среда, 28. август 2013.

SLATKO OD KUPINA

Juče smo išli kod prijatelja da naberemo kupine, jer rakuni su navalili na njih...napravili su veliku štetu, toliko ih je bilo puno dole da je bila žalost gledati ih razbacane svuda po bašti.
Prvi put pravim slatko od kupina i naravno da sam potražila pomoć interneta...recept od Djoane mi se jako dopao i pravila sam po njemu. Djo, od <3 ti hvala na ovom finom receptu...muž je već degustirao slatko i jako mu se dopada.





Sastojci:

1 kg kupina
1 kg šećera
1 mahuna vanile
1 limun
400 ml vode



Priprema:

Kupine oprati i ostaviti ih na kuhinjskom papiru, ili nekoj staroj krpi da se dobro osuše. 

U šerpu staviti šećer i vodu i pustiti da provri, mešajući i kuvati dok tečnost ne počne da se zgušnjava.

U zgusnuti ( ušpinovan ) šećer spustiti kupine, mahunu vanile i limun isečen na kolutove, pustiti da provri i kad provri, kuvati još 15 minuta, nežno mešajući smesu.

Provrelo slatko skloniti sa  ringle,pokupiti penu i prekriti sa vlažnom krpom i ostaviti desetak minuta da odstoji..Vratiti ponovo na ringlu pustiti da ponovo provri i ponovo ga skloniti.Pokupiti penu.

Pokriti sa vlažnom krpom i ostaviti  da se potpuno ohladi ( najbolje preko noći ).

Odstraniti mahunu vanile, ja sam odstranila i kolutove limuna,sipati u teglice i uživati u slatku.


Prijatno!!!!



10 коментара:

  1. Mogu samo zamisliti koji ukus ima slatko od kupina,predivno Zorice,uživajte!
    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nely, da si mi bliža dala bih ti pola...ja slatko i ne kjedem, vrlo retko.Volim slatko od višanja i belih trešanja.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Kupine se ovdje rijetko mogu pronaci, ali zato kada odem 'kuci' uzivam na svakom cosku - samo pruzim ruku u neki grm! Slatko ima divnu boju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Jasna, naš prijatelj ih ima u bašti, moraću da dodam još slika na ovaj post...toliko ih puno ima da ne zna šta će sa njima. Da si samo malo bliža. Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  3. Imam kupinu u basti, jeste mlada i nsu jos zrele, ali ko budu dozrele prije jesenjih kisa, napravicu slatko :) Krasno izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gordana.....ja nisam veliki ljubitelj slatkog, ali moj muž voli i on ujutru uzme kašičicu pre nego što popije kafu.

      Избриши
  4. Divan recept. Ja obožavam slatko od kupina, doduše ne kuvam ga svake godine jer ga jedino ja volim.
    P.S. Opet rakuni stvaraju problem, cccc, sram da ih bude;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh Nale, ovde od rakuna i vev erica se ne može živeti.Strašno su velike štetočine....nama su sve kruške i jabuke pojeli ,neke pobacali dole...ma to je pravi rat sa njima.Prijatelju su svo grožđe pobrali i pobacali dole,lopatama je čovek bacao u đubre...a ne smeš im ništa.Veverice, griznu i bace dole, ili ih samo pokidaju i pobacaju.
      Moj muž je jedini koji jede slatko, ja ne,a deca po gotovu ga ne vole.Pozdrav, draga moja.

      Избриши
  5. Krasno, nikad nisam adila slatko jer ih uvijek sve pojedemo pa ne stignem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi ih nemamo, nego nas je prijatelj pozvao, kod njega je puna bašta njih...ja radije jedem sveže nego slatko,nisam ljubitelj slatkog a sveže...e tu ne znam šta mi je dosta.Pozdrav Ingrid.

      Избриши