субота, 5. март 2022.

Pita sa mlevenim mesom i podvarkom

 Kad vam preostane podvarak od ručka, sačuvajte ga pa sledećeg dana napravite pitu sa njim i mlevenim mesom, za večeru. 

Ova vrste pite je izuzetno dobra jer se premazuje sa premazom koji na kraju vam da rezultat kao da ste razvlačili kore.

Sastojci za premazivanje kora: 110 g brašna, 4 g suvog kvasca, pola kašičice šećera, 1 kašičica soli, 50 ml ulja, 220 ml jogurta, 2 jajeta

i još: 300 g pripremljenog podvarka, 300 g mlevenog mesa po izboru, 1 velika glavica crnog luka, biber, so, suvi začin, 500 g kora za pitu, 2 jajeta, 3 do 4 kašike prezli

Priprema:  Ako nemate podvarak, pripremite ga po vašem ukusu, ostavite 300 g sa strane za ovu pitu.

U tiganj sipati nekoliko kašika ulja i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne postane mek, dodati mleveno meso po vašem izboru i pržiti dok sva tečnost ne uvri a meso se isprži. Pobiberiti, posoliti, dodati suvi začin i sve izmešati i skloniti sa ringle. Ostaviti da se ohladi, ali ne mora potpuno. U ohlađeno dodati dva umućena jajeta i sjediniti i na kraju dodati prvo 3 kašike prezli pa ako je potrebno dodati i četvrtu kašiku i sjediniti sve zajedno.

U manju zdelu umutiti jaja, jogurt, ( umesto jogurta može mleko, voda ) šećer, so, ulje, suvi kvasac i na kraju dodati brašno i umutiti kuvarskom žicom da nema grudvica. Masa je vrlo slična kao masa za palačinke.

U mom pakovanju ima 12 kora. Podeliti kore na 4 dela, tako da za svaki rolat koristite samo 3 kore.

Staviti prvu koru i sa dve pune kašike mase od brašna preliti preko kore i kuhinjskom četkicom premazati koru, staviti drugu preko, te i nju premazati i na kraju staviti i treću koru i nju premazati. Četvrtinu mase od mesa i podvarka raspodeliti po kori, imate da izbora, da stavite celu količinu u gornjem delu kao kobasicu ili rastresti po celoj kori. Ja lično volim da stavim meso u gornjem delu, kao kobasicu. Bočne strane za oko 2cm preklopiti preko fila i celom dužinom i zaviti u rolat, ali nemojte puno stiskati dok zavijate rolat.

Na pleh, koji ste prekrili pek papirom, staviti prvi rolat. Sad tako isto uraditi i sa preostalih 9 kora. Ako imate više kora i hoćete da napravite više rolata, povećajte količinu premaza od brašna.

Između rolata ostaviti malo mesta da porumene prilikom pečenja sa svih strana. Premazati rolate sa ostatkom mase od brašna, posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 do 35 minuta ili dok rolati lepo ne porumene.

Pečenu pitu izvaditi iz rerne, skinuti sa pleha i ostaviti na žici da se kratko prohladi pre nego što sečete na parčiće. Ja moje pite nikad ne prskam vodom niti ih pokrivam kuhinjskom krpom jer volim da mi je kora hrskava, vi kako volite.

Poslužiti za večeru ili kao toplo predjelo inače ovako pripremljena pita podseća ukusom na burek s mesom.

Ovako premazane pite se mogu praviti sa sirom, sir i spanač a mogu i slatke ali u premazu izostaviti so, dodati više šećera i vanilu.

Prijatno!!!

2 коментара: