петак, 26. септембар 2014.

Diplomat torta

Nikada nisam pravila tortu sa lisnatim testom i patišpanjom, i zato me je ovaj recept privukao da isprobam. krema je fantastična a cela torta laka za napraviti.




Sastojci:

Sastojci za patišpanj:
4jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera ( koristila sam šećer koji mi stoji u tegli sa šipkama vanile)

Sastojci za kremu:
4 dl mleka
2,5 dl slatke pavlake
100 g šećera
1 kašika vanilla paste ili ekstrat vanile
4 žumanceta
30 g brašna

Za kore od lisnatog testa:
2 X 250 g lisnatog testa
20 g šećera u prahu

Za ukrasiti tortu:
1 kašika suvog izmvrljenog keksa ( koristila sam Plazmu)
100 g pečenog, oljuštenog badema i sitno iseckanog

Za premazati patišpanj:

2-3 kašike amareto liker ( ja nevolim amareto liker pa sam premazala tortu sa 3 kašike zagrejanog dzema od kajsija)

Priprema:

Prvo napraviti patišpanj.

Odvojiti belanca od žumanca, pa prvo umutiti belanca u šne i ostaviti na stranu.
Umutiti žumanca, polako dodavajući kašiku po kašiku šećera i mutiti dok ne dobijete svetlu boju žumanaca, dodavati kašiku po kašiku brašna. Dodavati belanca,po malo, i spatulom nežno ih umešati.
Ispeći u kalup veličine 26cm, tako što ćete postaviti papir za pečenje i podmazati papir i stranice kalupa. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 15 minuta ili dok vam gornja kora blago ne porumeni.
Ostaviti da se hladi.

Dok se patišpanj hladi, iz razvučenih kora lisnatog testa iseći dva diska prečnika 26cm, postaviti ih na dva papira za pečenje, posuti svaki sa 10 g prah šećera, izbosti ih viljuškom,peći svaki posebno u prethodno zagrejanoj rerni, na 200*C oko 20 do 25 minuta, ili dok vam blago ne porumeni.Ostaviti ih da se ohlade.

Bademe ispeći,ostaviti da se malo ohlade, pa ih sitno iseckati i kada se potpuno ohlade,pomešati ih sa izmrvljenim keksom i ostaviti na stranu.

U šerpicu staviti mleko i pustiti da se polako zagreva.
Žumanca staviti u posudu,dodati kristal šećer i umutiti ih sa žicom za mućenje, dok ne promene boju, dodati brašno i vanilu,sjediniti i ui tu smesu sipati toplo mleko.
Svu tu smesu sipati u drugu šerpicu,vratiti na ringlu, i kuvati,stalno mešajući žicom za mućenje, dok ne dobijete gustu smesu,kao za puding.
Skloniti sa ringle, sipati u veću činiju i ostaviti da se ohladi,povremeno promešati, da se ne uhvati korica na kremi.
Kada je krema ohlađena, dobro rashlađenu slatku pavlaku umutiti u šlag, pa je dodavati po malo u ohlađenu kremu i umešati je spatulom u kremu.

Gornju stranu patišpanja premazati,kuhinjskom četkicom, sa dzemom od kajsija ili amareto likerom.
Jednu koru lisnatog testa staviti na dasku za sečenje,premazati sa pola kreme, pa staviti patišpanj, premazanom stranom sa likerom okrenutom prema kremi, sada premazati kuhinjskom četkicom i drugu stranu patišpanja, pa sipati ostatak kreme na premazanu stranu patišpanja i završiti sa korom od lisnatog testa.sa malo kreme, premazati tortu svuda okolo.

Sa širim nožem, naneti svuda okolo iseckane bademe pomešane sa keksom, ukrasiti i ivice torte sa bademom, sredinu,blago posuti sa prah šećerom.
Pažljivo preneti tortu na tacnu i dobro je ohladiti pre služenja.

Ja sam moju tortu pravila u četvrtastom kalupu 20cm X 20cm.
Originalni recept je sa kupljenim patišpanjom, vi možete napraviti patišpanj po vašoj želji i ukusu.

Presek ove torte, nažalost nemam....

Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala ti puno Marija...recept je iz arhive, ali torta je fantastična. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Toliko primamljivo deluje...posebno na ovoj slici gde se vide slojevi. Prelepo je i ukrašena..Volim ovakve kremaste torte..Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sandra. Žao mi je što nemam presek jer sam sve slike izgubila kad se prethodni komjuter pokvario, ali praviću je oipet nekom drugom prilikom, pa će biti preseka. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Your first time is perfect, Zoki! I like it sooooooooooooooooooooo much, you know. :)
    Hugs, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
  4. I meni je zanimljiva ova kombinacija lisnatog tijesta i pandišpanja, odlična torta i jako lijepa u tvojoj izvedbi !

    ОдговориИзбриши