Zamešen sa pivom i semenkicama, ...prvi put ga pravim na ovaj način i
jako nam se dopao.Umesto univerzalnog brašna korišćeno je brašno od
celog pšeničnog zrna.
Sastojci:8 g suvog kvasca, 675 g brašna od celog pšeničnog zrna, ( može i svenamensko brašno ) 125 ml tople vode, 360 ml piva, 1 1/2 kašičica soli, još brašna za doradu testa, kukuruzno brašno, semenke suncokreta, semenke bundeve
Priprema:U manju zdelicu staviti toplu vodu, 75 g brašna i kvasac i sve dobro
izmešati sa žicom za mućenje. Pokriti i ostaviti sa strane da se kvasac podigne. ( trebaće mu malo duže,od 20 do 30 minuta )
U veću posudu za mešenje staviti ostatak
brašna,dodati so, pivo i kvasac i sve izmešati sa varjačom dok testo (
koje je jako meko ) ne počne da se odvaja od zidova posude.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se količina udvostruči. ( oko dva sata, u zavisnosti od toplote prostorije )
Radnu površinu dobro pobrašniti i sa
spatulom skinuti pola testa iz posude, dok ga oblikujete rukama koje su
dobro nabrašnjene, dodavati semenke ( po želji,možete ih i izostaviti ) i
oblikovati u mali hleb.
Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
Pleh prekriti sa papirom za pečenje, posuti sa kukuruznim brašnom i
staviti pripremljene hlebčiće na pleh. Pobrašniti hlebčice i odozgore,
prekriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti još 30 do 40 minuta da hleb još
jednom naraste.
Bogami za hleb koji nije mešen, fantastilno izgleda
ОдговориИзбришиDa znaš, inače hleb je omiljen u našoj kući u bilo kojoj varijanti.
Избриши