четвртак, 23. мај 2013.

Šparoge ( asparagus ) s poširanim jajima

Danas sam želela baš nešto lagano za ručak a šparoge su već bile kupljene, pa zašto da ne. Na ovaj način ih sprema moja prijateljica, kao prilog,uz roštilj ili pečeno meso.

Ovaj recept šaljem Ingrid za ovomesečnu blogersku igricu " Ajme, koliko nas je " sa bloga "Prekratak dan",koja nam je zadala temu za ovaj mesec, samoniklo jestivo bilje.

Sastojci:

500 g mladih šparoga ( asparagus )
3 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
25 g putera
malo seckanog peršuna
so i biber
2 jajeta po osobi

Priprema:

Šparoge dobro oprati i očistiti od zadebljalih donjih krajeva.

U dublji i širi tiganj sipati ulje i dodati puter i kad se puter otopi dodati sitno iseckan beli luk i šparoge i pržiti ih na osrednjoj temperaturi dok ne omekšaju.Ako beli luk počne da rumeni previše, smanjiti temperaturu.

U manju šerpicu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri.Kašikom zavrteti vodu i sipati jaje, koje ste prethodno razbili u jednu manju posudicu, kuvati ga nekoliko minuta, dok se belanac ne skuva.Ja volim moje žumance da je rovito zato jaje ne kuvam dugo. Ja kuvam jedno po jedno jaje,ako imate posudicu u kojoj se mogu kuvati više komada odjednom, koristite nju.




Poširana jaja staviti na izdinstane šparoge,posoliti i pobiberiti po ukusu ( ja koristim herbamare  so ) posuti sa sitno seckanim peršunom i po želji poslužiti sa prepečenim hlebom.

Prijatno!!!!


Dok smo mi ručali miris ovih božanstvenih  kuglica se širio svuda, nismo znali šta nam više miriše, ovaj jorgovan u vazni, ovo lepo drvce ili naš beli jorgovan, koji je još uvek beba....prošle godine smo ga zasadili i ove godine nas je podario svojim divnim mirišljavim cvetovima.




Ovaj ljubičasti smo dobili od prijateljice, pun joj je i prepun cvetova.

8 коментара:

  1. ovdje su sparoge na pijacama tek pocele tako da ima da ih se nakupujem..

    uzivaj u mirisu vlastitog jorgovana.. ja ga strasno volim, a neces mozda vjerovati kad ti kazem da sam buket jorgovana prosli tjedan na pijaci platila 10$.. sta cu, morala sam ga kupiti, podsjeca me na djetinjstvo kod bake i dede na salasu =)

    ОдговориИзбриши
  2. Uh Jovanka ja ih jako volim...i to na bilo koji način, na ovaj način su mi nekako najdraže.Ovde nema da se kupi jorgovan u buketu, da znaš da bih ga i ja platila, volim ga i ja.Mi imamo još jedan koji se zove japanski svileni jorgovan i on cveta tek u junu i početkom jula i malo je kremaste boje a i on tako lepo miriše...cvet mu je drugačiji od ovog, uslikaću ga kad procveta.
    Topli pozdrav iz hladne Kanade.

    ОдговориИзбриши
  3. I've never tried this vegetable, but your meal looks very delicious.
    I love the trees... So beautiful!
    Have a nice day, Zokie!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, if you ever have a chance to come across this veggie,please, try it...it is very healthy and good for us to eat it.In Canada we have all year long, so we can eat it.Thank you and have a wonderful weekend.

      Избриши
  4. Zorice ovo je baš pravi proljetni post za uživanje,šparoge obožavam na sve načine,a jorgovani su vam divni,,kod nas su već davno ocvali,sada su nastupile ruže.
    Jako mi je lijep ovaj mali jorgovan,tako je čaroban u cvatu.
    Lijep pozdrav,želim vam ugodan vikend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nelyce moja....mi definitivno kasnimo za vama, jer vi imate mnogo toplije vreme od nas kod nas tek sada cveta đurđevak i još uvek ljubičice cvetaju...jorgovani su tek skoro procvetali a jedva čekam da mi procveta ovaj japanski svileni jorgovan,prošle godine mi nije cvetao, mislila sam da ni ove godine neće.
      Ljubim te i puno te pozdravljam i uživaj u onom tvom božanstvenom kutku.

      Избриши
  5. KOd nas su šparoge čista egzotika, mnogi čak ni ne znaju šta je to. Jela sam ih nekad davno kad sam bila kod tetke u Njemačkoj i prijatno su me iznenadile. Ne znam da li bi se mogle kod nas uzgajati?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vela, ne znam gde si ti... znam da ih u Hrvatskoj ima, obično se naberu negde u prirodi...ja ih obožavam i mogu ih jesti u bilo kom obliku.

      Избриши