понедељак, 7. март 2022.

Rolat od tikvica gluten free

 Kod nas, hvala bogu, niko nema problema sa glutenom ali sam htela da napravim neki rolat, koji je malo drugačiji za moje drage goste i ovaj rolat je bio pravi hit...jedan deo sam odnela mojoj komšinici, Italijanki, bila je oduševljena sa njim a i svi naši gosti...Za ovaj rolat vam ne treba više od pola sata da ga napravite i ispečete, jedino što ćete morati da sačekate da se ohladi, pre nego što se nafiluje.

Sastojci: 500 g izrendanih tikvica, 1 cela tikvica, 7 jaja, 1/2 kašičice soli, biber po ukusu, 100 g mozzarela ili koji sir volite

Sastojci za fil: 250 g kremaste rikote, 3 čena belog luka, so 

Priprema:  Kuvarskom žicom umutiti 7 jaja, dodati izrendane tikvice, bez da ih cedite, so i biber po ukusu i na kraju dodati izrendan sir , sjediniti sve zajedno i sipati u pleh, koji ste prekrili pek papirom, veličine 41cm X 29cm i poravnjati da vam je svuda podjednako ravno. 

Oštrim nožem ili ona spravica na kojoj režete kupus, iseći kolutove podjednake debljine i stavite te krugove odozgore preko testa i malo posoliti.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta. Izvaditi pečeno testo, skinuti zajedno sa papirom i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.

Dok se rolat hladi, viljuškom izmešati sitno iseckan beli luk, so i ko želi, može dodati i biber i sjediniti sve zajedno. Ovo je laganija verzija a druga verzija vam može biti 250 g krem sira sa jednom, dobro punom kašikom kisele pavlake, dodati beli luk i so i umutiti mikserom sve zajedno.

Ohlađen rolat okrenuti, tako da strana sa kolutovima leži na pek papiru a od gore imate pečenu koru sa rendanim tikvicama i pažljivo skinuti papir na kom ste pekli. Premazati fil, ko želi može staviti i neku šunku, ja sam izabrala ovu laganiju opciju i bez šunke, pažljivo, pomoću pek papira zaviti u rolat.

Zavijen rolat umotati u pek papir sa kojim ste prethodno zavili rolat, ja sam stavila i kuhinjski papir ispod da mi upije višak tečnosti, jer će tikvice da ispuste malo tečnosti dok stoje u frižideru, zaviti u providnu foliju i dobro stegnuti na krajeve i ostavite nekoliko sati da se dobro rashladi. Kod mene je stajalo preko cele noći i pola sledećeg dana, dok ga nisam isekla i zato sam i stavila kuhinjski papir  jer mi je dugo stajao u frižideru.

Kad je potrebno da poslužite, iseći na parčiće željene debljine, ali svaki put kad isečete parče, obrišite nož kuhinjskim papirom da imate lepe čiste parčiće. Ja obično koristim nazubljeni nož, on mi je najbolji za ovakve rolate, a vi ako nemate taj nož, koristite dobro naoštren nož.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар