субота, 31. август 2013.

STRUDLA SA ŠLJIVAMA I MAKOM

Volim Tajanin blog "Slasno i opasno" jer ima lepe recepte a njene priče su izvanredne....veoma mlada i talentovana devojka.Danas mi je zapao za oko njen post sa "Najbržom lažnom štrudlom sa makom i šljivama" i pošto sam imala 9 preostalih kora kao da je bio napisan za mene...fantastična ideja gde ih iskoristiti.Zašto je lažna, ne znam, ali znam da je fantastična.



Moje se mere malo razlikuju od njenih, jer nisam imala dovoljno, bez obzira što mere nisu iste,štrudla je fantastična,vi je pravite kako se vama sviđa.

Sastojci:

10 kora ako su tanke za baklavu, ako su za pitu,dovoljno je 6 kora
3 jajeta
100 ml ulja
180 ml gustog grčkog jogurta
150 g šećera
2 kesice vanile sa ukusom ruma
80 g griza
8 g praška za pecivo
500 g očišćenih šljiva i isečenih na polovine
80 g maka

Priprema:

Šljive oprati,raseći na pola i izvaditi im koštice,posuti ih sa 50 g šećera.
Umutiti jaja sa šećerom i vanilom dok ne dobijete svetlu i gustu smesu.Postepeno dodavati ulje,muteći smesu sa mikserom.
Dodati jogurt i griz pomešan sa praškom za pecivo i sve to sjediniti sa mikserom.

Staviti jednu koru na radnu površinu,posuti preko kore oko 4 do 5 kašika smese od jaja,razmazati svuda po kori,staviti preko drugu koru, isto tako uraditi sa njom i sa trećom korom. ( ako koristite tanke kore za baklavu, premazati sa 3 kašike smese od jaja i staviti ukupno 5 a može i 6 kora jer su isuviše tanke )
Preko treće kore naređati dva reda šljiva, posuti sa polovinom maka ( ja mak nisam mlela,nekako ga više volim ne mlevenog, vi,ako volite da vam je mak samleven,onda ga sameljite ) spoljne strane kore preklopiti  malo prema unutra, da vam fil ne curi i zaviti, kao što zavijate štrudlu.


Pleh prekriti papirom za pečenje i preneti zavijene kore.

Tako isto uradite i sa drugim delom kora.Ako vam je ostalo još smese od jaja, premažite kore odozgore sa tom smesom.

Zagrejati rernu na 185*C i peći oko 35 do 45 minuta, dok vam fino ne porumeni.
Ohladiti je,iseći na parčiće, posuti sa prah šećerom i poslužiti.

Prijatno!!!!





9 коментара:

  1. Strudla izgleda prekrasno; divna kombinacija ukusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, hvala ti puno...ako imaš šljiva, obavezno je isprobaj.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Mnogo hvala na poverenju, na lepim rečima i na ovom postu ! Najdraže od svega mi je što Vam se dopalo ! Svi uvek malo doteramo recept prema sebi, a ako se ovde još i rum oseti, prisvajam i izmene :-)))).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana...tebi zasluge idu za ovu štrudlu jer je izuzetno lepa.Tvoje priče me oduševljavaju i kad budeš izdala svoju knjigu....poslaću ti adresu, računaj na mene, kao prvog kupca.Topli to pozdrav šaljem.

      Избриши
  3. Obozavam i sljive i mak.Bice isprobano.p.s.kad se vratim sa odmora iz Grcke/Parga:)))

    ОдговориИзбриши