понедељак, 22. мај 2017.

Puding kolač sa jabukama

Vrlo lep kolač i lagan da se napravi..ovo mi je neka vrste lenje pite.


Sastojci za podlogu: 400 g brašna,100 g šećera,6 g praška za pecivo,prstohvat soli,200 ml ulja,75 ml ledene vode
Sastojci za fil 1: 1.5 kg granny smith jabuka,50 g šećera,1 kesica vanilinog šećera,sok od pola limuna,1 kašika cimeta, ili po ukusu
Sastojci za fil 2: 1 l mleka,2 kesice pudinga od vanile,1 kesica vanilinog šećera,4 kašike šećera

Priprema: Prvo napraviti testo:U veću zdelu prosejati brašno, dodati prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer ( u originalnom receptu a ni na blogu gde sam videla recept nigde nije navedeno šta uraditi sa šećerom, koji je u sastojcima ...najverovatnije ide u testo i tu sam ga i stavila, ali sam količinu šećera smanjila na pola, jer mi je bilo previše 200 g šećera ) izmešati sve zajedno i dodati ulje i viljuškom mešati, na kraju dodati ledenu vodu i sjediniti sve zajedno.Ovako prhko testo prvi put pravim, sledeći put ću probati sa puterom.Podeliti testo na 2/3 i na 1/3 trećinu.Pleh, veličine 22cm X33cm ili sličnih veličina blago premazati sa puterom ili uljem i pobrašniti, višak brašna istresti.2/3 testa rukom utisnuti na dno pleha. Pleh i trećinu testa ostaviti u frižider, dok vi pripremate filove.

Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na kockice, dok ih sečete, prelite sa limunovim sokom da vam jabuke ne promene boju.Seckane jabuke staviti u veću šerpu, dodati cimet, šećer, vanilin šećer i dinstati poluotklopljeno, dok jabuke ne omekšaju. U pola dinstanja, otklopiti da sok uvri.Ostaviti da se prohladi.

U šerpu sipati mleko.Oduzeti od cele količine malo mleka, u koje ćete rastopiti puding, dodati šećer i vanilu.Kad mleko počne da vri, skloniti sa ringle i polako sipajte otopljen prah pudinga sa šećerom i vratiti nazad na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.Skloniti i kratko prohladiti, povremeno promešajte da se ne stvori korica.Moje kesice su bile po 43 g svaka i moj puding kad se skuvao, nekako nije bio gust, koliko sam očekivala da bude...ja izgleda da radim nešto kako ne treba, jer koliko sam videla na slici recepta, kod nje je puding baš dosta čvrst.
Ja bih vam preporučila da koristite 3 kesice pudinga na 1 l mleka da bi vam ta masa bila čvrsta.


Izvaditi pleh i testo koje ste ostavli u frižider.U pleh,preko ohlađenog testa, sipati izdinstane jabuke i poravnjati, preko izdinstanih jabuka sipati pripremljen puding i preko pudinga izmrviti onu trećinu testa.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 do 50 minuta.Ispečen kolač dobro ohladiti, iseći na parčiće i poslužiti posut sa prah šećerom.


Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Анониман22. мај 2017. 20:12

    A još posut ovim mrvicama , koje ja obožavam:)

    ОдговориИзбриши
  2. Dubravka, kolač je odličan...probaj kad imaš vremena,vrlo je lak da se napravi.Pozdrav za sve vas.

    ОдговориИзбриши
  3. Divan osvežavajući kolač za predstojeće letnje dane. Leti nekako na jabuku i krušku zaboravim, valjda zato što ih ima cele godine, ne bi trebalo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas jabuka i krušaka MORA da ima u kući, jer ako toga nema, i pored svog ostalog voća, koje uvek ima u kući, kao da nema ni jedno.Mi smo zavisnici o jabukama.Šta ćeš, odrasli smo na njima. Pozdrav, draga moja Aleksandra.

      Избриши
  4. Одговори
    1. Hvala draga moja Petra i hvala Gagi koja nam je prenela Tatjanin recept, jer da nije bilo nje, ne bih ni videla ovako lep kolać.

      Избриши