Juče smo muž i ja išli kod prijatelja i nabrali punu korpu domaćih krušaka...nisu još sve zrele, ali su se morale obrati jer rakuni su vodili rat po njoj i polomiše ju svu...daj da spasimo što se spasiti može. Ostavili smo one, koje nisu zrele da odstoje, a ove koje su zrele iskoristimsmo da napravim kolač i da malo jedemo, zrele, ne prskane kruške.
Sastojci: 6 do 8 sitnijih ili 4 krupne kruške, viljamovke, 180 g putera,sobne temperature, 150 g šećera,3 XL jaja, 1 kašika vanile ili 1 kesica vanilinog šećera, 190 g brašna, 6 g praška za pecivo, 40 ml mleka
Priprema: Umutiti puter sobne temperature sa šećerom u penastu smesu,dodati vanilu i umutiti i dodavati jedno po jedno jaje i svaki put dobro umutiti pre nego što dodate sledeće jaje.
Izmešati brašno i prašak za pecivo i prosejati polovinu brašna nad posudom gde su umućena jaja, promešati prvo sa žicama mikserom da vam brašno ne leti svuda i tek onda uključiti mikser na najnižu brzinu i sjediniti sve zajedno, dodati mleko i umutiti i završiti sa ostatkom brašna, koje ćete prosejati iznad posude i promešati prvo žicama pa tek onda uključiti mikser i sjediniti sve zajedno.
Smesa je po malo gusta.
Moje su bile krupnije kruške i zato sam stavila samo 4, ako su vam sitnije kruške,stavite 6 do 8.
Donji deo odseći da stoje ravno pa sa nožem očistiti unutrašnjost kruške.
U šerpu staviti litar vode,375 g šećera,1 štapić cimeta i koricu isečenu na sitne trakice ( ako imate onu spravicu kojom možete da izgrebete limun da biste dobili te male tanke trakice, upotrebite je i sok od limuna, pustiti da sve to provri, smanjiti temperaturu na osrednju, staviti kruške u provreli sirup i kuvati ih oko desetak minuta, ili dok malo ne omakšaju, okretati ih povremeno da omekšaju sa svih strana.
Izvaditi i staviti na tanjir.
( Kruške, koje sam ja koristila su baš bile zrele i sočne i ja ih nisam kuvala )
Ako počne previše da rumeni, pokriti sa papirom za pečenje.
Prijatno!!!!!
So moist and fruity! :) I like it, Zoki!
ОдговориИзбришиHugs, my dear friend!
Thank you my dear Gery. Have a wonderful weekend. Hugs and kisses:))))
ИзбришиSavršeno... pravo vreme za kolače s kruškama..Zasukaću rukave i ja ovih dana. Hvala za ideju;)
ОдговориИзбришиSandrice, kolač je odličan,nama se jako dopao a mi smo dobili toliko krušaka, da više ne znam šta ću sa njima.Džem ne volim od krušaka, evo sad priptremam džem od šljiva a njih ću u kompot.Topli pozdrav.
ИзбришиJao sto je lep.Ja pre neki dan pravila drugarici za rodjendan kolač od šargarepe pa naan vrhu šabodm karamelizovanu šargarepicu one male sve sa zelenišem!
ОдговориИзбришиSuper ti je ideja.
ОдговориИзбришиIt is beautiful!
ОдговориИзбришиThank you Aura
ИзбришиKolač izgleda savršeno! Mnogo mi se sviđa ideja sa celim kruškama pobodenim u kolač.
ОдговориИзбришиDragana, kolač je izvrstan...pojede se jako brzo i jako je sočan. Hvala i topli pozdrav.
ИзбришиDivna ideja i pravi kolac za grickanje uz popodnevnu soljicu caja.:))
ОдговориИзбришиHvala Lana, nama je to bilo sa kaficom. Topli pozdrav.
Избриши