четвртак, 3. март 2022.

Kroasan kifle

 Pravljene na malo drugačiji način, ali hrskave I fine kao da su praviljene na originalan način...Mi pecivo, kao što znate, jako volimo i kod ovih kroasana sam se dvoumila da li ih praviti sa slatkim punjenjem ili slanim? Odlučila sam se za slano punjenje jer sam imala šunku i krem sir koje je trebalo iskoristiti a da nisam imala, punila bih sa čokoladnim namazom.

Lepota ovog peciva je što se testo zamesi uveče i ostavi preko noći u frižider da naraste.

Sastojci za testo: 250 g sve namensko brašno, 250 g brašno sa većim procentom glutena, 30 g omekšale masti, 100 g mleka, 175 g vruće vode, 1/2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca

Za premazivanje krosana: 100 g omekšale masti, 2 žumanceta, 30 g brašna

i još: 1 celo jaje, semenke po vašem izboru, šunka, krem sir, čokoladni namaz, džem, čokolada

Priprema:  Prosejati oba brašna zajedno i ostaviti na stranu.

U vanglicu, u kojoj ćete mesiti testo, sipajte mleko, dodati vruću vodu, dodati kašičicu šećera i kvasac, izmešati, pokriti  i ostaviti da se kvasac podigne. U podignuti kvasac dodati trećinu brašna i varjačon izmešati, dodati i drugu trećinu brašna i opet varjačom izmešati, dodati omekšalu mast i rukom izmesiti testo sa mašću i na kraju dodavati po malo brašna dok ne dobijete meko i lepljivo testo. Meni je trebalo tačno 415 g brašna, a ostatak ostaviti sa strane jer će vam biti potrebno.

Testo dobro izmesite rukom i trebate dobiti testo koje se po malo lepi za ruke, ali na rukama ne ostaje ništa. Vratiti testo u vanglicu, premazati sa malo ulja, pokriti nekom providom folijom i dobro ušuškajte okolo i ostavite testo preko noći da fermentiše na hladnom.

Sledećeg jutra izvaditi testo i ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata, pre nego štopočnete da radite s njim.

Isipati testo na radnu površinu i podeliti na 10 istih delova, kod mene svaka deo je bio 72 g, premesiti svaki deo, oblikovati u kuglice, pokriti i ostaviti da testo odstoji desetak minuta.

Dok se testo odmara, sjediniti mast sa žumancima koliko možete pa dodati brašno i onda još jednom sjediniti da dobijete kremastu masu.

Krem sir i šunku takođe pripremite da vam bude na dohvat ruke.

Svaku kuglicu, pomoću brašna rastanjiti oko desetak cm, posuti sa brašnom i sledeću kuglicu kad rastanjite stavite preko prethodno rastanjene kuglice ali obavezno da vam bude pobrašnjena, u protivnom jufkice će se zalepiti jedna za drugu. Nemojte preterivati sa brašnom. Koristite brašno koje vam je ostalo od onih 500 g koje ste pripremili prethodne večeri za testo.

Kad ste rastanjili sve kuglice, okrenuti rastanjeno testo naopako, tako da ćete početi sa prvom rastanjenom jufkicom. Ponovo je još malo rastanjite, koliko možete, premazati sa pripremljenim premazom od masti, ali gledajte da imate dovoljno za svih 9 jufkica, jer desetu ne premazujemo. Sledeću jufkicu takođe opet rastanjiti, staviti je preko prve, koju ste već premazali i premažite i nu...tako sve do 9 jufkica a desetu samo rastanjiti malo više od ostalih, staviti je preko svih devet premazanih jufkica i sastavite prvu i zadnju zajedno onoliko koliko možete.

Pomoću brašna rastanjite testo u jednu veliku jufku, koja je od prilike manje od pola cm tanka. Raseći na 4 ista dela pa onda svaku četvrtinu na još 4 dela. Nožem, ili pizza sekačem raseći malo širi deo trougla, staviti nadev koji ćete koristiti ( meni je ostalo vrlo malo premaza od jaja i masti i ja sam to premazala preko rastanjenogtesta da ne bacim ) i zaviti u kroasan, ali tokom zavijanja donji deo testa neđno vući od sebe dok zavijate, da imate više navoja i da se više listaju.

Zavijene kroasane stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Kad ste završili sa motanjem testa, pokriti providnom folijom i ostaviti u toploj rerni oko pola sata da testo još jednom naraste.

Umutiti celo jaje i premazati nežno narasle kroasane, posuti ih semenkama po vašem izboru i peći ih oko 20 do 25 minuta na 200°C ili dok vam lepo ne porumene.


 Ispečene kroasane izvaditi i ostaviti na žici da se ohlade, ali ih nemojte pokrivati ni sa čim jer treba da vam ostanu spolja hrskavi a unutra meki kao pamuk.


Poslužiti ih za doručak uz kiselo mleko ili jogurt a odlični su i za užinu.


Ovako izgledaju kad se potpuno ohlade i dalje će biti hrskavi i meki, ali kakvi će biti sledećeg dana, ne znam, jer mi smo ih pojeli u toku dana...


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар