уторак, 8. март 2022.

Cordon bleu piletina sa sosom od pečuraka

 Ovog vikenda smo imali goste i uvek volim da im pripremim nešto novo što ranije nisu jeli kod nas. Nije to uvek lako, jer treba se setiti šta sam im ranije pripremala, ali će se uvek naći nešto drugačije i što bi im bilo zanimljivo.

Prvo sam htela da napravim rolovano pileće belo meso punjeno šampinjonima ali sam u zadnjem momentu promenila mišljenje ...gostima se svidelo, a svidelo se i nama domaćinima.

Fotkice nisu najlepše jer ovo je slikano na brzinu pre nego što sam poslužila ali zato je ukus fantastičan.

Ja sam ovo pravila za 8 osoba ali ću vam napisati recept za 2 osobe a vi povećajte za onoliko koliko je vaša porodica. Za odrasle je potrebno 2 parčeta, deci je dovoljno po 1.


Sastojci: 2 veća parčeta pilećih grudi, 2 jajeta, 1 kašika mleka, 2 do 3 kašike brašna, oko 50 g hlebnih mrvica, 4 parčeta provolone ili švajcarski sir, 4 parčeta tanko sečene šunke.
Za marinadu mesa:  mleko, suvi začin, beli luk, biber, 50 ml ulja, 2 čena belog luka

Sastojci za sos od šampinjona: 2 kašike putera, 1 kašika maslinovog ulja, 300 g šampinjona, nekoliko grančica timijana, 2 čena belog luka, 250 ml pavlake za kuvanje, po ukusu so i biber

Priprema: Pileće grudi kupite sa koskom jer ćete od kostiju moći da napravite supu a belo meso da iskoristite za ovo jelo. Odvojiti meso od kostiju i iseći na pola. Belo meso je najlakše iseći kad ga ostavite u zamrzivač na sat vremena, meso se ne smrzne ali dovoljno bude dobro da vrlo lako možete oštrim nožem raseći na pola. To isto uradite i sa drugim delom mesa. Meso oprati, osušiti i staviti u zdelu, dodati suvi začin, biber, sitno iseckan beli luk a može i kašičica belog luka u prahu, ulje i naliti mlekom  sve dobro izmešati kašikom. Vrlo je važno da su svi komadi mesa u mleku. Pokriti i ostaviti u frižider nekoliko sati. Ja sam ovaj deo posla odradila uveče.


Kad ste spremni da pripremite meso, izvaditi iz frižidera, osušiti kuhinjskim papirom i tučkom za meso pažljivo rastanjiti mes, između dve providne folije da vam ne prska na sve strane dok to radite,i nemojte prejako da udarate da vam se meso ne pokida. Najbolje je da vam meso bude debljine oko 1cm. Meso marinirano na ovaj način bude izuzetno meko i sočno. Umesto mleka ja nekad koristim i jogurt

U jedan tanjir sipati mrvice, ko želi može dodati i malo izrendanog parmezana i kašičicu italijanskog začina.
Na drugi tanjir umutite jaja, malo soli i bibera,dodati 1 kašiku mleka i sjediniti sve zajedno.

Na tanjir staviti parče mesa, preko staviti parče sira, ako je preveliko podeliti na pola pa staviti oba parčeta preko cele dužine mesa, preko staviti parče šunke i zaviti u rolnicu. Ako je potrebno, staviti čačkalice da drži sve to zajedno.
Tako uraditi sa sva 4 parčeta mesa.
Svako parče mesa umočiti u jaja, pa u brašno pa opet u jaja i onda na kraju u hlebne mrvice. Ja uvek koristim panko mrvice, koje su pravljene od sredine belog hleba i kad se meso ili bilo šta ispohuje sa tim mrvicama, bude jako hrskavo.

Manji pekač prekriti pek papirom a i ne morate ( ja nisam ali sam morala posle da ribam pekač )  i naređati pripremljene rolnice. Ja sam ih vrlo blago poprskala sa sprejom za pečenje a vi možete preliti sa vrlo malo ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 35 minuta ili dok vam ne porumeni odozgore.Pazite da ne prepečete, jer onda može i pored toga što je meso bilo marinirano u mleku da bude suvo. Ispečeno meso prekriti alu folijom i ostaviti da se kratko odmori i pre služenja izvaditi čačkalice.


Dok se meso peče, pripremite sos od pečuraka.

U veći tiganj staviti 15 g putera i jednu kašiku maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša. Dodati šampinjone, koje ste prethodno očistili i isekli na listiće ili na kockice i pržiti sve zajedno dok sva voda ne uvri koju su ispustili šampinjoni, dodati beli luk i timijan, naliti sa pavlakom i kuvati dok se sos ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po vašem ukusu. Ja ne volim da mi je sos pregust ali da znate da se tokom stajanja zgusne ili dodajte još malo pavlake.
Ako ne želite da koristite pavlaku zbog kalorija onda koristite obično mleko ali dodajte kašičicu brašna da bi vam se sos zgusnuo.

Pred služenje stavite sos na tanjir, preko staviti rolnicu od puletine, posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.
Neko servira sos od šampinjona preko rolnica, ja više volim onaj prvi način. Pored piletine pripremljene na ovaj način možete poslužiti pire krompir, kuvani pirinač, pastu...uz neku zelenu salatu ili bareno povrće.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар