субота, 3. октобар 2015.

Čokoladni kolač sa kruškama

Više ne znam šta da radim sa kruškama, dobili smo ih od prijatelja i previše ih je za nas, podelila sam i komšinicama, ali opet ih ima i reših da sa jednim delom napravim kolač....krušaka ima, pa ako vam se dopada ovaj kolač, probajte ga i vi.


Sastojci:

6 do 8 manje viljamovke
200 g putera
1 zrela banana
5 jaja
275 g brašna
20 g gorki kakao
20 g gustin
1 kesica praška za pecivo
2 kesice vanilinog šećera
100 g šećera


Priprema:

Izmešati brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao ( može i čokolada u prahu ),prosejati sve zajedno i ostaviti sa strane.

Puter,sobne temperature umutiti sa šećerom i vanilinim šećerom u penastu masu, dodati izgnječenu bananu i umutiti sve zajedno i na kraju,dodavati jedno po jedno jaje i svaki put dobro umutiti da se sjedini sa puterom.

Kad je sve to umućeno, dodavati po malo prosejano brašno i sjediniti sa žicom. Dobićete vrlo gusto testo.
Ovaj kolač može da se pravi kao pojediničan kolač u remekinima zapremine od 250 ml ili u kalupu,veličine 34cm X 10cm,ili sličnih veličina. Kalup treba da je duži a uži.

Podmazati remekine ili kalup sa hladnim puterom ili isprskati sa sprejom za pečenje i kašikom sipati masu u kalup. Poravnjati i utisnuti onoliko krušaka koliko može da stane u pleh. Kruške prethodno oprati i malo odseći dno da bi mogle da stoje pravo.
Moji kalupi su negde po kutijama i pri ruci sam imala samo manji kalup, 20cm X 9cm i morala sam deo mase da sipam u remekine. U svaki remekin sam sipala po dve, dobro pune kašike, mase i onda utisnula krušku u testo.



Zagrejati rernu na 180°C i peći kolač oko 30 do 35 minuta, probati sa čačkalicom da li je testo pečeno.
Ja sam remekine izvadila 5 minuta pre kolača.
Ostaviti ih da se dobro ohladi i samo okrenuti, kolač će sam ispasti. ( zato je važno dobro podmazati kalup ili remekine )
Ako imate male sitne kruškice, ovo možete napraviti i u muffin kalupu.

Ovde možete da vidite još jednu verziju kolača sa kruškama.


Prijatno!!!


3 коментара:

  1. ha! ovo fantasticno izgleda =) skroz neobicno.. i ja imam tonu krusaka, radila sam pekmez, sad vise ne znam sta cu s njima, a vec su i prezrele.. sad si mi dala super ideju! =))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jovanka. Mi smo kruške dobili od prijatelja, nešto je završilo u pekmezu, nešto u kompotu, nešto u kolačima a možeš napraviti i neku pitu, pomešati kruške i jabuke, isečene na kockice. Prijatno i drago mi je da si dobila ideju, tu smo da ih podelimo.

      Избриши
  2. Oproban i mogu reći odličan kolač!
    Postavila sam fotke i recept ovde
    https://www.instagram.com/p/CCdSMpQp-Ro/?igshid=mjqh73vd3io4 i tagovala Vas, naravno 😀 Hvala na svim divnim receptima koje delite sa nama...

    ОдговориИзбриши