понедељак, 21. март 2022.

Pikantno varivo od nauta i spanaća

 Danas smo hteli malo laganiji ručak bez mesa ali da bude zasitno i na kašiku. Inače naut / slanutak / leblebije jako volim, ali ga ne kuvam tako često, nemam pojma zašto. Uz dodatak drugog povrća i spanaća, bilo je odlično.

Sastojci: 50 ml maslinovog ulja, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 1 veća glavica crnog luka, 2 do 3 čena belog luka, 1/2 kašičice cumina, 250 ml kuvanog paradajza, 2 pune kašike ljutog ajvara, 2 konzerve od po 540 ml nauta, 1 koren peršuna, 75 g svežeg baby spanaća, oko 1l do 1.5 l vode ili povrtne supe, 1 kašičica suvog začina, ili po ukusu. 2 lorbera, 1 kašičica tucane ljute paprike ili po ukusu, so i biber

Priprema:  U veću šerpu sipati maslinovo ulje i dodati iseckan luk na kockice, šargarepu, celer, peršunov koren, koje ste prethodno očistilči, oprali i isekli na sitnije kockice i pržite sve zajedno na osrtednjoj temperaturi u poklopljenoj šerpi. 

Dok se to prži, oprati mladi spanać io ostaviti sa strane. Naut isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se i on ocedi.

U omekšalo povrće dodati cumin, beli luk, so, biber, lorber, suvi začin, naliti kuvanim paradajzom, dodati oceđen naut i naliti sa vodom, poklopiti i kuvati dok naut još ne omekša, oko 20 do 25 minuta.

U to dodati 2 kašike ljutog ajvara ( ako služite deci ovo jelo izostavite namirnice koje su ljute ) i kuvati još nekoliko minuta. Dodati tucanu papriku. Uzeti 2 pune kutlače kuvanog nauta zajedno sa povrćem i staviti u blender i samleti u glatku masu i sve to vratiti nazad u šerpu da na taj način zgusnemo varivo. Ako ne želite to da radite onda umutite kašičicu brašna sa vodom pa sipajte to u varivo. Ja sam pravila prvu opciju. Odredite koliko vam je jelo gusto i ako je potrebno dodati još tečnosti. Meni je trebalo 1.5 l povrtne supe.

Na kraju dodati opran spanać i kuvati samo da spanać svene, jer nema potrebe da se kuva previše. Probati za ukus i ako je šta potrebno, dodati. Ja volim ljuto i pred kraj kuvanja sam dodala 2 male ljute papričice ali su bile cele, tako na taj način manje oljuti jelo, jer moj muž jede ljuto, ali onako umereno, dok ja baš volim da je dobro ljuto i onda meni te paričice baš dobro dođu.

Poslužiti toplo uz domaći hleb. Ja ne jedem hleb i meni je ovo bilo sasvim dovoljno za ručak, dok mužu je potreban hleb uz jelo.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар