......koja je nastala od preostalih namirnica. Mi volimo sve što je sa kašikom, tako da nam je ova čorbica bila kompletan ručak,ja sam je jela bez hleba a muž,zna se, sa hlebom.
Sastojci: 500 g pilećeg mesa sa kostima,nekoliko zrna bibera,1 list lovora,2 čena belog luka,3 velike šargarepe,2 šipke celera,pola glavice većeg karfiola ili 1 mala cela,1 svežanj lisnatog kelja / zelja / raštike / blitve,1 velika glavica crnog luka,2-3 krompira,1 puna kašika brašna,maslinovo ulje,1 jaje,1 do 2 kašike limunovog soka,2 kašike kisele pavlake,začini po ukusu; suvi začin, sveže samleveni biber,morska so
Priprema:Meso oprati i iseći na manje komade, kožicu nemojte skidati. U šerepu staviti oprano meso, 2 čena belog luka, lovorov list, nekoliko zrna bibera,posoliti i skuvati meso. Temeljac nemojte bacati, s njim ćete naliti čorbu.
Kuvano meso izvaditi iz šerpe, očistiti od kožice i kostiju.
Dok se meso kuva, u drugu šerpu sipati maslinovo ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka i dinstati dok luk ne omekša i postane staklast,dodati šargarepu, koju ste isekli na manje kockice, celer,koji ste isekli na manje kockice i beli luk, koji ste isekli sitnije.
Sve to pržiti na tihoj temperaturi dok povrće ne omekša, povremeno promešati.
Krompir oljuštiti i iseći na krupnije komade i dodati u šerpu i njega propržiti kratko, zajedno s povrćem. Kašiku brašno posuti preko celog povrća i sve zajedno promešati i propržiti vrlo kratko, stalno mešajući, da vam se ne zalepi sa dno šerpe.
Procediti skuvanu supu i naliti čorbicu s njom, ( ako nemate dovoljno temeljca, naliti još sa vodom, gustina čorbe zavisi od vašeg ukusa ) dodati skuvano i očišćeno meso, karfiol, koji ste oprali i iskidali na manje cvetiće i kuvati, dok se krompir i karfiol skoro ne skuvaju.
Začiniti sa začinima po vašem ukusu i tek na kraju dodati lisnati kelj, koji ste očistili od debelih žila i iskidali na veoma sitne komadiće, jer on se ne treba puno kuvati, dovoljno je da samo omekša,isto kao i zelje. Ako koristite blitvu, ona se mora malo duže da kuva, onda je dodati ranije u čorbicu. Zeleniš dodati onda kad vi mislite da treba dodati, ja obično kuvam taj zeleniš vrlo kratko, samo da omekša, neko voli da je dobro kuvano.
Isključiti ringlu i šerpu ostaviti na ringli.
Umutiti jaje sa kašikom dve limunovog soka dodati kiselu pavlaku i nju dobro umutiti sa jajetom i limunovim sokom. Uzeti kutlaču vruće čorbe i polako sipati u umućeno jaje i stalno mutite sa žicom ili viljuškom da se temperatura izjednači,dodati još jednu kutlaču vruće čorbe i onda sve to zajedno vratiti u šerpu,stalno mešajući čorbu.
Poklopiti i ostaviti da se prohladi,posuti sa malo seckanog peršuna i poslužiti.
Prijatno!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар