понедељак, 5. август 2013.

RUSKA SALATA SA DRUGAČIJIM SASTOJCIMA

Sasvim slučajno sam, otkrila ovaj recept pre nekoliko dana, nisam mislila da ću je odmah isprobati, ali pošto sam već imala sve sastojke u kući,zašto da ne, i mogu vam reći da smo svi, pa i naši gosti sa nama, bili oduševljeni njome. Salata se može jesti uz pečenje, roštilj, ribu pa čak i samostalno.Pravim je već dva dana uzastopce....probajte i vi, možda će se i vama dopasti onoliko koliko i nama.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.


Sastojci:
1 osrednja glavica karfiola
1 crvena paprika
1 žuta paprika
desetak kiselih krastavčića
150 g graška
desetak kapara ( ako ih nemate i ne mora )
6 struka mladog luka
2 kašike sitno seckanog peršuna
za preliv:
300 do 350 ml majoneza ( u zavisnosti od veličine karfiola )
2 kašike kisele pavlake
2 kašičice Dijon senfa
sok od pola limuna
so i biber

Priprema:
Svo povrće oprati,očistiti,osušiti kuhinjskim papirom i sitno iseckati,osim graška.

U veću i dublje činiju staviti sitno iseckan karfiol, mladi luk,peršun, grašak, ( ako imate mlad grašak ne morate ga ni kuvati a ako je malo stariji, prokuvati ga vrlo kratko,ocediti i staviti u vodu sa ledom da se ohladi,ocediti i osušiti i tek onda dodati karfiolu ) dodati dve trećine paprika, ( po jednu trećinu ostaviti za dekoraciju, ili ako hoćete možete staviti sve ) sitno iseckane krastavčiće i kapar, ( capers ) i sitno iseckan mladi luk, zajedno sa zelenim delom.

U manju zdelicu staviti majonez,kiselu pavlaku, limunov sok,Dižon senf,biber i so i sve zajedno umutiti sa žicom za mućenje,preliti preko povrća i dobro izmešati.Pokriti sa najlonom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

Pred služenje,ponovo promešati, sipati u zdelu iz koje ćete poslužiti, ukrasiti sa ostavljenim iseckanim paprikama po sredini i peršunom i poslužiti.

Prijatno!!!!



Juče sam dobila ovu predivnu orhideju od prijateljice, prvi put imam ovakvu...inače sam veliki ljubitelj orhideja i imam ih puno i svaki put me obraduju svojim predivnim cvetovima, koji traju i do 6 meseci.


Još jedna iz moje kolekcije

4 коментара:

  1. Ja volim i klasičnu rusku salatu a ova je još obogaćena i drugim povrćem pa je samim tim i zdravija varijanta. Izgleda super i volim da isprobavam nove ukuse...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim je i ja, ali je tako retko spremam, od slave do slave a ova mi je baš nekako letnja salata. Puno pozdrava i hvala

      Избриши
  2. Zoko, ja uglavnom ništa ne pravim baš onako, po receptu, Uglavnom volim da dodajem ono što vole moja deca. I sama sam postavljala recepte na http://www.kuvajmo-blogovski.com/ dok smo živeli svi zajedno. Razišlo se društvo, ostadoh sama, tako da ne pravim više ništa. Ćerke se zdravo hrane, sve neke žitarice i zobalice, dok ja jedem svašta.
    Paprika mi ne prija, nikako. I kada jedem filovanu papriku, samo fil pojedem, znači, ni kuvana. No, ne sumnjam da je ova varijanta ruske salate odlična! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Duda...prvi put obavezno pratim recept ( za kolače i torte ) ali za ostalo nikad, dodajem i oduzimam po svom ukusu.....nas je samo dvoje u kući i spremam ono što volimo a deca kad nam dođu u posetu obavezno pravim ono što oni vole i uvek dodam i po nešto novo što znam da će im se dopasti. Hvala i topli pozdrav

      Избриши