субота, 03. август 2013.

ROLAT SA MAKOM

Ako volite mak, mascarpone sir i rolate, onda je ovo recept za vas. 


   Sastojci za rolat:

     6 jaja ( sobne temperature )
     60 g brašna
     100 g ne mlevenog maka
     120 g šećera u prahu
     1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
      korica od pola limuna
     4-5 kašika džema od kajsija

    Sastojci za fil:

     300 g mascarpone sira
     3 vršne kašike kisele pavlake
     2 kašike šećera u prahu
     1 kesica vanilinog šećera ili vanila paste
      korica od pola limuna ili 5-6 kapi prirodnog ulja od limuna

    za dekoraciju


     po želji: umućena slatka pavlaka sa 100 g mascarpone sira ili šećer u prahu


Priprema:


Odvojiti belanca od žumanaca i belanca umutiti u šne sa dve kašike prah šećera i ostaviti sa strane.

Žumanca umutiti sa preostalim šećerom i vanilom u gustu i svetlu smesu.
Brašno prosejati i dodati mak i sve zajedno izmešati.
Dodavati naizmenično belanca i brašno i sve, nežnim pokretima,sa spatulom,sjediniti sa smesom od žumanaca.



 Pleh,veličine 44cm X 30cm ili sličinih veličina, prekriti sa papirom za pečenje i sipati smesu.Poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 15 minuta ili dok vam ne porumeni odozgore. Nemojte ga prepeći, pucaće vam kad ga budete umotavali. ( ako želite da vam je kora deblja peći u manji pleh i ako želite više fila, stavite još mascarpone...ovo je dovoljno koliko sam ja stavila )




Pečenu koru prevrnuti na krpu,pažljivo skinuti papir za pečenje i zaviti u rolat.
Ostaviti da se ohladi.
Dok se rolat hladi napraviti fil.
Umutiti mascarpone sir sa kiselom pavlakom, vanilom i limunovom koricom.
Prohlađeni rolat odviti,premazati sa džemom od kajsija ( originalni recept kaže džem od jagoda, meni se više dopao džem od kajsija,jer mi je po malo kiselkast ) i onda premazati sa filom od sira.Zaviti ponovo u rolat i ostaviti 4-5 sati da se dobro rashladi. ( najbolje je ostaviti ga preko noći )



Posuti prah šećerom ili dekorisati sa mešavinom umućene slatke pavlake i mascarpone sira...izbor je vaš.
Skuvajte kafu ili poslužiti sa ledenom kafom i uživati


Prijatno!!!!




6 коментара:

  1. Zokie, a piece of this cake is for me, isn't it? ;)
    It looks so tasty... I love it!
    Have a wonderful day tomorrow, my friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Honey, thank you so much...I will love to share a piece of this roll with you. Please, if you did not try it, make it... it taste so good.I do not like poppy seeds, but this is heavenly.Hugs and kisses.

      Избриши
  2. Благодаря ти Зори,много се радвам,че си направила рулото.Прекрасно е.Много хубав блог имаш,с удоволствие ще го посещавам.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much.Recipe is so good and I will make this roll more often.

      Избриши
  3. Kad neko spomene mak odmah padne na pamet štrudla sa makom, čupava pita i baklava sa makom u drugim kombinacijama ga nisam probala. Ako sam dobro shvatila mak se ne melje?

    ОдговориИзбриши
  4. Da, mak se ne melje...meni je baš odlično zbog tog ne samlevenog maka.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши