Vi znate koliko ja volim da pravim sve od testa, ovako lepo testo mi davno nije bilo u rukama,jednostavno je kao pahuljica mekano......muž je satima čistio sneg, koji nas je danas zavejao, za užinu sam mu pripremila ove kiflice i kefirom sa strane....
Sastojci:
450 g brašna
10 g suvog kvasca
65 ml tople vode
250 ml mleka
80 g putera
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje sobne temperature
Za punjenje:
8 šnita tanko isečene suve slanine
250 g Gouda sira ( ili manje )
i još:
40 g putera
2 čena belog luka
1 kašičica sitno iseckanog peršuna
Priprema:
U posudicu staviti toplu vodu, kašičicu šećera i kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U manju šerpicu staviti puter i otapati ga na veoma niskoj temperaturi, kad je otopljen dodati mleko i skloniti sa vatre.U tu smesu dodati jaje i sve zajedno umutiti sa viljuškom da se sjedini i sipati u posudu za mešenje.
U drugu posudu staviti brašno i so i sve to prosejati..
U posudu u kojoj ste sipali jaje,puter i mleko, dodajte otopljen i podignut kvasac i sa mikserom na koji ste stavili spiralne produžetke, mutiti, po malo dodavajući brašno, umutiti brašno da se sjedini sa mlekom i tako i sledeći put,dodavati po malo brašna i svaki put umutiti dobro da se sjedini ...kad ste završili sa dodavanjem brašna mutiti sa mikserom oko 5 minuta, dobićete izuzetno lepo i lepljivo testo.
Pobrašnite vrlo blago radnu površinu i isipajte testo iz posude ( samo da znate da je testo vrlo lepljivo ali pokušajte da ne dodate previše brašna ) sipati vrlo malo brašna preko testa, samo onoliko koliko uhvatite prstima i premesite testo samo toliko koliko da vam se ne lepi za ruke. Oblikovati u loptu.
Posudu premazati sa malo ulja,testo takođe i vratiti nazad u posudu u kojoj ste i zamesili testo,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se diže oko sat do sat i po vremena.
Dok testo raste vi ispržite bez i malo masnoće tanke šnite suve slanine da vam budu hrskave ali da ne izgore. Preneti ih na papir da se ocede od viška masnoće i kad se potpuno ohlade smrviti ih rukom. Sir iseći na štapiće
Pobrašniti vrlo blago radnu površinu i izvrnite testo iz posude.Seći na delove i na vrlo blago pobrašnjenij radnoj površini sa vrlo malo brašna preko testa rastanjiti u manji krug. Po želji,ako hoćete veće kifle, podeliti testo na pola i rastanjiti. Iseći na koliko delova vi hoćete da su vam kifle velike. Ja sam uzimala manje parčiće i rastanjila u manje krugove.
Testo se može mesiti i rukom ali se ne sme dodati previše brašna, u početku samo malo dok se testo više ne lepi za ruke...
Na svaki isečeni trougao staviti smrvljenu slaninicu i parče sira i umotati u kiflicu.
Pleh prekriti papirom za pečenje i naređati kiflice.Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom da se testo odmori i još malo naraste,oko pola sata.
Uključiti rernu na 175*C. Narasle kiflice premazati sa malo otopljenog putera.
Peći ih oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Po želji ih možete premazati sa još malo otopljenog putera i dodati pasirani beli luk i sitno iseckan peršun a i ne morate.
Ohladiti ih vrlo kratko i poslužiti tople sa kiselim mlekom, jogurtom, kefirom,pivom.......
Prijatno!!!!
i dok ja pišem ovaj post, on je opet napolje, čisti sneg....nadam se da će jednom već prestati da pada....ne znam kako će ljudi stići svojim kućama večeras.
Prava zimska idila :)
ОдговориИзбришиVas suprug je srecan sto ima zenu kao sto ste vi.
Veliki pozdrav iz ledom okovanog NY ;)
Joj u pravu si Alaksandra za zimsku idilu, samo što ovo otežava kretanje i vožnju. Od srca ti hvala i topli pozdrav.
ИзбришиKod nas doskora paradoks, malo snijega a ljudi zavejani na putu. Opet nam najavljuju proljećne temperature, ove zime zime snješko je bio u izbjeglištvu.
ОдговориИзбришиHrskava slanina u kiflicama, ne može bolje, samo ja ne znam kad je dosta kad je tijesto u pitanju.
Ova zima je baš čudna...klima se menja.Kanada je poznata po svojim zimama i snegovima, ali obično u Torontu nema toliko puno snega, ove godine koliko ga hoćeš.
ИзбришиPeciva i ja obožavam, ali ja ih jedem samo dok su vruća, posle toga više nisam zainteresovana. ( nekada ih zagrejem u rerni, ako mi se baš jedu.
Ja bih za ovakve kiflice očistila i celu ulicu!
ОдговориИзбришиLiketa
Hvala draga moja Ljiljo,kifliuce su jako brzo nestale i sad mi je žao....moraću ja da zamesim novu turu a tebi preporučujem da ih napraviš...ja sam se oduševila sa testom.Pozdrav za vas.
Избриши