Ova štrudla je prvi put napravljena našem dragom prijatelju, Gojku Jovanoviću prošle godine za njegov jubilarni 60-ti rođendan,svi su se oduševili sa ukusom... danas je ponavljam jer,. naš dragi prijatelj nas je iznenada napustio 12 avgusta ove godine...Anđeo, koji je sa drugim anđelima na nebu i koji nas, sa smeškom na usnama gleda.
Dragi naš prijatelju,nedostaješ nam mnogo....počivaj u miru.Tvoji prijatelji.
Sastojci za testo:
338 g brašna za hleb
50 g šećera + 1 kašičica
7 g suvog kvasca
1/2 kašičice soli
1 jaje
125 ml + 2 kašike toplog mleka
50 g otopljenog putera
Sastojci za fil:
3 osrednje jabuke
1 kašika braon šećera
1 kašičica cimeta
sok od limuna
25 g putera
50 g suvog grožđa
4 pune kašike domaćeg džema od kajsija
1 kašika vanilla paste ili ekstrat od vanile
Za premazivanje testa:
1 jaje
50 g šećera + 1 kašičica
7 g suvog kvasca
1/2 kašičice soli
1 jaje
125 ml + 2 kašike toplog mleka
50 g otopljenog putera
Sastojci za fil:
3 osrednje jabuke
1 kašika braon šećera
1 kašičica cimeta
sok od limuna
25 g putera
50 g suvog grožđa
4 pune kašike domaćeg džema od kajsija
1 kašika vanilla paste ili ekstrat od vanile
Za premazivanje testa:
1 jaje
Za glazuru (icing)
50 g prah šećera
2 kašike limunovog soka
2 kašike limunovog soka
Priprema:
Mleko zagrejati,odvojiti pola količine i dodati kvasac i kašičicu šećera, dobro izmešati da se kvasac istopi i ostaviti na stranu da naraste.
Otopiti puter i jaje blago umutiti sa viljuškom.
U prosejano brašno dodati narasli kvasac, umućeno jaje,otopljeni puter i ostatak mleka i sve to sjediniti. Isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i dobro umesiti ovo testo dok ne dobijete glatko i mekano testo,koje se ne lepi za ruke..Pošto brašna nisu svuda ista, možda ćete trebati još brašna,meni je bilo dovoljno.
Oblikovati ga u loptu,pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da vam se testo udupla. Potrebno je oko sat vremena da testo naraste ili u zavisnosti od toplote vaše prostorije.
Dok vam testo raste vi pripremite fil.
U manju šerpicu staviti puter i kašiku braon šećera i pustite da se otopi na tihoj temperaturi. Jabuke očistiti i iseći ih na manje ali ne previše tanke komade ( ja volim da jabuke osetim kad zagrizem štrudlu ) dodati ih u šerpu, preliti sa sokom od limuna i dodati suvo grožđe.Dinstati ih dok vam jabuke ne omekšaju a tečnosti ostane vrlo malo.Na kraju umešati cimet i vanilu i sve dobro sjediniti. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Naraslo testo rastanjiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini u pravougaonik veličine 46cm X 30cm. sa obe strane na dužoj strani rastanjiti malo više u obliku polulopte, taj deo će vam poslužiti da prekrijete krajeve štrudle da vam fil ne iscuri.
Spoljne strane,po dužini testa, zaseći oko 5-6cm u dubinu testa,prema sredini a trake neka vam budu oko 2.5cm široke. Sredinu testa premazati sa 4 pune kašike džema od kajsije.
Preko džema rasporediti sav ohlađeni nadev i gornji obli početak prekriti prema unutra štrudle a trakice ukrštati jednu preko druge, ali da vam idu skroz preko nadeva, ako kojim slučajem ne mogu da stignu, razvucite ih malo,testo se neće iskidati, veoma je lako raditi sa njim.
Kad ste došli skoro do kraja, opet gornji polukrug preklopiti preko fila i završiti sa preklapanjem trakica.
Gotovu štrudlu preneti na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje, pokriti je providnom folijom i ostaviti da naraste još pola sata.
Naraslu štrudlu premazati sa umućenim jajetom ( ja sam koristila samo žumanac sa 1 kašikom mleka ) i posula je sa braon šećerom,pošto ne volim glazuru od prah šećera i limuna.
Peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 170*C oko 25 do 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Pečenu štrudlu ohladiti na rešetci za kolače, i prohlađenu preliti je glazurom od prah šećera i limuna,koje ste prethodno izmešali. Ja sam je posula samo sa prah šećerom.
Prijatno!!!!
Ljubav njegovog života,njegova golubica...zajedno 34 godina.
Nas troje, Gojko, moj suprug i ja na jednom slavlju u junu mesecu......tada smo se zadnji put videli.
Ovaj recept prijavljujem za igrucu " ajme,koliko nas je " i čestitam našoj novoj domaćici sa bloga "Kutlačom po kazanu " koja nam je zadala temu za mesec septembar, grožđe
I'm so sorry, Zokie...
ОдговориИзбришиThis dessert is so delicious! I'm sure that he would love it!
I wish you all the best, my friend!
Thank you so much my friend.We will miss him dearly.He was such a nice person and a wonderful husband, father and a friend. RIP:
ИзбришиZoko, iskreno mi je žao tvog prijatelja!
ОдговориИзбришиŠtrudla je fenomenalna a posebno mi se dopada način uvijanja, tj. prepletanja testa. Volim pite i sve ostalo sa jabukama, sada im je sezona i vredi ih što više koristiti...
Hvala ti puno Zoro moja. Naš prijatelj je bio izuzetno dobar čovek...ali Bogu su potrebni anđeli.
ИзбришиPita je zaista ukusna i fina...sad ima jabuka pa se može isprobati.
Eh, rano je otisao...Strudla je za 10!
ОдговориИзбришиTako je Jasna.Hvala ti puno.
ИзбришиAli ostaje taj smijeh i sve što jevezano za njega...Zanimljivo je motanje ove štrudle
ОдговориИзбришиU pravu si Ingrid...nikada tog čoveka nisam videla ljutog ili namrštenog...uvek je imao lepu reč za svakog.
ИзбришиŠtrudla je zanimljiva jer se pravi na m,alo drugačiji način od ostalih štrudli i pita.
Draga Zorice, vec treci put u mesec dana pravim ovu strudlu :) Testo je bozanstveno, mekano, dok se pece cela kuca mirise, a nestane za tren mmmmm koliko je ukusna :)))
ИзбришиDraga Julijana..meni je izuzetno drago da vam se ta štrudla dopada...meni je posebno draga i mi je isto obožavamo.Od srca ti hvala i topli pozdrav.
ИзбришиAaaa kako lepo ste pravila testo :) Videla sma i ja u Pinterestu slicnu ideju i želim probati! Volim strudel, i naročito sa jabukama, jednom pravila koristeći i kornflejks unutra, bilo super. Moram ponoviti! Ipak nisam nikad mislila da dodajem marmeladu, dobra ideja!
ОдговориИзбришиBaš dodatak džema daje ovoj štrudli fantastičan ukus.
ИзбришиKakve jabuke koristimo? One žute ili crvene?
ОдговориИзбришиObično koristim žute,zlatni delišes ili mutsu.
ИзбришиHvala!
ОдговориИзбриши