субота, 13. мај 2017.

Ham and cheese rolls


Slana peciva jako volim, ali ih ne pravim tako često…ne umemo da se zaustavimo a ja ih volim samo dok su topla a muž i topla i hladna.


Sastojci: 650 do 700 g brašna za hleb,7 g suvog kvasca,1 kašičica šećera,1 kašičica soli, ( ko voli slanije može i 2 kašičice ) 200 g gustog grčkog jogurta,250 ml mlaćenice ili tečnog jogurta,3 kašike maslinovog ulja,1 jaje,150 g putera,200 g suhomesnato po izboru,200 g rendanog gruyere ( kačkavalj ) sira,1 belanac,1 žumanac,2 kašike mleka

Priprema:Zagrejati mlaćenicu,dodati kašičicu šećera i suvi kvasac ( za vas koji koristite sveži kvasac potrebno je 20 g ) sve izmešati i ostaviti na stranu da kvasac nadođe.U dublju posudu za mešenje prosejati 650 g brašna,dodati so,gusti jogurt,maslinovo ulje,umućeno jaje i nadošli kvasac i sve to umesiti dok ne počne da se odvaja od stranica posude.Isipati na radnu površinu i dalje mesiti dok ne dobijete meko i po malo lepljivo testo,po potrebi dodavati od onih preostalih 50 g brašna i oblikovati u loptu.Posuti posudu sa malo brašna vratiti testo u posudu, posuti sa brašnom odozgore i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko sat vremena.

Dok testo raste pripremiti nadev.

 Suvomesnato iseći na veoma sitno ( ja sam koristila salamu od ćurećih grudi ) dodati sitno izrendan kačkavalj koji vi volite ( ja sam imala gruyere sir ) i belanac,žumanac sačuvajte da premažete rolnice/kiflice i sve to sjedinite,po želji možete dodati i malo bibera.Ostaviti na stranu.

Uduplano testo isipati na radnu površinu i premesiti, posuti radnu površinu sa brašnom i razvući testo oko 5mm debljine, možda će vam prilikom valjanja biti potrebno još brašna da pospete radnu površinu,ako od celog testa pravite rolnice,podelite testo na pola i tek onda ga razvaljajte, jedno po jedno oklagijom.

Ja sam ga razvaljala celo i isekla na pola,od pola sam pravila rolnice a od druge polovine sam pravila kiflice.

Ostaviti oko 5 cm od početka testa pa tek onda staviti pola smese od ukupne količine narendanog sira i salamice. Prazan deo testa prebaciti preko smese.


Na ostatak testa narendati puter ( ili ako koristite margarin ) i sve uviti u rolat.


 Oštrim nožem iseći rolnice oko 2-3cm širine i naređati ih na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje. Pokriti rolinice sa providnom folijom i ostaviti da se odmaraju dok vi radite sa drugim delom testa.

Od drugog dela testa sam pravila kiflice, tako što sam testo isekla horizontalno na pola a onda podelila na 8,tako da sam dobila 16 kiflica. Na početak svakog pravougaonika stavila sam kašičicu smese od sira, preko njih narendala ostatak putera i uvijala ih kao kiflice s tim što sam suprotni kraj isekla na nekoliko mesta sa pizza sekačem.

Uključiti rernu da se greje na 175*C.


Kada su sve kiflice gotove,uzeti providnu foliju sa rolnica,prekriti ih i ostaviti njih da se odmaraju dok se rolnice peku.

Umutiti žumanac sa mlekom i s kuhinjskom četkicom premazati rolnice ( pazite da imate dovoljno i da kiflice premažete ),posuti sa semenkama po želji i peći ih oko 25 do 27 minuta u prethodno zagrejanoj rerni ili dok vam fino ne porumene.

Ja sam na njih stavila po malo putera jer mi je preostalo pa da ne vraćam to malo parčence u frižider.


Kad su se rolnice ispekle, otkriti pokrivene kiflice, premazati i njih,posuti ih sa semenkama po želji i peći ih, ali malo kraće,oko 20 do 22 minuta, jer su kiflice tanje od rolnica, ili dok vam fino ne porumene.


Ove kiflice mogu biti i sa slatkim i sa slanim punjenjem, ako koristite slatko punjenje, obavezno staviti samo jednu kašičicu soli.


   
 Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар