уторак, 15. март 2022.

Brioche pogača

 Odavno nisam mesila brioche testoi ovih dana smo imali goste i htela sam da ih bradujem pogačom od brioche testa..

Oni koji su je jeli kod nas znaju koliko je ova pogača bila meka, jednostavno se topila u ustima.

Sastojci: 250 ml tople vode, 45 ml mleka, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 i po kašičica soli, 450 g brašna sa većim procentom glutena,  od 50 do 75 g sve namenskog brašna,1 jaje, 50 g omekšalog putera

i još: 50 g omekšalog putera, 2 kašike mleka i semenke po vašem izboru

Priprema: Mleko i vodu zagrejati, dodati kvasac i kašičicu šećera, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

Dok čekate da se kvasac podigne, prosejati 450 g brašna sa većim procentom glutena i 50 g sve namenskog brašna, preostalih 25 g ostaviti sa strane, ako vam bude potrebno.

U prosejano brašno dodati omekšali puter i so i mikserom ili rukama sjediniti sve to zajedno da imate mrvičastu masu, dodati jaje i narasli kvasac i rukom ili mikserom sjediniti sve zajedno i mesiti oko desetak minuta dok ne dobijete meko i glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno dodati ostatak brašna ali pokušajte da ne dodajete, već mesite rukom ili mikserom što duže možete.

Oblikovati testo u kuglu, pokriti i ostaviti  da testo naraste. Ja testo ostavljam u frižider da naraste prreko noći jer mi je mnogo lakše raditi sa hladnim testom, ne moram da dodajem ekstra brašno ili ako koristim, koristim ga u minimalnoj količini.

Ja sam se igrala sa testom pa sam napravila ovu vrstu pogače, vi, ako nemate vremena, slobodno podelite testo na 12 manjih loptica, premesiti, oblikovati ih u glatke kuglice i staviti ih u manji pekač, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Moje igranje je bilo ovako. Naraslo testo podeliti na 6 delova po 70 g, 6 po 30 g i jedan deo od 50 g.Izdeljeno  testo premesiti, oblikovati u kuglice, pokriti i ostaviti da se testo kratko odmori. Uzeti 4 kuglice od po 30 g i rastanjiti u pravougaonik, premazati sa omekšalim puterom, zaviti u rolatiče, ivice zalepite da se ne otvara i ostavite sa strane. Svaki rolatić jopš rukama rastanjiti u dužinu oko 30cm i dva rolatića uplesti zajedno i staviti u tepsiju, koje ste prekrili pek papirom, ili podmazali sa puterom blizu ivice tepsije, veličine 26cm. Sad to isto uraditi i sa preostala dva rolatića.

6 većih loptica staviti okolo unutrašnje strane pletenice sa razmakom između njih. Uzeti preostale dve kuglice od po 30 g podelitiu ih na pola i rastanjiti u manje krugove. premazati svaki deo sa malo omekšalog putera, staviti jednu na drugu a zadnju ne premazujemo puterom, rastanjiti ih u veći krug, podeliti na 6 trouglova, raseći trougao u sredini i vrh provuću kroz rasečeni deo i svaki deo stavit na već pripremljenu kuglicu koju ste stavili u tepsiju.  Ja sam pre nego što sam stavljala ove, nazovimo ih listićima. od tih većih kuglica otkinula po malo testa da bih imala za ove 2 ružice koje vidite tamo gde su sastavljeni upleteni rolatići. Na kraju staviti u sredinu kuglu od 50 g testa. Ako želite umesto ova dva cvetića, možete otkinuti testo od kuglica pa napraviti veće krugove i iseći ih na 8 delova pa listiće staviti preko sastavljenih delova...pustite mašti na volju. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

Naraslu pogaču premazati mlekom, posuti semenkama po vašem izboru i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 do 35 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečenu pogaču izvaditi, skloniti papir premazati sa malo otopljenog putera i ostaviti da se ohladi.


Poslužiti je uz ručak a može da vam bude i deo predjela sa suhomesnatim narescima i raznim sirevima...kod nas su neki gosti mazali je kajmakom a neki su je jeli uz ručak...ostao je mali komadić i to je poslato tako da presek nemam.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар