петак, 19. мај 2017.

Tuna Melt Casserole

Kao što znate u velikom smo poslu sa ovo malo okućnice koju imamo, i radove privodimo kraju, ali od iduće nedelje čekaju nas drugi radovi u kući i nikad kraja...kuća je rupa bez dna u koju stalno mora da se ulaže. Ne kuvam baš mnogo ovih dana, više radi roštilj i salate ali danas nešto se i napravilo za ručak.


Sastojci: 400 g manjeg oblika paste,1 puna kašičica soli soli,4 litra vode,
Sastojci za bešamel:30 g putera,2 pune kašike brašna,750 ml mleka,po ukusu biber i so,prstohvat muškatnog oraha,150 do 200 g izrendanog švajcarskog sira,
i još:mala glavica ljubičastog luka,3 čena belog luka,2 do 3 konzerve tune, ( svaka po 180 )seckani peršun,200 g cvetića brokolija,pola kašičice italijanskog začina,2 sveža paradajza isečena na 0.5cm debljine

Priprema: U šerpu sipati vodu,poklopiti i pustiti da provri, pre nego što ćete dodati pastu, sipati kašičicu soli i tek onda dodati pastu i kuvati po uputstvu prozvođača.

Dok se pasta kuva, u veći tiganj sipati malo maslinovog ulja ili putera, zagrejati i onda dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša, dodati beli luk i pržiti dok samo zamiriše. Otvoriti konzerve sa tunom, ocediti od vode ( moje su bile u vodi ) i sipati u tiganj i varjaćom rasitniti tunu na manje komadiće.Posoliti, pobiberiti po ukusu i dodati sitnije sečen peršun,promešati i sipati u veću zdelu.

U pastu, 3 minuta pre nego što je skuvana, dodati brokoli, koji ste prethodno oprali i iskidali na manje cvetiće.Kad je pasta skuvana, ocediti i sipati pastu u zdelu sa tunom.

Obrisati taj tiganj papirom, ili ga oprati i sipati 30 g putera, otopiti,zagrejati i dodati brašno, pržiti stalno mešajući da blago porumeni, ali ne sme da požuti, sipati mleko i žicom sve dobro izmešati da razbijete grudvice od brašna i putera.Posoliti, pobiberiti i dodati muškatni orah i kuvati, stalno mešajući dok se malo ne zgusne.Skloniti sa ringle i sipati 150 g izrendanog sira i mešajte dok se sir ne otopi a masa zgusne.Tako pripremljen bešamel sos sipati u zdelu gde je pasta i tuna, dodati italijanski začin, sve dobro promešati i probati da li je dovoljno slano za vas.

Pekač, veličine 22cm X 33cm, ili sličnih veličina, premazati sa malo ulja ili isprskati sprejom za pečenje i sipati pripremljenu past sa tunom.Preko poređati paradajz, koji ste isekli na 0.5cm debljine,posuti sa ostatkom izrendanog sira, pokriti pek papirom ( prvo stavimo pek papir, jer ako stavimo foliju direktno preko sira, sav će sir da nam se zalepi za foliju a za pek papir neće ) pa onda pokriti sa folijom, dobro ušuškati svuda okolo i peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 200°C 20 minuta, otkriti i peći još 10 do 15 minuta.


Poslužiti toplo sa salatom po vašem izboru.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар