субота, 19. март 2022.

Kajin postan kolač

 Pre neki dan nam je došla komšinica u posetu i donela nam je kolač da probamo, jako nam se dopao i ja ovde pišem onako kako ga je ona pravila.


čaša = cup = 250 ml

Sastojci: 1 čaša kiselijih rendanih jabuka, 1 kesica vanile, 200 g šećera, 1 kašičica sode bikarbone, 250 ml crvenog vina,  300 g brašna, 1 čaša mlevenih oraha, 250 ml ulja, 50 do 75 g džema od kajsija ili bresaka
i još: seckani orasi, prah šećer zamirisan vanilom

Priprema:  Jabuke izrendajte, dodajte vanilu, šećer i ostavite na stranu da jabuke malo ispuste svoj sok.  Brašno izmešajte sa sodom bikarbonom i ostavite na stranu.

U jabuke dodati vino ( ko ne želi alkohol može dodati ne zaslađeni sok od jabuka, ako dodajete sok od jabuka ja bih onda smanjila količinu šećera ) i sve zajedno izmešajte, dodajte mlevene orahe ( može se dodati i malo seckanih oraha ) još jednom sve sjedinite, dodati brašna sa sodom bikarbonom izmešajte sve zajedno i na kraju dodati ulje i dobro sjediniti sa ostalim sastojcima. 

Manji pekač, veličine 30cm X 22cm prekriti pek papirom sipati masu u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.
Izvaditi iz rerne i krartko prohladiti kolač, premazati sa džemom po vašem izboru, koji ste prethodno malo zagrejali i posuti sitno iseckanim orasima.


Iseći na kocke ili štanglice i poslužiti uz kafu ili čaj.

Draga moja Katice, od ❤ ti hvala na ovom kolaču i kao što znaš, kolač nam se jako dopao a uskoro ću ga i ja praviti, pa ćemo onda probati ovaj kolač i na moj način.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар