среда, 16. март 2022.

Slana štrudla

 Možda za nekog ovo nije štrudla, ali ne znam ni sama kako bih ovo nazvala, pecivo jeste ali ime? e pa neka bude štrudla.

Sastojci za testo: 125 g sve namensko brašno, ( all purpose flour ) 250 g brašno sa većim procentom glutena, ( bread flour ) 200 ml vrućeg mleka,. 50 g kisele pavlake, 6 g suvog kvasca, pola kašičice šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 1 jaje i 40 h omekšalog putera

i još: 150 g dimljene šunke u tanjim kolutovima ( ili suhomesnato po vašem izboru ) oko 50 do 75 g provolone sira u kolutovima., ( može i swiss

za premazivanje testa: 1 puna kašika jogurta, pola kašičice ulja i pola kašičice mleka, semenke po vašem izboru

Priprema:  Oba brašna prosejati ( ja volim da koristim brašno sa većim procentom glutena jer mi uvek daje bolju strukturu testa, ali ako nemate tu vrstu brašna, koristite brašno koje koristite da mesite hleb i peciva. U zdelu u kojoj ćete mesiti dodati suvi kvasac koji ide direktno u brašno, pola kašičice šećera i promešajte sve zajedno.

Zagrejati mleko, dodati kiselu pavlaku i izmešajte kuvarskom žicom da dobijete glatku tečnost, dodati jaje i još jednom sve umutite.

U brašno sipajte tečnost, dodajte omekšali puter i zamesite testo. Testo će biti dosta meko ali mesite testo toliko dugo dok vam ruke ne ostanu čiste ali bez dodavanja brašna. Tokom mešenja gluten će se razviti i testo će vam se lepo umesiti. Ja sam mesila oko 7 - 8 minuta.  Oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo ulja i vratite testo nazad u posudu u kojoj ste zamesili i ostavite na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago pobrašnili i bez da ponovo premesite testo, rastanjite na pravougaonik pola cm debljine. Koristie brašno ali u minimalnoj količini da rastanjite testo.Rastanjeno testo vrlo blago premazati sa malo putera ( trebaće vam jedna kašičica otopljenog putera ) na početku testa po dužoj strani naređati kolutove šunke, preko šunke staviti kolutove sira i zaviti u rolat, ali neka bude čvršće zavijeno. Ivice po dužoj strani sastaviti sa testom i blago provaljati rukama da se testo dobro zalepi. Rolat preneti na pek papir. Oštrim makazama iseći parčiće oko2 do 2.5 c, ukoso testo odozgore, ali ne do kraja i prvo parče ide pravo a druga dva sa jedne i sa druge strane, ali budite nežni kad vučete testo da ga ne pokidate i tako nastaviti do kraja rolata. Pleh staviti pa pek papir zajedno sa rolatom  prevući preko pleha. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

U manju zdelicu staviti kašiku jogurta ili kiselog mleka, ( ja sam koristila moje domaće kiselo mleko ) dodati ulje i mleko i umutiti sve zajedno. Premazati naraslo testo, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni. Ako počne previše da rumeni, pokriti je pek papirom.

Pečenu štrudlu preneti na žicu, zajedno sa pek papirom staviti na žicu da se kratko prohladi, skloniti pek papir ispod i ostaviti da se još malo ohladi. Po želji je možete seći nožem ili kidati rukom...mi smo je kidali rukom.

Poslužiti sa kiselim mlekom a može i sa pivom, ko voli.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар