Evo još jednog recepta, kad ne znate šta ćete, sa preostalim belancima
Ovaj recept, prijavljujem za ovomesečnu blogersku igricu, " Ajme,koliko nas je " i šaljem ga kao ulaznicu našoj domaćici Anji, sa bloga " Sweetheart ", koja nam je zadala temu za ovaj mesec,belanca.
Ovaj recept, prijavljujem za ovomesečnu blogersku igricu, " Ajme,koliko nas je " i šaljem ga kao ulaznicu našoj domaćici Anji, sa bloga " Sweetheart ", koja nam je zadala temu za ovaj mesec,belanca.
Sastojci:
120 g neoljuštenih badema
4 belanca
1/4 kašičice cream of tartar, u nedostatku istog, 2 kašike soka od limuna
165 g šećera
Karamel krem:
200 g šećera
425 ml tečne pavlake
2 kašike putera
prstohvat soli
50 ml vode
Priprema:
Prvo ispečite bademe oko desetak minuta na 190 C.Ostavite ih da se ohlade pa ih sitno naseckajte i ostavite sa strane.
Mikserom umutiti belanca i kad počnu da budu umućena dodati cream of tartar( to je neki prah koji ja lično mislim da zamenjuje limunsku kiselinu, sećam se moje pokojne bake koja je mutila puslice sa dodatkom sirćeta da bi joj se bolje umutila belanca, tako da mislim da bi limunska kiselina mogla zameniti ovaj cream of tartar) ili limunsku kiselinu, umutiti još malo i onda dodavati dve kašike secera pa mutiti, pa opet dve kašike pa mutiti i tako dok ne utrošite sav šećer i na kraju dodati 80 gr seckanih badema i sve promešati.
Pripremiti pleh prekriti papirom za pečenje na kome ćete iscrtati 20 krugova prečnika 8 cm, napuniti
spric smesom i napuniti te krugove istom. Peći u prethodno zagrejanoj
rerni na 120*C oko 40 do 50 minuta, u zavisnosti od vaše rerne..
Ohladiti ih. Možete ih napraviti ranije 24 sata i držati ih u zatvorenoj
kutiji.
Karamel krem:
U šerpicu staviti 200 gr šećera sa 50 ml vode i pustiti da
se otopi na srednjoj temperaturi i pustiti da provri i neka vri dok se
šećer ne pretvori u boju ćilibara oko desetak minuta ili manje. Pomeriti
sa sporeta i pazite na lice jer kad se sipa tečna lavlaka počne mnogo
da vri, sipati je u otopljeni sećer neprestalno mešajuci, mešati žicom
dok ne bude glatka krema, dodati dve kašike putera i prstohvat soli,
dobro izmešati da se puter otopi. poklopiti i staviti u frižuider,
najmanje dva sata.
Umutiti ostatak tečne pavlake i napunti spric.
Premazati korice sa dve kašike hladnog karamel krema, istisnuti umućenu
pavlaku spiralno na karamel i onda jednu koricu staviti na drugu. Možete
još staviti umućenu pavlaku odozgore a ne morate.
Svaku gornju koricu preliti sa još karamel kremom i posuti ostatkom sitno seckanih badema.
Najvažnije kod ovih tortica je da ODSTOJE u frižideru najmanje sat
vremena a poželjno je dva, da bi se korice od belanaca “opustila” ( najbolje je preko noći ).
Sutra ću vam ostaviti recept šta napraviti sa preostalim žumancima ( ako koristite cela jaja, u slučaju da nemate preostala belanca od ranije.
Prijatno!!!!
super izgleda! :D
ОдговориИзбришиHvala Antonija
Избриши