Nikada nisam pravila tortu sa lisnatim testom i patišpanjom, i zato me je ovaj recept privukao da isprobam. krema je fantastična a cela torta laka za napraviti.
Sastojci:
4jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera ( koristila sam šećer koji mi stoji u tegli sa šipkama vanile)
Sastojci za kremu:
4 dl mleka
2,5 dl slatke pavlake
100 g šećera
1 kašika vanilla paste ili ekstrat vanile
4 žumanceta
30 g brašna
Za kore od lisnatog testa:
2 X 250 g lisnatog testa
20 g šećera u prahu
Za ukrasiti tortu:
1 kašika suvog izmvrljenog keksa ( koristila sam Plazmu)
100 g pečenog, oljuštenog badema i sitno iseckanog
Za premazati patišpanj:
2-3 kašike amareto liker ( ja nevolim amareto liker pa sam premazala tortu sa 3 kašike zagrejanog dzema od kajsija)
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanca, pa prvo umutiti belanca u šne i ostaviti na stranu.
Umutiti žumanca, polako dodavajući kašiku po kašiku šećera i mutiti dok ne dobijete svetlu boju žumanaca, dodavati kašiku po kašiku brašna. Dodavati belanca,po malo, i spatulom nežno ih umešati.
Ispeći u kalup veličine 26cm, tako što ćete postaviti papir za pečenje i podmazati papir i stranice kalupa. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 15 minuta ili dok vam gornja kora blago ne porumeni.
Ostaviti da se hladi.
Žumanca staviti u posudu,dodati kristal šećer i umutiti ih sa žicom za mućenje, dok ne promene boju, dodati brašno i vanilu,sjediniti i ui tu smesu sipati toplo mleko.
Svu tu smesu sipati u drugu šerpicu,vratiti na ringlu, i kuvati,stalno mešajući žicom za mućenje, dok ne dobijete gustu smesu,kao za puding.
Skloniti sa ringle, sipati u veću činiju i ostaviti da se ohladi,povremeno promešati, da se ne uhvati korica na kremi.
Kada je krema ohlađena, dobro rashlađenu slatku pavlaku umutiti u šlag, pa je dodavati po malo u ohlađenu kremu i umešati je spatulom u kremu.
Jednu koru lisnatog testa staviti na dasku za sečenje,premazati sa pola kreme, pa staviti patišpanj, premazanom stranom sa likerom okrenutom prema kremi, sada premazati kuhinjskom četkicom i drugu stranu patišpanja, pa sipati ostatak kreme na premazanu stranu patišpanja i završiti sa korom od lisnatog testa.sa malo kreme, premazati tortu svuda okolo.
Pažljivo preneti tortu na tacnu i dobro je ohladiti pre služenja.
Originalni recept je sa kupljenim patišpanjom, vi možete napraviti patišpanj po vašoj želji i ukusu.
Presek ove torte, nažalost nemam....
Prijatno!!!!!
Zoko ovo ti je super, baš mi se sviđa :)
ОдговориИзбришиHvala ti puno Marija...recept je iz arhive, ali torta je fantastična. Topli pozdrav.
ИзбришиToliko primamljivo deluje...posebno na ovoj slici gde se vide slojevi. Prelepo je i ukrašena..Volim ovakve kremaste torte..Hvala
ОдговориИзбришиHvala Sandra. Žao mi je što nemam presek jer sam sve slike izgubila kad se prethodni komjuter pokvario, ali praviću je oipet nekom drugom prilikom, pa će biti preseka. Topli pozdrav.
ИзбришиYour first time is perfect, Zoki! I like it sooooooooooooooooooooo much, you know. :)
ОдговориИзбришиHugs, my dear friend!
Thanks a million, my dearest Gery. Hugs and kisses and have a great weekend:))))
ИзбришиI meni je zanimljiva ova kombinacija lisnatog tijesta i pandišpanja, odlična torta i jako lijepa u tvojoj izvedbi !
ОдговориИзбришиMalo drugačija nego što obično pravimo torte ali zato je izuzetno ukusna.
Избриши