четвртак, 13. фебруар 2014.

Pihtije

Pihtije nisam pravila ni sama ne znam koliko dugo a  oboje ih volimo...bio je red da ih napravim.



Sastojci:

4  do 6 svinjskih nožica
2 do 3 svinjske kolenice
parče mesa ( govedina ili teletina )
2 do 3 lista lovora
biber u zrnu
5 do 6 čena belog luka
po ukusu povrće; koren celera, šargarepa, paškanat,crni luk,peršun
so
( ako volite ukus suvog mesa u pihtijama, dodajte jednu suvu kolenicu i suva rebra, ja ne volim suvo meso u pihtijama i ne stavljam )
i još pola glavice sitno iseckanog belog luka ili po ukusu


Priprema:

Svo meso oprati, iseći na komade, povrće očistiti i oprati, crni luk preseći na pola i zapeći na plotni.

Sve to staviti u veliki lonac, naliti sa vodom da prekrije meso i povrće, dodati lovorov list,beli luk i biber u zrnu i posoliti po ukusu.

Staviti na jaču vatru da provri i kad provri,smanjiti temperaturu da vrlo tiho kuva i kuvati oko 4-5 sati dok se meso ne odvoji od kostiju. Tokom kuvanja skidati penu sa površine i koliko možete masnoću.

Izvaditi meso u pliću tepsiju i očistiti od kostiju,masnoće i kože.
Pihtije se mogu kuvati i bez povrća.

Rasporediti meso u tanjire ili  dublje zdele, naliti sa proceđenom tečnošću u kojoj se meso kuvalo i ostaviti preko noći u frižider da se stegne.

Pre služenja posuti sa mlevenom crvenom paprikom,iseći na kocke i poslužiti ili ako ste stavili u neki kalup izvrnuti na tanjir na koji ste stavili listove zelene salate .

Pihtije su odlične uz turšiju, kisele krastavčiće a uz sve to poslužiti vruć šumadijski čaj.


Prijatno!!!!!


8 коментара:

  1. Jao ,jao I jao .Sutra pravim pa neka je usred leta:).Divne su:)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš mi je drago da sam te podsetila na njih i neka su ti prijatne!!! Hvala draga Džoli.

    ОдговориИзбриши
  3. E i meni je trebalo baš recept, svekar voli pa da mu spremim. Baka ih nikad nije pravila, baš sam tražila kod nekoga recept u koga imam poverenje kad mi iskoči ovaj na fb. Hvala :-).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tajana, ovde je najvažnije da se dobro ukuva da bi se tečnost želirala na kraju...nešto da te naučim, kad kuvaš pihtije i kad je skoro pola tečnosti nestalo, pipni prstima tečnost i kad se vrlo malo prohladi sastavi prste i odvoj,ako se lepe jedan za drugi znači dovoljbno je ukuvano.Topli pozdrav

      Избриши
    2. Jao, tek sad vidim kako mi je nepismena ova gornja poruka :-D Valjda sam umorna bila. Hvala na dodatnom savetu spremaću danas - sutra nadam se :-) <3.

      Избриши
    3. Ne brini se, važno je da se mi razumemo. Topli pozdrav

      Избриши
  4. Spremila sam pihtije :-). Malo je bilo improvizacije, Vaš recept i nešto Mišinih saveta, jer se on seća kako je njegov tata radio ranije ( oni vole sa suvim mesom :-) ). Staviću ih na blog ovih dana, naravno, uz smernicu prema Vašem receptu. I ja sam ih čak jela i uspele su 100 %. Sad mogu da kažem da volim pihtije i da umem da ih napravim :-PHvala Vam puno :-).

    ОдговориИзбриши
  5. Draga moja Tajana, baš si me obradovala i srećna sam da smo ti, Miša i ja, pomogli oko kuvanja pihtija i da su ti uspele.Hvala Miši i tebi hvala i sad uživajte u njima. Ja ne volim meso iz pihtija, volim samo želiranu tečnost i beli luk a meso dam mužu da pojede. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши