понедељак, 30. октобар 2023.

Harmonika pita sa sirom

 Prošlog vikenda sam dobila kore od prijateljice za probu i toliko su se stvari izdešavale da jednostavno nisam stigla da napravim ništa.Mislila sam da ću sa njima napraviti pitu sa jabukama, ali nekim slučajem mi se želja nije ispunila, jer sam tokom nedelje kupula svež mladi sir i bojala sam se da ćemi se pokvariti sir tako da htela, ne htela morala sam da napravim slanu pitu.

Harmonika pitu sam odavno pravila, jeste da je bila na drugačiji način  ali mi je pala na pamet da bih mogla opet da je pravim ali sad na ovaj način.

Sastojci: 500 g kora za pite, 4 jaja, 450 g mladog sira, 1 puna kašika kisele pavlake, 1 kašičica soli, 80 ml ulja + za premazivanje kora

Priprema: Umutiti jaja, dodati ulje, kiselu pavlaku, so i mladi sir i umutiti sve zajedno u glatku masu. Kod mene ima komadići sira jer sam koristila svežu rikotu a vi koristite sir koji vi volite i imate.

Svaku koru premazati sa malo ulja i presaviti u obliku lepeze, ali koru  ne presavijati na sredinu. Pleh dužine kolike su kore premazati sa malo ulja, stranice i dno i staviti jednu koru dole. Ređati presavijene kore u obliku lepeze . Ja sam kore savijala sa uže strane jer toliki mi je bio pleh u kome sam pitu pekla.

Tako raditi dok imate kora. Ređati ih jednu pored duge. Kad su sve naređane malo ih prstima raširite i kašikom vaditi fil od jaja i sira i stavljati između kora i gledajte da svuda podjednako pospete kore i da imate dovoljno fila za celu pitu i da vam ostane nekoliko kašika fila. U preostali fil sipati nekoliko kašika kisele vode i preliti preko pite. Po želji posuti susamom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečenu pitu kratko ohladiti i poslužiti je sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Pita se može jesti topla a sasvim je dobra i hladna ( ja moram obavezno da je malo zagrejem jer ne volim ništa hladno od jela )


Prijatno!!!

среда, 18. октобар 2023.

Pasta salata sa tunom na mediteranski način

 Nekada stvarno nemam ideju šta bih da nam pripremim za ručak a da to ipak bude zasitno...ribu nismo odavno jeli pa mi je idealno bilo da iskoristim tunu koju sam već imala.


Sastojci: 200 g sitnije paste po vašem izboru, 1 konzerva od 450 g nauta / slanutka, 1 osrednji paradajz, 1/2 dugačkog krastavca, 50 g crnih kalamata maslinki, 2 konzerve tune u vodi, 5 struka mladog, ili manja glavica ljubičastog luka, po 1 kašika sečenog peršuna i mirođije, 65 ml maslinovog ulja, 1 kašika balsamico sirćeta,1 čen belog luka, sok od limuna, 2 kašičice dijon senfa, po ukusu so i biber, 1 jalapeno ( halapinjo )  paprika 

Priprema: Skuvati pastu po uputsvu proizvođača. Ja sam koristila sitnu orzo pastu jer mi je idealna za ovakvu vrstu salate. Ocediti od vode i isprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se ocedi od viška tečnosti.

Dok se pasta kuva, ocediti naut / slanutak / leblebije i isprati ga pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se ocedi i kad se ocedilo staviti u jednu veću zdelu.

Povrće svo oprati i osušiti od viška vode. Paradajz preseći na pola pa izvaditi kašikom semenke i samo meso od paradajza iseći na male kockice, Staviti u zdelu. Maslinke preseći na pola te i njih staviti u zdelu. Mladi lčuk očistiti i iseckati što stnije možete na kružiće a ako nemate mladi luk možete koristiti i ljubičasti luk, koji ćete iseći na sitne kockice. Dodati i to u zdelu. Halapinjo papriku raseć na pola očistiti od semenki i žilica te i nju iseći na sitne kockice.
Krastavac,koji ste prethodno oprali nemojte ljuštiti te i njega iseći na sitne kockice.
Peršun i mirođiju takođe sitno iseckajte i dodajte u zdelu i na kraju dodajte oceđenu pastu.

U drugu manju zdelu sipajte limunov sok, balsamico sirće ( ja ne volim crveno pa koristim belo a ako nemate balsamico sirće sipajte jabukovo sirće ali dodajte kašičicu meda ) senf, pasiran čen belog luka, so i biber i maslinovo ulje i sve to umutiti viljuškom ili manjom kuvarskom žicom i preliti preko salate.
Vrlo nežnim pokretima promešati sve zajedno. Po potrebi dodati još so i biber.

Staviti u frižider da se rashladi. Poslužiti je rashlađenu i po želji možete izmrviti feta sir odozgore, ko voli. Kod nas je bio postan dan pa se sir nije koristio.


Ova vrsta salate vam je ustvari kompletan zdrav obrok a ako vam šta ostane možete poneti i na posao sledećeg dana.


Prijatno!!!



понедељак, 16. октобар 2023.

Džem od bobica zove i jabuka

 Od uvek sam želela da napravim džem od bobica zove ali uvek me ptice pobede u trci za njima, e ovog puta sam ih pobedila ja...fantastična kombinacija pa ako ikad imate prilike, probajte da napravite ovaj džem.

Sastojci: 600 g bobica zove, 3 jabuke, 250 g šećera, 1 kesica vanilin šećera,  sok od 1 limuna

Priprema:  Očistiti bobice zove od suvih i zelenih bobica. Oprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi od viška vode. Pažljivo skinuti bobice i ostaviti ih sa strane.

Jabuke oprati, oljuštiti i odstraniti semenke. Iseckati ih da su sitniji komadi. ( ako želite, ljuske, semenke i onu opnicu staviti u neku kesicu i kuvati zajedno jer u to imate dodatni pektin koji će doprineti da se džem brže zgusne i pred kraj odstraniti  iz šerpe )

U šerpu staviti iseckane jabuke, dodati šećer, vanilin šećer ( ja sam koristila vanilla paste )  i sok od limuna. Pustiti da provri i tek onda dodati bobice zove i kuvati zajedno dok se voće ne raspadne i zgusne. Ja sam moj džem samlela štapnim mikserom a vi kako želite.

Vruć džem sipati u čiste i sterilisane tegle, koje ste prethodno zagrejali u vrućoj rerni. Napunjene tegle ( ja sam dobila samo dve teglice jer nisam imala više bobica ) zatvoriti i vratiti nazad u toplu rernu i ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi...

Umesto jabuka možete da koristite šljive. ( trebaće vam oko 200 g ) 

Prijatno!!!

четвртак, 12. октобар 2023.

Jedan najobičniji paprikaš

 Ko kaže da se ručak ne može skuvati za manje od sat vremena...mi paprikaš volimo jer u njemu je moja omiljena namirnica...krompir.

Sastojci: 5 do 6 većih krompira, 2 do 3 domaće kobasice, 250 ml kuvanog paradajza, 1 dobro puna kašika pirea od paprika, 2 veće glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 1 do 1.5 l pileće supe ili vode, suvi začin, biber, mlevena dimljena ili obična paprika, peršun

Priprema: U veću šerpu sipati ulje i dodati sitnije isečen crni luk, blago posoliti i pržiti dok luk ne omekša, dodati kobasicu, koju ste isekli na manje komade, kratko propržiti ( ja nemam domaće kobasice pa sam koristila kranjsku ljutu ) pa dodati kašiku pirea od paprika ili ako nemate pire od paprika može i ajvar, sve to izmešati zajedno, dodati krompir, koji ste prethodno oljuštili i isekli onako kako volite. Nalite sa kuvanim paradajzom i supom, posoliti, dodati suvi začin i biber i kuvati dok krompir ne omekša.

Ako vam nije dovoljno gusto onoliko koliko vi volte, možete da dodate 1 kašiku brašna izmešanog sa hladnom vodom i pustite da još jednom provri. Ja obično izvadim nekoliko komada skuvanog krompira i izgnječim kao za pire i vratim nazad u šerpu. 

Pred služenje posuti sečenim peršunom i poslužiti dok je vruće. Ja sva jela volim dok su vruća a vi kako volite.

Prijatno!!!


петак, 6. октобар 2023.

Buhtle meke kao pamuk

 Pre nekoliko dana na IG vidim Alesandrin post za buhtle i preletim pogledom na njih, vidim lepe i meke buhtle i nastavim sa gledanjem drugih postova, ali mi ne da đavo mira, moram da idem da pogledam i recept.

Pravila sam ja mnogo vrste testa za buhtle i sva su mi podjednako lepa, ali ovo testo me je oduševilo, vrlo mi je slično brioche testu i naravno da sam morala da ga isprobam...biće mi jedno od dražih testa, koja ću vrlo često da koristim i za neka druga peciva. Već imam ideju šta ću praviti sledeći put od tog testa a dotle vi isprobajte ove buhtle pa mi napišite u komentaru kako su vam se dopale.


Sastojci z početno testo: 370 ml toplog mleka, 20 g svežeg kvasca i 3 kašike šećera
Sastojci za testo: 700 g brašna, 3 kašike šećera, 120 g omekšalog putera, 3 kašike jogurta, 2 žumanca, korica limuna, vanila i prstohvat soli
i još: džem po vašem izboru

Priprema: U vanglicu prosejati brašno pa napraviti udubljenje i tu sipati toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati 3 kašike šećera i po malo zahvatiti brašna sa strane za kašiku dve i sve to blago razmutiti u tu sredinu brašna ali da brašno ostane svuda okolo. Pokriti i ostaviti oko dvadesetak minuta da ta masa naraste.

Aleksandra kaže da sva testa za buhtle ne zahtevaju da se pripremi kvas, ali slatka dizana testa su za nijansu ukusnija i ja se slažem sa njom, imam nekoliko recepata gde se prvo pripremi kvasno testo pa se onda dodaju ostali sastojci u to kvasno testo, da se zamesi. Probajte, nećete ništa izgubiti već naučiti i nešto novo.

Posle dvadeset minuta stajanja dodajte i ostale sastojke i samo zamesite testo da se svi sastojci sjedine i počne stvaranje glutena. Ponovo pokriti i ostaviti 30 minuta da se testo odmori.

Isipati na radnu površinu i mesiti testo oko 5 minuta. U početku će testo biti lepljivo, što ga duže mesite testo će biti sve bolje i neće se lepiti za ruke. Nemojte dodavati više brašna. Umešeno testo pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testoudvostruči. U zavisnosti od temperature u prostoriji u kojoj mesiti može uzeti i više od sat vremena.
Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i rukama ili oklagijom rastanjiti testo na 1cm debljine. Iseći na 24 jednakih kocki.

Ja sam mesila 2 tepsije buhtli i jednu, koja je za nas, podelila sam na 16 kockica pa mi je testo bilo malo tanje, ali ništa se nije promenilo što se ukusa tiče.


Na svaku kockicu staviti po kašičicu džema i zatvoriti sa svih strana da oblikujete buhtlicu. 
Tepsiju prečnika 32cm premazati puterom ili prekriti pek papirom i ređati lepe male oblikovane buhtlice.


Pokrite i ostavite da se testo još jednom podigne, oko 45 minuta. Zagrejati rernu na 180°C. Naraslo testo premazati sa malo mleka i peći oko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumene.


Ispečene buhtle pokriti i ostaviti da se malo ohlade.


Poslužiti dok su tople posute prah šećerom zamirisan vanilom....buhtle su odlične i sledećeg dana, meni su lepše kad se malo zagreju dok ih moj muž jede bez zagrevanja.


Aleksandra, od srca ti hvala na ovom fenomenalnom receptu a vama neka je prijatno!!!

субота, 30. септембар 2023.

Slana bajadera

 Recept je preuzet sa Coolinarike od moje drage Edite, koja je ovaj recept objavila pre 12 godina pod nazivom, " Tko još ne voli tikvice" i ja sam ovaj recept napravila jednom davno, ali tog puta sam koristila plavi patlidžan.. ovih dana mi nešto palo na pamet da bih volela da pripremim neko jelo sa tikvicama, mada u mojim receptima ima dosta jela sa njima, ali htela sam baš da pripremim ovo jelo...

Ja sam malo izmenila recept ali ipak je to ono što je Edita pripremila i preporučila bih ovaj recept ako imate prilike da ga isprobate, ne čekajte dugo.

Recept ću napisati onako kako sam ga ja napravila.

Sastojci: 3 tikvice, 400 g pečenih ćurećih grudi, 250 g izrendanog sira po vašem izboru, 200 g kisele pavlake, 50 ml mleka, 4 jaja

za paniranje: 100 do 150 g brašna, 2 pune kašike izrendanog parmezana, nekoliko kašika panko mrvica, suvi začin, biber, 1 kašičica mešavine italijanskih začina

Priprema: Tikvice oprati, osušiti i na seckalici iseći tanje listiće po dužini, ako nemate tu seckalicu onda iseći što tanje nožem. Posoliti sve šnitice i ostaviti pola sata da tikvice ispuste tečnost.

Ako nemate ćuretinu, možete da koristite i piletinu..ja sam koristila pečene ćureće grude. Iseći meso na tanke šnitice, i na vrlo malo ulja ispeći meso ali ne mora da bude poptpuno pečeno. Blago posoliti i pobiberiti meso. 

Nama je ovde sledećeg vikenda praznik, dan zahvalnosti, pa ako vam ostane pečene ćuretine evo vam idealne prilike kako iskoristiti ostatak ćuretine.

Ako nemate ni jedno od ovih mesa, možete koristiti ćureću ili običnu šunku.

Sir izrendati a ja sam koristila provolone sir koji sam kupila već isečen u krugove.

Ocediti tikvice od viška tečnosti. U veći tanjir izmešati sve sastojke za paniranje. Svaki listić tikvice uvaljati u masu i ređati na pleh koji ste prekrili pek papirom. Trebaće vam 2 pleha.

Kad ste završili sa "paniranjem" tikvica ispecite u rerni na 180°C oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumeni.

Ja sam koristila manji četvrtasti pekač koji je oko 22cm X 22cm, premazati sa malo ulja, ređati tikvice da se preklapaju, preko tikvica staviti red mesa a preko mesa red sira, pa opet red tikvica, red mesa, red tikvica i ponoviti još jednom i završiti sa tikvicama a preko tikvica završiti sirom..

U posebnu zdelu umutiti jaja, dodati kiselu pavlaku, mleko, suvi začin i biber i preliti preko sira. Malo viljuškom probosti tikvice da uđe tečnost od jaja i pavlake.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.
Dok vam se bajadera hladi, vi napravite salatu i poslužiti toplo.


Ovo jelo je toliko dobro da bih vam preporučila da ga pripremite i svojim prijateljima da isprobaju i nešto drugačije.


Prijatno!!!!



петак, 29. септембар 2023.

Ljutenica

 Ljutenicu obično pravim sa zelenim paradajzom, ovog puta sam htela da je napravim sa zrelim paradajzom jer sam ga imala previše u bašti a imala sam i odlične pečene crvene paprike, od kojih više nisam htela da pravim ajvar, jer ove sezone sam napravila 4 vrste različitog ajvara i imam ga još i od prošle sezone...


Sastojci: 3 kg zrelog paradajza, 4 kg pečenih paprika, 500 g ljutih pečenih paprika ili po ukusu, 100 g šećera, soli po ukusu, 100 ml jabukovog sirćeta, oko 250 ml ulja, po ukusu biber i beli luk

Priprema: Odabrati dobro zreo paradajz. Ja moj paradajz sameljem u blenderu i onda ga prpustimo kroz pasirku da nema semenke, ko želi, ne mora ga procediti kroz pasirku, izbor je vaš.

U veću šerpu sipati paradajz, dodati prvo pola količine ulja ( ako je potrebno dodaćete kasnije ) šećer, sirće i kašiku soli ( kasnije ćete dodati ako je još potrebno )  i kuvati dok sok od paradajza se malo zgusne.

Pečene paprike oljuštiti i jedne i druge, očistiti od semenki i iseckati što sitnije možete. ( videla sam neke recepte na internetu da se paprika ne peče, već se melje sveža, ja ću na taj način probati iduće godine pa ću videti koji mi je ukusniji a vi, ako želite možete probati i jednu i drugu vrstu po pola količine pa vidite koji vam se više sviđa ) Ako želite možete papriku i samleti na mašini za meso. Ja volim da u ljutenici ima komadići paprike. Ja moje paprike ispečem dan ranije i oljuštim i ostavim ih u cediljku da se ocede od viška tečnosti tako da ne moram dugo da ih kuvam.

Dodati u ukuvani paradajz i kuvati sve zajedno još nekih pola sata na jačoj temperaturi dok ne dobijete lepu kremastu masu, ako je potrebno dodati još ulja. Probajte da li vam je potrebno još soli, dodajte sitno iseckan beli luk, mlevenog bibera i ko želi, peršun.

Tegle i poklopce oprati u vrućoj vodi sa sapunicom, isprati ih i bez sušenja staviti u rernu da se osuše i dobro zagreju. Ja ih obično stavim na 100°C kad počnem da kuvam ljutenicu i dok je ljutenica skuvana, tegle su suve i vruće.


Sipati vruću ljutenicu u vruće tegle, vratiti nazad u rernu i ostaviti na toj temperaturi 15 do 20 minuta. Isključiti i ostaviti da se ohlade u rerni ili ih izvaditi, zaviti u neko ćebe i ostaviti da se potpuno ohlade.

Ohlađene tegle ostaviti u špajz sa ostalom zimnicom. 

Vrlo je važno imati čiste tegle i uraditi pravilno pasterizaciju i onda vam je uspeh zagarantovan. U svoju zimnicu nikada nisam koristila nikakav konzervans ili kao što su nekada naše mame koristile salicin ( ako se dobro sećam tog naziva )

Kad su vam tegle se ohladile, ja svaki poklopac pipnem prstom i ako se poklopac, kad pritisnem ne vrati nazad već je ostao udubljen prema tegli, vakum je napravlje tako ne morate da se brinete da li su se vaše tegle vakumirale. Ako nekim slučajem poklopac varira ispod vašeg prsta gore dole, stavite te tegle u frižider i koristite ih prve.

Imala sam slučaj, gde mi je poklopac varirao i ostavila sam u špajz da bih to prvo potrošila, hoćeš, ja sam na to zaboravila..pre neki dan sam otvorila teglu ( jer njih obično markiram da znam ) i džem od kajsija je bio odličan...ako nekog interesuje, mogu i uslikati.inače džem je napravljen 2021 godine.

Od ove količine sam dobila 10 teglica od po pola kg i jednu od 250 g

Prijatno!!!

четвртак, 28. септембар 2023.

Slana lisnata pletenica

 Meni je testo najlakše napraviti i u zavisnosti šta imam u frižideru time ga punim..kupila sam dimljeni sir i šunku da napravim nešto sa tikvicama ali se plan promenio pa ispade ova pletenica i uz toplu supicu imali smo odličan ručak.

Sastojci za testo: 600 do 650 g brašna, 30 g mleka u prahu, 250 ml tople vode, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 2 jajeta, 70 ml ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera

Za punjenje: 3 kašike ajvara, 100 g izrendanog dimljenog sira, 100 g dimljenog sira u listićima, 200 g šunke, marinirane pečurke ili povrće

i još: 125 g putera, semenke po izboru

Priprema: Prosejati brašno zajedno sa mlekom u prahu, dodati suvi kvasac, kašičicu šećera. U mlaku vodu sipati ulje, jedno celo jaje i polovinu umućenog drugog jajeta a polovinu ostaviti za premazivanje testa.

Ja sam u vanglicu stavila 550 g brašna pa sam kasnije dodala i ostatak brašna a na stranu sam ostavila još 100 g brašna jer je potrebno za valjanje testa kasnije. Trebalo mi je još 1 kašika od tih prestalih 100 g brašna. Testo treba dobro da se umesi i kad je umešeno, treba da bude meko i po malo lepljivo za ruke. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Ja sam napravila polovinu od ukupne količine testa, jer nisam želela da pravim 2 pltenice, radije ću ponovo umesiti testo jer volim da jedem sveže pecio a nisam probala da ostavim testo u zamrzivač, mada ću i to jednom probati.

Koristila sam celu količinu za punjenje jer volim kad ima dosta fila.

Testo podeliti na 3 ili 4 dela pa svaki deo rastanjiti i premazati sa omekšalim puterom. Stavljati jufku, preko druge premazane jufke i kad stavljate zadnju, nju ne premazujete. Ja sam podelila testo na 3 dela.

Ostaviti kratko u frižider da se puter malo stegne, lakše će se tanjiti. 

Za to vreme pripremiti čime ćete je puniti. Ako nemate dimljeni sir, može i obična mozzarella ili bilo koja mešavina lako topljivih sireva. Šunku možete iseći na manje komade. Deo sira izrendati na sitnije a deo ostavite na listiće. Ja kad kupujem sir deo tražim da mi iseku na komad a deo da mi izrežu na listiće.

Rastanjiti testo u pravougaonik debljine oko pola cm. Na sredinu testa sipati 2 do 3 kašike ajvara pa premazati preko cele dužine u širini od trećine testa. Preko staviti izrendani sir, preko sira šunku a preko šunke listiće sira, ili ako nemate listiće može i izrendan sir a preko sira staviti marinirane pečurke a ja sam koristila mešavinu povrća koja se koristi za bruskete. Iseći trakice sa obe strane oko 2 do 3 cm širine i prebaciti ih jednu preko druge preko nadeva.

Preneti pletenicu na pek papir, pokriti i ostaviti dvadesetak minuta da testo još jednom naraste. Premazati sa umućenim jajetom, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.

Ostaviti da se kratko ohladi pa poslužiti toplo.

Mogu vam reći da je idealno i sledećeg dana, ja sam pojela parče koje mi je ostalo, za doručak, bez da sam ga zagrevala.


Prijatno!!!!


среда, 27. септембар 2023.

Jesenji potaž od bundeve i kuvanog paradajza

 Pre neki dan kupim nekoliko malih muškatnih tikvi koje su mi bile jako simpatične zbog njihove veličine, jer obično muškatne tikve su mi baš velike a ova je bila sasvim dovoljna da se napravi potaž za nas dvoje.

Sastojci: oko 500 g muškatne tikve, 500 ml kuvanog paradajza, 2 do 3 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 1 kašika ljutog ajvara, so, biber i suvi začin po ukusu, 50 ml pavlake za kuvanje, 1 l povrtne supe ili vode, ulje

Priprema: U šerpu sipati ulje i dodati isečen luk na kockice te ga pržiti dok ne omekša. Ja luk uvek malo posolim, brže mi omekša. U omekšali luk dodati muškatnu tikvu, koje ste prethodno očistili od kore i semenki. Ako kojim slučajem imate svoje tikve, pošto im kora u ovo vreme još uvek nije tvrda, možete je iseći zajedno sa korom. Ja sam moju oljuštila jer nije iz moje bašte. Pržiti oko 5 minuta zajedno sa lukom, dodati beli luk, biber i suvi začin, ajvar, kuvani paradajz ( ja sam koristila paradajz koji sam prethodno pekla u rerni zajedno sa lukom,, belim lukom, paprikom i koji sam propasirala pa skuvala  a vi koristite koji imate ) i naliti sa povrtnom supom ili vodom. Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok tikva ne omekša. Na kra

Tako skuvani potaž sipati u blender i samleti u glatku kremastu masu, ko nema blender može i štapnim mikserom. Vratiti nazad u šerpu sipati pavlaku i zagrejati ponovo samo da se pavlaka zagreje, ne treba da ponovo provri. Probati i ako je šta potrebno od začina, dodati.

Gustinu potaža odredite po volji vaših ukućana. Ako želite, možetežete je poslužiti sa kockicama prepečenog hleba u maslinovom ulju ili sa domaćim hlebom.

Prijatno!!!!


уторак, 26. септембар 2023.

Pohovane palačinke sa piletinom

 Palačinke pravim vrlo često, jer to mi je najbolja i najbrža poslastica koju volim da pripremim...obično ih napravim više pa ja pojedem 2 dok ih pravim, jer volim dok su vruće a muž ih jede po celi dan, dok ih ne pojede.

Danas sam napravila samo 9 palačinki, za recept mi je trebalo 6 a preostale 3 muž je pojeo za doručak.

Sastojci: 400 g kuvane ili pečene piletine, 250 g šampinjona, 1 manja šargarepa,1 praziluk, 2 čena belog luka, suvi začin, biber, so 100 ml pavlake za kuvanje, oko 100 g izrendanog kačkavalja

i još za paniranje: brašno, 2 jaja, prezle, so, biber, malo mlevene paprike,  parmezan sir, ulje za prženje

Priprema: Palačinke napravite onako kako ih najviše volite. Ja ih pravim od prilike ali ako je potrebno imam i tačne mere. Ja sam pravila veće palačinke i 2 palačinke su sasvim dovoljne za odraslu osobu za ručak.

U tiganj sipati ulje koje koristite pa dodati sitno isečen praziluk, koji ste prethodno očistili i oprali. Ja koristim samo beli i svetlo zeleni deo a lišće obično bacim, mada znam nekog ko čuva to lušće pa uz dodatak ostalog povrća napravi povrtnu supu, koju koristi za dodatak jelima.

Dok se praziluk prži, očistiti šampinjone i isržeći ih na kockice, ko želi, može i na listiće. Pre šampinjona dodati sitno izrendanu šargarepu te i nju kratko propržiti. Dodati ih omekšalom praziluku i pržiti dok sva tečnost ne uvri. 

Dok se šampinjoni prže, očistiti meso od kože i kostiju i seckati na sitnije kockice i dodati zajedno sa belim lukom u šampinjone, dodati 100 ml pavlake za kuvanje i propržiti da se sve sjedini. Dodati sitno isečen peršun i začinske biljke po vašem ukusu, suvi začin, so i biber i sjediniti sve zajedno.

Ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme izrendajte kačkavalj koji volite. Ja sam koristila mozzarella sir a dodala sam i malo parmezana

Pripremite sve za paniranje. Umutiti 2 jaja, u veći i plići tanjir sipti mrvice ( ja koristim panko mrvice ) dodati izrendan parmezan po ukusu i promešati. U treći tanjir sipti brašno, oko 100 g, dodati so, biber, može i suvi začin i malo crvene mlevene paprike sve izmešati i pripremiti veći prazan tanjir.

Uzeti jednu palačinku i staviti 2 pune kašike fila od mesa, preko staviti izrendan kačkavalj ( izrendati kačkavalj na sitnu stranu ) i zaviti kao sarmice, bočne strane prebaciti preko fila i zaviti do kraja. Sad tako isto uraditi i sa preostalim materijalom.

Stavljati na pripremljen prazan tanjir. Kad ste završili sa palačinkama, obrišite taj tanjir na kom su vam bile palačinke i ostavite na stranu.

Svaku palačinku provući kroz brašno, jaja i na kraju prezle i stavljati na onaj tanjir koji ste ostavili na stranu.

Zagrejati ulje ali da vam ne bude previše vrelo i pržiti palačinke sa svih strana dok ne porumene. Stavljati ih na kuhinjski ubrus da upiju višak masnoće.

Tako pripremljene palačinke možete preliti gustim jogurtom ili domaćim kiselim mlekom u koji ste dodali malo belog luka ili sa tartar sosom, ako ga volite. Poslužiti uz salatu po vašem izboru.

Ja pripremam ovako pripremljene palačinke jednom godišnje jer iskreno da vam kažem, to paniranje mi uzme puno vremena i puno sudova za pranje a retko jedemo prženu hranu, mnogo češće kuvano na kašiku ili pečeno u rerni, ali mi je ostalo pečene piletine od juče i ovo mi je bilo idealan način kako iskoristiti preostalu hranu na drugačiji način.

Prijatno!!!