среда, 31. мај 2017.

Čorba od povrća.....

......koja je nastala od preostalih namirnica. Mi volimo sve što je sa kašikom, tako da nam je ova čorbica bila kompletan ručak,ja sam je jela bez hleba a muž,zna se, sa hlebom.


Sastojci: 500 g pilećeg mesa sa kostima,nekoliko zrna bibera,1 list lovora,2 čena belog luka,3 velike šargarepe,2 šipke celera,pola glavice većeg karfiola ili 1 mala cela,1 svežanj lisnatog kelja / zelja / raštike  / blitve,1 velika glavica crnog luka,2-3 krompira,1 puna kašika brašna,maslinovo ulje,1 jaje,1 do 2 kašike limunovog soka,2 kašike kisele pavlake,začini po ukusu; suvi začin, sveže samleveni biber,morska so

Priprema:Meso oprati i iseći na manje komade, kožicu nemojte skidati. U šerepu staviti oprano meso, 2 čena belog luka, lovorov list, nekoliko zrna bibera,posoliti i skuvati meso. Temeljac nemojte bacati, s njim ćete naliti čorbu.
Kuvano meso izvaditi iz šerpe, očistiti od kožice i kostiju.

Dok se meso kuva, u drugu šerpu sipati maslinovo ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka i dinstati dok luk ne omekša i postane staklast,dodati šargarepu, koju ste isekli na manje kockice, celer,koji ste isekli na manje kockice i beli luk, koji ste isekli sitnije.
Sve to pržiti na tihoj temperaturi dok povrće ne omekša, povremeno promešati.

Krompir oljuštiti i iseći na krupnije komade i dodati u šerpu i njega propržiti kratko, zajedno s povrćem. Kašiku brašno posuti preko celog povrća i sve zajedno promešati i propržiti vrlo kratko, stalno mešajući, da vam se ne zalepi sa dno šerpe.

Procediti skuvanu supu i naliti čorbicu s njom, ( ako nemate dovoljno temeljca, naliti još sa vodom, gustina čorbe zavisi od vašeg  ukusa ) dodati skuvano i očišćeno meso, karfiol, koji ste oprali i iskidali na manje cvetiće i kuvati, dok se krompir i karfiol skoro ne skuvaju.
Začiniti sa začinima po  vašem ukusu i tek na kraju dodati lisnati kelj, koji ste očistili od debelih žila i iskidali na veoma sitne komadiće, jer on se ne treba puno kuvati, dovoljno je da samo omekša,isto kao i zelje. Ako koristite blitvu, ona se mora malo duže da kuva, onda je dodati ranije u čorbicu. Zeleniš dodati onda kad vi mislite da treba dodati, ja obično kuvam taj zeleniš vrlo kratko, samo da omekša, neko voli da je dobro kuvano.

Isključiti ringlu i šerpu ostaviti na ringli.

Umutiti jaje sa kašikom dve limunovog soka dodati kiselu pavlaku i nju dobro umutiti sa jajetom i limunovim sokom. Uzeti kutlaču vruće čorbe i polako sipati u umućeno jaje i stalno mutite sa žicom ili viljuškom da se temperatura izjednači,dodati još jednu kutlaču vruće čorbe i onda sve to zajedno vratiti u šerpu,stalno mešajući čorbu.

Poklopiti i ostaviti da se prohladi,posuti sa malo seckanog peršuna i poslužiti.


Prijatno!!!!!



Нема коментара:

Постави коментар