatrushka buns i obično se pune sa svežim sirom a može i sa bilo kojim voćem...ja sam koristila trešnje iz kompota a mogu i zamrznute višnje.



Za startno testo:
250 ml toplog mleka
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
35 g šečera
75 g brašna
i još:
1 jaje
35 g šećera
prstohvat soli
15 g otopljenog putera
i još:
350 g brašna
Za punjenje:
200 do 300 g  višanja
50 g šećera

Za posip :
60 g hladnog iseckanog putera
75 g brašna
20 g šećera

Priprema:
U vanglicu sipati toplo mleko i kvasac,promešati i ostaviti da kvasac počne da radi,oko 5 minuta onda dodati 75 g brašna i 35 g šećera, sve to dobro izmešati sa žicom za mućenje, smesa će biti retka i ostaviti na toplom mestu ili u rerni,koju ste zagrejali na 100*C i ostaviti oko 20 minuta da se testo podigne.
Ako je starter na sobnoj temperaturi, trebaće duže od 20 minuta.

Kad se testo podiglo, u njega dodati umućenu smesu od jajeta, otopljenog putera, šećera i prstohvata soli, koju ste umutili sa žicom za mućenje.
Uključiti mikser sa spiralnim nastavcima i dodavati po malo brašna od onih 350 g stalno muteći ( originalni recept je tražio 410 g ali meni je ostalo 60 g ) ja sam sve ukupno dodala 330 g a onih preostalih 20 g sam dodala kad sam testo doradila rukama.
Testo je meko, ali se ne lepi za ruke.
Sipati malo ulja, premazati vanglicu i testo sa uljem, pokriti providnom folijom i staviti nazad u rernu da se testo diže.
Ovo testo kad se podigne,biće kao penica.

Isipati testo na radnu površinu,ja je nisam pobrašnila, nežno preklopiti testo sa svih 4 strana i podeliti na 14 delova ( moja svaka je bila oko 65 g ) i svaki deo premesiti i oblikovati u malu kuglicu.
Uzeti pekač veličine 22cm X 33cm,podmazati puterom ili sprejom za pečenje i naređati testo oblikovano u kuglice.
Malom,rakijskom čašom, čije dno ste prvo zamočili u brašno napraviti udubljenje u svaku kuglicu i u to udubljenje staviti po 4 višnje, trešnje ili koje voće hoćete, mogle bi i polovine šljiva, posuti sa malo šećera odozgore.


Ovako napunjena peciva pokriti sa providnom folijom i ostaviti ponovo u toploj rerni oko 20 minuta da se pecivo podigne.
Naraslo pecivo premazati sa umućenim jajetom.
Kad izvadite pecivo, uključiti rernu na 180*C da se zagreje dok vi pravite kramb.


Napraviti posip / kramb
U brašno staviti šećer i hladan puter, isečen na kockice pa rukama utrljati u brašno,posuti po naraslom testu. ( ja sam isekla puter i zaboravila sam da ga vratim u frižider, tako da mi se omekšao na sobnoj temperaturi i kramb je malo drugačiji nego što bi trebao da bude sa hladnim puterom, ali mu ništa nije falilo i ovako, znači puter mora da bude hladan )
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 do 22 minuta ili dok vam ne porumeni odozgore.


Prijatno!!!!!


Danas je vreme izuzetno lepo u Torontu, mi smo to iskoristili da se malo prošetamo po ovoj prelepoj šumici.




Lišće je počelo da menja boju...ovde u gradu se i ne vidi baš puno, ali verujem da severnije od Toronta priroda je prelepa...to ćemo ići da vidimo ovog vikenda, koji dolazi.


Uživam u ovakvim šetnjama, pogotovu kad je lišće po putu...volim taj zvuk dok gaziš po njemu.


Ovo drvo me je oduševilo kako raste...a mogu da zamislim tu debelu hladovinu koje ono pruža...


Ambrozija....na ovu biljku su mnogi alergični, jedni od njih su i moji sinovi i dok joj ne prođe sezona, ako ne dobiju inekciju u martu, jedva prežive....



Ova reka, me je oduševila...šetaš se kroz šumu, imaš lepu asfaltiranu stazu, a ona teče i samo joj čuješ žubor, koji zaista odmara....


Nadam se, da sam mogla da vam dočaram lepotu prirode koja je u samom gradu i ovde se vlast izuzetno zalaže da održi sve te prirodne lepote. Toronto je grad zelenila i pun parkova, u kojima se zaista može uživati, samo,dok ljudi rade, nemaju baš puno vremena za sve to uživanje.

6 коментара:

  1. Одговори
    1. Thank you kennedy..me to,this is the best time of the year, markets are full of fresh fruits and veggies and nature is giving us the nicest colors that we can imagine.Enjoy it.

      Избриши
  2. Zorice divan post,najprije me oduševila ova peciva,a tek ova krasna šetnjica,kao da sam bila sa vama..hvala i veliki pozdrav!!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ti, draga moja Nelyce...Toronto i okolina je izuzetno lepa u jesen a mi smo jedni veliki srećnici da imamo ovako lepo vreme da sve to možemo da vidimo. Već dve nedelje temperature su oko 24 do 26 stešeni i bez kiše...ali neće trajati dugo, samo do kraja ove nedelje i evo prave, hladne i kišne jeseni...ali i to mi ne smeta da mogu da prošetam. Ljubim te i puno pozdrava za vas.

    ОдговориИзбриши
  4. Kruščći su odlični, volim ove slatke kombinacije sa voćem, a kako ti samo tijesto uvijek ovako dobro ispadne, divim se onome presjeku ! Lijepo ste prošetali, priroda je prekrasna i baš treba uživati u svakom trenutku !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, probaj i ti ovo testo i ako slediš upute, dobićeš i ti ovako lepo testo. Ja planiram da od ovog testa, ali samo malo obogaćenog sa nekim finim ukusima,pravim opet.. a šetnja, uh to je bilo izuzetno lepo. Topli pozdrav.

      Избриши