недеља, 19. април 2015.

Pirinač sa tikvicom i šunkom

Mnogo volim ove ručkove, koje napraviš sve u jednom tiganju, čak se iskoriste i ostaci šunke od Uskrsa..uh ova šunka je baš bila velika, nikad više neću da kupim ovako veliku šunku...ostalo je za još jedan ručak..već će šunka početi i na uši da mi izlazi i neće je biti na meniju za jedno izvesno vreme.



Sastojci:

2 jaja
sveže samleven biber
2 do 3 kašike maslinovog ulja
450 g tikvica, isečenih na manje komade
125 g sitno iseckane suve slanine
1 velika glavica crnog luka
2 čena belog luka
100 g pirinča dugog zrna
250 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
nekoliko grančica majčine dušice
250 g šunke, isečene na kockice
75 g sveže izrendanog parmezana
1 do 2 kašike sitno iseckanog peršuna

Priprema:

Umutiti dva jaja sa sveže samlevenim biberom i ostaviti na stranu.

U tiganj, koji ima poklopac, staviti kašiku ulja i dobro zagrejati. Tikvice oprati i osušiti i iseći na komadiće dovolnji za jedan ili dva zalogaja ( moje tikvice su bile toliko tanke, da sam ih isekla u manjo deblje krugove ) malo ih pobiberiti i ispržiti ih vrlo kratko na vrelom ulju, samo da kratko porumene, ali da su još uvek hrskavi.
Izvaditi iz tiganja.

Dodati još jednu kašiku maslinovog ulja, dodati sitnije sečenu slaninu i pržiti dok ne bude hrskava, dodati sitno iseckan crni luk, opran i oceđen pirinač i sitno iseckan beli luk i pržiti, stalno mešajući, oko 2 minuta.
Naliti sa temeljcem, promešati, dodati nekoliko grančica majčine dušice, smanjiti temperaturu,poklopiti i pustiti da se kuva na tihoj temperaturi.

Posle 15 do 20 minuta otklopiti, izbaciti majčinu dušicu, pirinač bi trebao da je kuvan, u slučaju da nije, poklopitei kuvati još malo, ako je potrebno, dodati još malo temeljca.

U skuvan pirinač dodati isečenu šunku i tikvicu i sve dobro izmešati.Posoliti po ukusu. ( po želji, šunku možete dodati na početku, zajedno sa pirinčem i kuvati je zajedno sa pirinčem )

Skuvani pirinač odgurati sa varjačom na stranu, dodati tamo gde je prazno mesto umućena jaja i ispržiti ih...izmešati i njih sa pirinčem, dodati sitno izrendan parmezan, sve izmešati, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo.

Ja sam koristila basmati pirinač i nekako mi nije išao parmezan sa njim, te sam ga izostavila.


ideja je odavde 

Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Bas sjajano! Nasla sam se u tvojoj recenici 'sunka mi je pocela da izlazi na usi'. U pravu si, parmezan ne ide bas uz basmati, mozda koja kap soja sosa?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno....nisam ljubitelj soja sosa i zato sam i njega pčreskačem gde god mogu. Ovde bi mogao da se koristi pirinač okruglog zrna ( arborio ili kočanski pirinač ) i onda bi se mogao dodati parmezan. Kod nas šunke više nema...Topli pozdrav

      Избриши