среда, 8. април 2015.

Čokoladna zebra

Izuzetno lepa zebra, ovog puta sa čokoladom u dve boje.


Sastojci za podlogu: 

200 g brašna
50 g kakaoa
100 g putera
100 g prah šećera
1 jaje
90 ml vode

Sastojci za svetli deo kreme:

200 g bele čokolade
200 ml slatke pavlake
1 kašika ruma
1/2 kesice želatina (3.5 g)

Sastojci za tamni deo kreme: 

200 g čokolade
200 ml slatke pavlake
2 kašičice instant kafe
1/2 kesice želatina ( 3.5g )

Priprema:

Mutiti puter sobne temperature sa prah šećerom dok ne dobijete penastu smesu, dodati jaje i vodu i sjediniti sve zajedno.
U posebnu zdelu prosejati brašno i kakao i dodavati u umućen puter, trebate dobiti lepljivu gustu smesu.
Istresti na radnu površinu, malo oblikovati testo u loptu, zaviti u providnu foliju i ostaviti najmanje sat vremena u frižider, da se testo stegne.

Pobrašniti radnu površinu, staviti ohlađeno testo i rastanjiti ga u veličini kalupa za tart u koji ćete peći, veličine 25cm ili sličnih veličina,oko pola cm debljine.
Tart isprskati sa sprejom za pečenje ( mada i ne mora, testo je dovoljno masno ) preneti rastanjenu koru i dobro prstima je prilepiti za stranice i dno kalupa.


Celo testo izbosti viljuškom i staviti ga u frižider dok se rerna greje.
Uključiti rernu da se greje na 175°C .
Peći tart dok ne promeni boju, ja sam ga pekla 15 minuta.
Izvaditi pečen tart i ostaviti da se ohladi u kalupu.


Dok se tart hladi vi napravite čokoladne kreme.
Želatin otopiti u dve posudice po uputstvu proizvođača, kod mene je kesica od 7 g i kaže u tih 7 g staviti 50 ml hladne vode, ostaviti 5 minuta da želatin nabubri i kad nabubri dodati 50 ml vruće vode, promešati da dobijete tečnost i dodati gde vam treba,znači,podeliti na pola 3.5 g u jednu posudicu i 3.5 g u drugu posudicu, dodati po 25 ml hladne vode u svaku posudicu i kad se otopi,u svaku posudicu dodati po 25 ml tople vode
U dve manje šerpice staviti po 200 ml pavlake i zagrejati je, ali da ne provri.
Čokoladu iseckati sitnije i staviti u zdelice i preliti sa zagrejanom pavlakom, mešati dok se čokolada potpuno ne otopi, dodati otopljen želatin i promešati sve zajedno.
U pavlaku, sa kojom ćete preliti belu čokoladu, dodati kašiku ruma i preliti čokoladu, je a u pavlaku, sa kojom ćete preliti tamnu čokoladu, dodati otoljenu instant kafu i preliti preko tamne čokolade.


Mešati povremeno čokoladne smese da se malo prohlade.
U ohlađen tart sipati po jednu kašiku od obe smese ali stalno sipate na jedno isto mesto i to naizmenično, tamna čokolada, bela čokolada i tako dok imate materijala.


Ostaviti nekoliko sati da se potpuno stegne, najbolje preko noći i dekoristati kako vi volite.


Inspiracija za ovaj tart je preuzeta odavde.

Originalni recept kaže po 1 kesica želatina za svaku kremu...to je previše, tart prtavljen na taj način je kao guma i po pola kesice za svaku kremu je sasvim dovoljno.

U originalnom receptu je korišćena po 1 kesica želatina za svaku kremu,meni je to bilo previše želatina, jer bi bilo previše gumasto. Kod nas je 1 kesica želatina 7 g i dovoljna je za 500 ml tečnbosti, tako da sam ja podelila 1 kesicu za obe kreme, vi koristite onoliko želatina koliko je potrebno za 500 ml tečnosti jer ne znam kolike su vaše kesice ili, ako hoćete, koristite za svaku kremu kao u originalnom receptu, po 1 kesicu.



Prijatno!!!!

22 коментара:

  1. Božanstveno izgleda! Plus volim ovakve kreme, pa mi je baš primamljiv tart... Podloga bi mogla i da se menja, pa tu ima više varijanti za isprobavanje. ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je Gago, podloga može biti i od keksa i da se ne peče, ja sam prvi put ispoštovala recept, jedino sam smanjila želatin, jer mislim da ga je previše bilo a sve ostalo je bilo po originalniom receptu. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Eh, vec dugo zelim da isprobam zebra kolac; evo jos jednog na listi. Super izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jasna, meni je lep zebra kolač a ovaj mi je lepši, jer moje čokoljubice vole sve što je sa čokoladom...i kao što rekoh Gagi, ova podloga može biti od keksa i putera i ne mora da se uopšte peče, pa evo nam lepog letnjeg deserta bez pečenja. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Ja bih isto pekla koricu. Ukus je sigurno odlican. Ide na listu. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Marija, stvarno su opcije velike a ti kad to napraviš, ima da bude savršeno....Grlim te.

    ОдговориИзбриши
  5. Zebru nisam nikad pravila.Tako si je lepo napravila ali jos lepse objasnila da bih sad bas mogla!

    ОдговориИзбриши
  6. I love it, it looks great! :)
    Have a nice evening, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
  7. Thank you so much and you have great weekend:)))) Hugs.

    ОдговориИзбриши
  8. Svaka cast, hvala na receptu odlicni ste! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Драга Зорице, веома ми се допао колач и реших да га направим. Проблем је настао што кремови већ два сата неће да се стегну. Користила сам кесицу од 10гр и спремила по упутству са кесице где каже да се користи 400мл воде. Код тебе у рецепту је драстично мање. Једино што ми преостаје да додам још једну кесицу желатина. Шта да радим? Пуно поздрава, Гоца

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh Goco, biće previše gumena ako dodaš jioš jednu kesicu želatina...1 kesica je dovoljna za 500 ml tečnosti, što znači da bi trebala po pola kesice za svaku kremu, jer čokolada i slatka pavlaka kad se ohlade i same se stegnu...jesi li sipala kreme preko kore. Ako jesi, ostavi ih, moraju da se stegnu...bojim se da staviš još jednu kesicu jer će kolač biti kao žvaka tvrda. Ostavi tako kako jeste, stegnuće se.Javi se, molim te...sad se zabrinuh...

      Избриши
    2. Sad ponovo proverih moju kesicu želatina i kaže 7g za 500 ml tečnosti, što znači ove dve tečnosti su zajedno sa vodom za rastvaranje 500 ml...Molim te, javi se da znam...

      Избриши
    3. Драга Зоки, извини што ти нисам одмах послала поруку за онај колач. Испало је добро, како сам се надала. Корицу сам правила од кекса, путера,ораха, какаа и додала сам мало сока од наранџе, тј. нисам пекла корицу. Добра је, само је прилично јака. У оне кремове сам додала још једну кесицу желатина, тако да је укупно било једна кесица по крему. И то је испало добро. Ја сам погрешила, јер нисам требала да размутим у тој количини воде, већ у оној коју си ти навела. Но, све у свему, торта је супер, права енергетска бомба. Мало касније ћу је сликати и послаћу ти да видиш како изгледа. Додуше код мене је у правоугаоном облику, али син се не буни. Важно да је слатко и укусно. Пуно те поздрављам и пријатан дан ти желим.

      Избриши