Vrlo lep kolač i lagan da se napravi..ovo mi je neka vrste lenje pite.
Sastojci za podlogu: 400 g brašna,100 g šećera,6 g praška za pecivo,prstohvat soli,200 ml ulja,75 ml ledene vode
Sastojci za fil 1: 1.5 kg granny smith jabuka,50 g šećera,1 kesica vanilinog šećera,sok od pola limuna,1 kašika cimeta, ili po ukusuSastojci za fil 2: 1 l mleka,2 kesice pudinga od vanile,1 kesica vanilinog šećera,4 kašike šećera
Priprema: Prvo napraviti testo:U veću zdelu prosejati brašno, dodati prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer ( u originalnom receptu a ni na blogu gde sam videla recept nigde nije navedeno šta uraditi sa šećerom, koji je u sastojcima ...najverovatnije ide u testo i tu sam ga i stavila, ali sam količinu šećera smanjila na pola, jer mi je bilo previše 200 g šećera ) izmešati sve zajedno i dodati ulje i viljuškom mešati, na kraju dodati ledenu vodu i sjediniti sve zajedno.Ovako prhko testo prvi put pravim, sledeći put ću probati sa puterom.Podeliti testo na 2/3 i na 1/3 trećinu.Pleh, veličine 22cm X33cm ili sličnih veličina blago premazati sa puterom ili uljem i pobrašniti, višak brašna istresti.2/3 testa rukom utisnuti na dno pleha. Pleh i trećinu testa ostaviti u frižider, dok vi pripremate filove.
Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na kockice, dok ih sečete, prelite sa limunovim sokom da vam jabuke ne promene boju.Seckane jabuke staviti u veću šerpu, dodati cimet, šećer, vanilin šećer i dinstati poluotklopljeno, dok jabuke ne omekšaju. U pola dinstanja, otklopiti da sok uvri.Ostaviti da se prohladi.
Ja bih vam preporučila da koristite 3 kesice pudinga na 1 l mleka da bi vam ta masa bila čvrsta.
Izvaditi pleh i testo koje ste ostavli u frižider.U pleh,preko ohlađenog testa, sipati izdinstane jabuke i poravnjati, preko izdinstanih jabuka sipati pripremljen puding i preko pudinga izmrviti onu trećinu testa.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 do 50 minuta.Ispečen kolač dobro ohladiti, iseći na parčiće i poslužiti posut sa prah šećerom.
Prijatno!!!!
Jako dobro.
ОдговориИзбришиHvala Božice...kolač je izuzetno ukusan.
ИзбришиA još posut ovim mrvicama , koje ja obožavam:)
ОдговориИзбришиDubravka, kolač je odličan...probaj kad imaš vremena,vrlo je lak da se napravi.Pozdrav za sve vas.
ОдговориИзбришиDivan osvežavajući kolač za predstojeće letnje dane. Leti nekako na jabuku i krušku zaboravim, valjda zato što ih ima cele godine, ne bi trebalo.
ОдговориИзбришиKod nas jabuka i krušaka MORA da ima u kući, jer ako toga nema, i pored svog ostalog voća, koje uvek ima u kući, kao da nema ni jedno.Mi smo zavisnici o jabukama.Šta ćeš, odrasli smo na njima. Pozdrav, draga moja Aleksandra.
ИзбришиBaš odlično izgleda.
ОдговориИзбришиHvala draga moja Petra i hvala Gagi koja nam je prenela Tatjanin recept, jer da nije bilo nje, ne bih ni videla ovako lep kolać.
Избриши