петак, 21. фебруар 2014.

Kroasani...još jedan recept u nizu

Joj što ih volim ali ih retko pravim jer ne mogu da se zaustavim, ako vas je više u kući po dva komada i kroasani su pojedeni...kod nas će biti i za sledeći dan.


Sastojci:

500 g brašna
125 g slatke pavlake
125 g mlaćenice / jogurta
75 ml tople vode
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
60 g šećera
2 žumanca
prstohvat soli
200 g putera za kolače

 i još:

50 g otopljenog putera
50 g braon šećera
1 kašičica cimeta
100 g ili manje mlevenih oraha
1 umućeno jaje

Priprema:

U toplu vodu staviti kašičicu šećera i kvasac,dobro promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Zagrejati pavlaku i mlaćenicu i u toplo dodati dva žumanca i umutiti viljuškom, sve zajedno.

U posudu za mešenje prosejati brašno, dodati 60 g šećera i prstohvat soli, sve promešati, napraviti udubljenje u sredinu i dodati toplu pavlaku sa žumancima i nadošli kvasac. Na mikser staviti spiralne nastavke za testo i mutiti sa mikserom dokle god ne dobijete glatko testo koje se potpuno odvaja od stranica posude.
Isipati  umućeno testo na radnu površinu i premesiti ga rukama, trebate da imate testo koje je meko i koje se ne lepi za ruke. 
Testo oblikovati u loptu i premazati sa uljem.Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata.

Naraslo testo premesiti i rastanjiti u pravougaonik i izrendati polovinu hladnog putera ( 100 g ) ja sam samo izmrvila polovinu količine preko testa.





Testo preklopiti po dužini prvo jednu stranu  i onda drugu stranu preko prve.




Sada preklopiti da napravite kocku.




Tako  preklopljeno testo zaviti u najlon i ostaviti u frižider da odstoji pola sata.

Posle pola sata izvaditi testo, blago pobrašniti radnu površinu i preko testa pobrašniti blago i prstima malo rastanjiti testo,gurajući od sredine prema ivicama.
Oklagijom rastanjiti testo u pravougaonik i po potrebi  pobrašniti radnu površinu da vam se testo ne lepi.
Izrendati ostatak hladnog putera preko testa i preklopiti testo ponovo kao i prvi put.
Zaviti u najlon foliju i ponovo ostaviti u frižider za pola sata.

Pobrašniti radnu površinu i preko testa i rastanjiti testo u što veći krug možete, što je testo tanje, bolje će se listati i pomažite se sa brašnom da se testo ne lepi.
Kada ste razvili dovoljno tanko testo, premazati sa otopljenim puterom i podeliti testo na četri dela i svaki deo podeliti još na 4 dela ili ako volite manje kroasane podelite na svaku četvrtinu na 5 dela.




Ja sam pola testa posula sa izmešanim cimetom i braon šećerom a pola testa sam posula sa mlevenim orasima,po želji možete da ih ne pospete ni sa čim, samo ih filovati sa džemom ili ostaviti prazne...ako želite slane kroasane, izostavite šećer koji ste dodali testu.




Raseći gornji deo trougla po sredini i preklapajući ih razvući malo te krajeve prema le
voj i desnoj strani i zaviti, ali prilokom zavijanja vucite nežno donji deo testa od sebe da biste imali više uvijenih krugova testa, više će se listati.

Prekriti sa najlonom i ostaviti da kroasani narastu i narasle kroasane premazati sa umućenim jajetom.

Zagrejati rernu na 200*C i peći oko 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Ohladiti i poslužiti za doručak sa domaćim džemom, nutelom, svežim sokom ili mlekom, kafom....izbor je vaš.




Ovako napravljenim kroasanima korica je hrskava a sredina meka.

Prijatno!!!!


Recept šaljem našoj ovomesečnoj domaćici Mireli sa bloga Love Affair kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jekoja nam je ovog puta zadala temu - kvasac.:

13 коментара:

  1. Predivne su, baš kao i sva druga peciva koja radite. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno...jasam se oduševila sa mekoćom ovih kroasana a što najviše volim je da im je korica hrskava. Pozdrav.

      Избриши
    2. I ja volim kad je korica hruskava, a ne sumnjam da nije jer zbilja dosada nisam imao priliku nikoga upoznati tko zna i pravi tako dobra peciva koja mi doslovno preko monitora znaju zamirišati. :)

      Избриши
    3. Hvala a peciva sa uživanjem pravim.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Zorice, divniiii su i jako mi se svidja ideja za punjenje, nisam ih jos tako pravila. Na fotkama se vidi koliko su divno prhki i mekani, mmmm....:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Lana, radujem se da ti se dopadaju i nama su se dopali, ja obožavam sve vrste peciva.Topli pozdrav i kad imaš vremena, probaj ih i sa ovim punjenjem.

      Избриши
  3. Izgledaju odlično...interesantno punjenje... volim peciva sa jogurtom...mislim da su bas posebna. Pozdrav,Vanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanja, volim i ja peciva sa jogurtom, mnogo su mi mekša, mada ja koristim mlaćenicu ali to je najsličnije našem jogurtu.
      Od srca ti hvala i topli ti pozdrav šaljem.

      Избриши
  4. Uh, i ja ih mnogo volim, pa stoga mnogo i izbjegavam ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, ja obično volim peciva dok su topla i pojedem ih samo tada, muž ih voli i topla i hladna i ne jedem ih onoliko koliko bih mogla.Pozdrav.

      Избриши