понедељак, 10. фебруар 2014.

FBI rukavice - Mamina jela

FBI rukavice je blogerska igrica, koju je osmislila Mamajac, traje dva meseca i meni je zadovoljstvo da učestvujem u njoj, jer tim učestvovanjem upoznajemo se sa blogovima naših blogerki i otkrivamo mnogo lepih recepata, koji su nam nekim slučajem, promakli.
Ovog puta istražujemo blog " Mamina jela " i na tom blogu ima toliko lepih recepata da ja se nisam mogla da odlučim koji ću da isprobam, ipak sam odabrala nešto što mi oboje volimo. Željku sam " upoznala " još na Coolinarici a kasnije sam počela i da pratim njen blog na kome ima puno lepih, domaćinskih jela.
Pa da krenem...... recepte neću pisati, nazivi jela nose linkove  originalnih recepata.



                 Hteli smo neki lagani ručak i za to sam izabrala ovu čorbicu...rađeno je sve po receptu, jedino nisam zapržila čorbu, nego sam dodala brašno i mlevenu crvenu papriku u  povrće ,sve promešala i onda nalila sa vodom i nastavila da kuvam.
                 Ova čorbica je odlilčna...uz parče prepečonog hleba.




          Ovde sam napravila malu promenu, umesto luka sam stavila praziluk a umesto vode sam stavila 100 ml belog vina, 100 ml tečne pavlake za kuvanje i dodala 4 kašike sitno iseckanog paradajza i sve to dinstala zajedno 25 minuta.
         Poslužila sam sa pire krompirom od celera. Željka, hvala ti na ovom fantastičnom ručku, u kom smo zaista uživali.



                        Da samo znate kako smo ovu čorbicu pojeli....sa uživanjem. Posle izuzetno duge šetnje,promrzli, ova čorbica nam je legla kao kec na desetku.Preporučujem.




                    Još jedan bezmesni ručak,,brzo i jeftino jelo,moj dodatak ovde je bio 100 g Gouda sira u bešamel sos,uz  salatu od kiselog kupusa smo zaista imali jeftin i ukusan rućak.




                    Svi imamo neki recept za ovaj, kako ga ja zovem,emigrantski kajmak, jer ovde mežemo samo da sanjamo o pravom kajmaku, moj recept se malo razlikuje od Željkinog, ali ovog puta je pravljen po njenom receptu. Nama je, uz vruće lepinje i paradajza, bila večera, doduše mom mužu,meni je bilo kasno da jedem.

                   Za sve vas, koji živite u inostranstvu, ovo vam je najbliže što možete da dobijete od kajmaka. Probajte i vi.





                        Kad  sam videla sliku ove pogače na blogu ( pre nego što je objavljen recept ) oduševila sam se izgledom i mentalno sam " zabeležila " da je pripremim kao slavski kolač.
Testo je izuzetno lepo za rad i nije bilo problena napraviti pogaču, lepo je narasla... ali meni se nije razlistala kao na originalnoj slici, prvo sam mislila da možda nije zbog dodatnih ukrasa na kolaču...ali ne znam da li je zbog toga...Željka, ako pročitaš ovaj post, molim te,pomozi...gde sam pogrešila?
Probaću  još jednom da je napravim, naravno ovog puta bez ukrasa.






             Kod nas je ovaj krompir bio prilog zapečenim sočnim karabatcima....i salatu od kiselog kupusa i čaše crnog vina bio nam je fantastičan ruček....






          Auuu, da samo znate kako je ova piletina fantastična...pored sveže samlevenog bibera, koji uvek koristim kad kuvam, piletinu sam marinirala sa začinom koji koristim kad pripremam piletinu ( Montreal Chicken )....ovu vam piletinu od srca preporučujem, jer je izuzetno sočna i ukusna.

        Sa uživanjem sam pripremila sva jela sa bloga " Mamina jela " i Željka, od srca ti hvala na lepim ručkovima.

        Nisam uspela da pripremim ništa od slatkiša, ali uskoro ću praviti Gala keks tortu sa belom čokoladom i pudingom od slatke pavlake.

12 коментара:

  1. Sve tako fino izgleda, ove igrice obogate kuhinju na najlepsi moguci nacin... corbice izgledaju slasno, a svidjaju mi se i zapeceni batacici, potrazila sam receptic i moracu da ih sto pre isprobam.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Da znaš Lana da si u pravu...mnogo puta se neki recepti propuste, ili ih ne vidimo ili jednostavno ne reagujemo na vreme....meni je izuzetnio drago da sam deo ovih igrica, jer od njih se puno nauči.Od srca ti hvala i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Toliko svega čovek isproba,naročito ako voli da kuva I interesuje se za sastojke.Kod nas živi 78 nacija .U miru I slozi.Koliko su oni samo obogatili Kuhinju I ukuse domaaćina kiwija svojim dolaskom!-Znam da je moja mama pričala da kad smo tek dosli da živimo na Novom Zelandu,vrhunac njihovog kulinarstva je bio Nedeljni Ručak (Sunday Roast) ,koji se sastojao od pečenja,najčešće jagnjećeg,krompira I graška.I sosa od nane.
    A sad..toliko toga iz celoga sveta.pa da, kad bi oni inače čulii jeli sarmu,pasulj,prebranac i gibanice razne.
    A za mene je ovde naj naj I zauvek prva Krompir Čorba!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, hvala ti puno...mi smo uživali u svakom jednom obroku i ako bih trebala da biram između njih, ne bi mi bilo lako. Topli pozdrav, draga moja.

      Избриши
  4. Svaka čast potrudila si se a recepti jedan bolji od drugog.

    ОдговориИзбриши
  5. Ajme kolko toga! Svaka čast, ja sam nekako samo slatkop izabrala...

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala Ingrid....ja nisam veliki ljubitelj slatkog, ali kod Željke ima špuno lepih poslastica, one će biti naknadno isprobane. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Zorice, sve si predivno napravila i prezentovala! Hvala ti mnogo, posebno mi je drago sa su vam se jela svidela i da ste uživali. Veliki pozdrav ti šaljem, sve najbolje draga moja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veruj mi, da mi je bilo uživanje prelistati tvoj blog, jer ima toliko lepih, domaćinskih recepata, koji nisu skopi i idealni za ručak..od svih ovih recepata, ne bih mogla da izdvojim jedan...jer svi su nam se dopali...ima još nekih recepata kod tebe, koje bih volela da isprobam. Topli pozdrav.

      Избриши
  8. Što se tiče pogače, ne znam šta je razlog što se nije toliko razlistala, možda baš ti ukrasi. Ti slojevi se odvoje još pri slaganju pogače, pa još dok malo naraste u kalupu pokažu se još više, i sve postane tako lepo razlistano kada se ispeče.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To sam i ja pomislila, ali praviću ja nju opet, bar kod mene se hleb jede puno ( mom mužću nikad hleba dosta ) ne predajem se ja tako lako...ali što je najvažnije gosti su ga jako voleli. Topl pozdrav i hvala na svemu.

      Избриши