среда, 7. август 2013.

KUGLOF SA TIKVICAMA I ČOKOLADOM

Verovatno, za mnoge od vas, će ovo biti vrlo čudna kombinacija, mene su baš ti, čudni sastojci,naterali da  isprobam ovaj kuglofi mi smo oduševljeni mekoćom i mirisom.




Sastojci:

     350 g šećera
     125 ml ulja
     65 g putera
     125 ml tečnog jogurta
     2 jaja
     1 kašičica ekstrakt vanile
     375 g brašna
     2 kašike neslatkog kakaoa
     1 kašičica sode bikarbone
     1/2 kašičice praška za pecivo
     1/2 kašičice cimeta
     1/4 kašičice mlevenog klinčica
     300 g narendane tikvice
     75 g čokolade za kuvanje (najbolje je ako imate čokoladne suzice )
     55 g badema, sečenih na listiće

     Puding za preliv:

     100 g šećera
     2 kašike brašna
     2 kašike skrobnog brašna/gustina
     750 ml mleka
     3 šumanca
     3 kašike putera
     1/4 kašičice ekstrakta od badema.


Priprema:

U velikoj posudi za mućenje umutiti ulje, omekšali puter i ćećer, dodati tečni jogurt, jaja i vanilu. 

U posebnoj činiji izmešati brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i klinčic. Postepeno dodavati umućenoj smesi od jaja. Umešati varjačom narendane tikvice, čokoladu isečenu na sitne komade i bademe. 

Sipati u prethodno podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof . Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160*C oko 55 do 60 minuta, ili dok vam čačkalica ne izadje, čista iz sredine kolača. 

Ohladiti u kalupu desetak minuta, pre nego što prevrnete kuglof na žicu da se potpuno ohladi. 

Krema koju ćete poslužiti uz kuglof: 

U veću šerpu sipati 650 ml mleka da se kuva a u ostalih 100 ml umutiti žicom jaja, dodati šećer, brašno i skrobno brašno i kad mleko počne da vri, smanjiti temperaturu, dodati smesu od jaja, polako sipajući i celo vreme mešajuci žicom za mućenje, kuvati, dok ne počne da se zgušnjava i da ima mehuriće po smesi. 

Skloniti sa vatre pa vrlo nežno dodati puter i ekstrakt od badema. Servirati mlako uz kuglof. Ostatak kreme ostaviti u frižider.

Prijatno!!!!!

Belanca koja su vam ostala iskoristite za ove zdrave palačinke ,za doručak.
Ja ne volim ekstrakt od badema pa sam umesto njega stavila kašiku vanilla paste

6 коментара:

  1. !!! MMMMM...que rico, me encanta la combinación de sabores. Un saludo y feliz verano

    ОдговориИзбриши
  2. Divna poslastica. U ukus ne sumnjam ni trena:) Zaista lepo izgleda, mogu misliti kakav je ukus posebno uz ovaj krem.
    Zoko, ako ste raspoloženi i imate vremena želela bih Vas upoznati na jedan malo drugačiji način, koji je deo jedne divne i sveže blogo-igrice. Bilo bi mi drago da se igramo:) Puno pozdrava iz Beograda.
    http://coolinarija.blogspot.com/2013/08/nove-igre-blogera.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala Nale i hvala na pozivu za igricu...stiglo ih je još nekoliko poziva.Topli pozdrav

      Избриши
  3. Baš me zanima taj okus tikvice u kolaču, morati ću probati ovu poslasticu.

    ОдговориИзбриши
  4. Dilajla, tikvica se uopšte ne oseti...hvala i probaj.

    ОдговориИзбриши