среда, 14. август 2013.

BUNDEVARA

Svako je pravi na svoj način, pravim je i ja, onako kako ju je moja mama pravila....prvi put pravim na ovaj način i jako nam se dopala.Probajte, možda će se dopasti i vama. 


Sastojci:

     1 kg narendane bundeve
     150 g šećera
     75 g suvih kajsija
     75 g suvog grožđa
     150 g otopljenog putera
     100 g seckanih oraha
     1 pomorandža
     1 vanilin šećer
     150 ml vode
     1 pakovanje kore za pitu 


Priprema:

Bundevu ( ja sam koristila muškatnu bundevu ) očistiti i narendati na krupnu stranu.

U dublju i širu šerpu staviti narendanu tikvu,šećer, vanilin šećer,koricu i sok od pomorandže, sitnije iseckane suve kajsije i suvo grožđe i sipati vodu ( ja sam umesto vode sipala 150 ml soka od pomorandže ) i dinstati oko 5 minuta.
Izdinstanu bundevu staviti u cediljku i ostaviti da se ohladi i iscedi. Sok ostaviti sa strane.


Orahe iseckati sitnije.

Puter otopiti i svaku koru premazati sa njim. .Staviti jednu koru premazati puterom, preko te prve kore staviti drugu i nju premazati sa puterom i tako uraditi i sa ostalim korama..Staviti četvrtinu oceđene bundeve preko kora, posuti sa seckanim orasima i ako volite cimet, možete posuti sa cimetom ( ja sam jedan rolat posula sa cimetom, ostala dva nisam ) i uviti u rolat. Tako uraditi i sa ostala tri rolata ( u mom pakovanju je bilo 16 kora i ja sam imala samo 3 rolata ).Gotove rolate premazati sa otopljenim puterom.
Zagrejati rernu na 180*C  i peći oko pola sata ili dok vam fino ne porumeni...nekoliko minuta pre, izvaditi bundevaru, preliti sa sokom koji ste sačuvali i vratiti u rernu da se dopeče još 3 minuta.
Ohladiti, posuti sa prah šećerom i poslužiti.

Ja nisam imala ni malo ekstra tečnosti posle dinstanja bundeve, dodala sam oko 100 ml soka od pomorandže u šerpu u kojoj sam dinstala bundevu, "ogrebala" ono što je ostalo u šerpi na dnu  i prelila preko rolata koje sam zavila i zapekla još 3 minuta.

Prijatno!!!!

2 коментара: