субота, 26. март 2022.

Pogača...pod rednim brojem, ko zna koji

 Što se tiče mene ja bih da mesim svaki dan ali se ne može pojesti tako brzo pa, ili da delim, što često i radim ili da sačekam dok muž ne pojede taj umešeni hleb...Za danas nam je trebao hleb i jedva sam dočekala da zaronim ruke u brašno, jer meni je to najlepši odmor.

Sastojci: 585 g brašna sa većim procentom glutena, 145 g semolina, ( brašno koje se koristi da se napravi pasta ) 250 ml mlaćenice ili jogurta, 1 jaje, 80 g kisele pavlake, 100 ml tople vode, 50 ml ulja, 160 g pire krompira, 10 g kvasca, pola kašičice šećera, 1 puna kašičica soli ili po ukusu

i još: 100 do 150 g putera sobne temperature, malo jogurta ili kiselog mleka, pola kašičice ulja, semenke po vašem izboru.

Priprema:  Sjediniti oba brašna pa ih prosejati. Ja volim da koristim semolina brašno jer mi daje bolju teksturu testa a vi, ako nemate ovu vrstu brašna, koristite brašno sa većim procentom glutena jer je bolja zamena nego sve namensko brašno.

Zagrejati vodu da bude vruća, dodati pire krompir, pola umućenog jajeta ( polovinu ostaviti za premazivanje pogače ) mlaćenicu, ulje, kiselu pavlaku, so i sjediniti sve zajedno da bude toplo ali ne i prevruće.

U prosejano brašno ( odvojiti 85 g  brašna sa većim procentom glutena pre nego što prosejete oba brašna, jer sva brašna ne upijaju isto tečnost, neka više, neka manje, meni je trebalo tačno 585 g ) dodati kvasac i šećer, izmešati i dodati tečne sastojke. Zamesiti testo.

Isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo uz pomoć brašna i trebate dobiti meko testo koje se ne lepi za ruke, ustvari lepi se ali ništa ne ostaje na rukama. Oblikovati testo, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u zdelu, pokriti i ostaviti u frižider preko noći da raste na hladnom. Ako ne želite da ostavljate testo preko noći, ne morate ali morate da ostavite testo da vam naraste.

Ja lično mnogo više volim testa koja rastu na hladnom i imaju dužu fermentaciju, jer sa takvim testom, koje je mekše strukture je lakše raditi kad je rashlađeno jer mi je potrebno mnogo manje brašna da rastanjim testo i ne menja se struktura testa jer ne dodajem previše brašna. Vi uradite onako kako vi volite.

Ujutru kad ustanete, izvadite testo da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi. Pripremite tepsiju prečnika 26cm, prekrite je pek papirom.

Testo podelite na 2 jednaka dela i svaki deo rastanjite u pravougaonik oko pola cm debljine. Premazati sa polovinom omekšalog putera, zaviti u rolat. Ako je testo previše mekano staviti na pleh rolat pa u frižider da se malo ohladi da bi mogli lakše da sečete krugove. Dok se prvo testo hladi, to isto uraditi i sa drugim delom testa. Ja moje rolate nisam stavljala u frižider jer testo je bilo sasvim dobro da se seče.

Isecite krugove oko 2 do 3cm širine ( mislim da su moji bili oko 3cm ) i ređati, jedan a sledeći da se malo preklapa preko i tako ceo krug.

Unutrašnji krug ređat da krugovi leže na suprotnu stranu od prvog kruga ( pogledajte sliku ) a u sredinu stavite krajeve od rolata. Kod mene su 3 jer jedan kraj je bio baš mali pa sam stavila ispod jednog kraja od ovih 3.

Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo napuni tepsiju.

Naraslu pogaču premazati sa masom od pola umućenog jajeta, malo jogurta ili kiselog mleka i malo ulja, umutite sve zajedno, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.

Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije, ostaviti je da se malo ohladi i po želji premazati je sa malo otopljenog putera a i ne morate. Poslužiti je uz ručak.

Odlična je i sledećeg dana a možete je kratko zagrejati u rerni...ako vas ima više u kući, poješće se još istog dana. Nama je ostalo pola.

Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар