петак, 25. март 2022.

Paradajz čorba

 Jedna izuzetno fina čorbica, koju možemo da napravimo i onda kad nemamo zrelog paradajza u bašti..ja imam dosata kuvanog paradajza u kom ima i povrća i baš mi je taj paradajz bio idealan za ovu čorbicu.


Sastojci: 500 ml kuvanog paradajza, 2 manje glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 1 šargarepa, 1 krompir, mešavina italijanskih začina ( oregano, timijan, ruzmarin, bosiljak ) 2 kašike ajvara, 1 l povrtne supe ili vode, začini po ukusu; so, biber, suvi začin, ako je potrebno malo šećera, maslinovo ulje

Priprema:  U veću šerpu zagrejati maslinovo ulje i dodati sitno iseckan crni luk koji ćete pržiti na osrednjoj temperaturi oko desetak minuta dok ne omekša. Dodati beli luk, koji ste sitno iseckali, krompir i šargarepu očistiti, oprati i iseckati na sitnije kockice i pržiti zajedno oko 5 minuta ali mešajte češće jer krompir hoće da se zalepi za dno. 

Naliti sa kuvanim paradajzom, polovinom povrtne supe ili vode, dodati začine, ajvar ( ja koristim ljut jer volim da mi je čorbica malo pikantna )  i ako vam je paradajz kiseo, dodari vrlo malo šećera, samo da "ubije" tu kiselost. Poklopiti i kuvati desetak minuta, samo da se krompir i šargarepa skuvaju. 


Skuvanu čorbu samleti u blenderu ili štapnim mikserom i naliti sa ostatkom supe ili vode, ili dodavati po malo dok ne dobijete gustinu čorbe koju volite.
Vratite na ringlu, pustiti da provri i ako ne postite dodati oko 25 g izrendanog parmezana, promešati da se sir otopi.


Poslužiti toplu uz dodatak sitno isečenog svežeg bosiljka i preliveno maslinovim uljem a ako ne postite posuti i sa malo izrendanog parmezana.

Ovde imate još jedan recept za paradajz čorbu.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар