петак, 5. мај 2017.

Salata od cvekle i avocada

Cveklu jako volimo ..obično ima ovih crvenih i njih uvek i kupujem, retko da mogu da nađem žutu cveklu, juče sasvim slučajno videh cvekle u kesi i piše da su unutra žute i crveno bele ( candy cane ) Kad su cvekle sveže, ta žuta boja bude kao limun žuta, ove izgleda da nisu baš najsvežije, ali dobro, poslužile su za salatu.


Sastojci: 4 cvekle,1 avocado, ali da ne bude prezreo, 150 g mešane salate, feta sir
Sastojci za preliv: 1 kašika sitno iseckanog crnog luka,2 kašike pirinčanog sirćeta,1 kašika limunovog soka, 1 kašika soka od pomorandže,2 kašičice izrendane limunove korice,1 kašičica izrendana korica pomorandže,prstohvat soli,prstohvat krupnije mlevenog bibera, 30 ml maslinovog ulja

Priprema: Cveklu dobro izribati pod mlazom hladne vode. Staviti u šerpu i naliti sa vodom da voda prekrije cveklu. Pustiti da provri,smanjiti temperaturu i kuvati dok cvekla ne omekša, oko 40 do 60 minuta. ( zavisi koliko su cvekle velike )

Ohladiti cvekle, dovoljno da možete da ih držite u ruci i oljuštiti im kožicu.Ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi.

U zdelu staviti sve sastojke za preliv i blago umutiti.

Kad ste spremni da servirate salatu u zdelu staviti opranu salatu, preliti sa polovinom pripremljenog preliva ( ja sam zaboravila da stavim luk u preliv pa sam stavila u zelenu salatu.
Sipati salatu u pojedinačne tanjiriiće ili na veliki tanjir.Iseći cveklu na osmine, poređati na salatu, 
Avocado iseći na polovinu, pa onda na još polovinu i oljuštiti pažljivo avocado i iseći na još polovine i avocado poređati preko salate.
Preliti sa ostatkom preliva i po želji, poslužite tako kako jeste, može sa seckanim orasima ili feta sirom, šta god vi volite.

Ako ne možete da nađete žutu cveklu, možete koristiti i crvenu, samo ona ostavlja crvene tragove svuda.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Nisam ni čula za đutu cveklu. Lepo je ovo jelo. Setila si me na žute lubenice iz detinjstva, samo više nisma sigurna je li ih stvarno bilo ili sam ih sanjala...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Kato, ovde se mogu naći žute cvekle, ne tako često kao crvene i one crveno bele ...žute su malo manje cveklaste ( ako razumeš šta kažem ) ali su isto izuzetno ukusne.
      Ovde po nekad vidim žutu lubenicu, ali i ne pamtim kad sam je zadnji put videla.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Kad kod nas porastu cikle napravit cu.Crvene cikle samo ima kod nas.Zorice tanjur i dekoracija savršeno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja Božice a cveklu mi volimo u kojoj god da je boji, ne biramo.

      Избриши