Ako volite mak, mascarpone sir i rolate, onda je ovo recept za vas.
Sastojci za rolat:
6 jaja ( sobne temperature )
60 g brašna
100 g ne mlevenog maka
120 g šećera u prahu
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
korica od pola limuna
4-5 kašika džema od kajsija
Sastojci za fil:
300 g mascarpone sira
3 vršne kašike kisele pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 kesica vanilinog šećera ili vanila paste
korica od pola limuna ili 5-6 kapi prirodnog ulja od limuna
za dekoraciju
po želji: umućena slatka pavlaka sa 100 g mascarpone sira ili šećer u prahu
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca i belanca umutiti u šne sa dve kašike prah šećera i ostaviti sa strane.
Pečenu koru prevrnuti na krpu,pažljivo skinuti papir za pečenje i zaviti u rolat.
Ostaviti da se ohladi.
Dok se rolat hladi napraviti fil.
Ostaviti da se ohladi.
Dok se rolat hladi napraviti fil.
Umutiti mascarpone sir sa kiselom pavlakom, vanilom i limunovom koricom.
Prohlađeni rolat odviti,premazati sa džemom od kajsija ( originalni recept kaže džem od jagoda, meni se više dopao džem od kajsija,jer mi je po malo kiselkast ) i onda premazati sa filom od sira.Zaviti ponovo u rolat i ostaviti 4-5 sati da se dobro rashladi. ( najbolje je ostaviti ga preko noći )
Prohlađeni rolat odviti,premazati sa džemom od kajsija ( originalni recept kaže džem od jagoda, meni se više dopao džem od kajsija,jer mi je po malo kiselkast ) i onda premazati sa filom od sira.Zaviti ponovo u rolat i ostaviti 4-5 sati da se dobro rashladi. ( najbolje je ostaviti ga preko noći )
Zokie, a piece of this cake is for me, isn't it? ;)
ОдговориИзбришиIt looks so tasty... I love it!
Have a wonderful day tomorrow, my friend! :)
Honey, thank you so much...I will love to share a piece of this roll with you. Please, if you did not try it, make it... it taste so good.I do not like poppy seeds, but this is heavenly.Hugs and kisses.
ИзбришиБлагодаря ти Зори,много се радвам,че си направила рулото.Прекрасно е.Много хубав блог имаш,с удоволствие ще го посещавам.
ОдговориИзбришиThank you so much.Recipe is so good and I will make this roll more often.
ИзбришиKad neko spomene mak odmah padne na pamet štrudla sa makom, čupava pita i baklava sa makom u drugim kombinacijama ga nisam probala. Ako sam dobro shvatila mak se ne melje?
ОдговориИзбришиDa, mak se ne melje...meni je baš odlično zbog tog ne samlevenog maka.Topli pozdrav.
ОдговориИзбриши