субота, 15. фебруар 2014.

Domaći hleb / pogačice

Volim svaki put da isprobam neku novu vrstu hleba/peciva.. ovo su male pogačice koje se služe za ručak/večeru umesto hleba ( dinner rolls ).Nama je glavni obrok ručak i ja ih poslužim za ručak.   


Sastojci:

     65 g putera
     125 ml mlaćenice
     75 g ricotta sir
     300 g svenamenskog brašna
     1 kašičica šećera
     1 kašičica soli
     7 g suvog kvasca
     2 kašike otopljenog putera za premazivanje pogačica

Priprema:

U malu šerpicu staviti puter i mlaćenicu i zagrevati na tihoj vatri dok puter ne počne da se topi, dodati sir i sve mešati žicom za mućenje i polako zagrevati dok ne bude toplo, ali ne i vruće. ( ove se sve može zagrejati i u mikrotalasnoj )

Rastopiti kvasac u malo vode sa kašičicom šećera.

U posudu staviti brašno,so i dodati rastopljen kvasac i mešavinu od sira i putera i sve ovo mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima dok se ne formira lopta i počne da odvaja od stranica posude.
Posudu dobro podmazati sa uljem i staviti testo unutra i okretati testo dok se ne namaže svuda sa uljem.
Pokriti sa najlonom i ostaviti da testi naraste,oko sat vremena
 Isipati testo na radnu površinu i premesiti ga i podeliti na koliko loptica hoćete.
Svaku lopticu ponovo premesiti i staviti u vatrostalnu posudu, koju ste premazali sa hladnim puterom.
Pokriti ponovo i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste.( oko pola sata do sat vremena )




Zagrejati rernu na 175*C i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.

 Vruće pogačice premazati sa otopljenim puterom i poslužiti ih odmah ( po želji možete iseckati beli luk i peršun u puter i premazati ih tom smesom )



Prijatno!!!!



2 коментара:

  1. Ovo bi moja mlađarija jela svaki dan za doručak i k tome da su još tople.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dolajla, dok su tople božanstvene su, tope se u ustima a hladne podgrejati vrlo kratko u mikrotalasnoj sa malom šoljicom cide ( tako hleb ne bude žilav dok se jede ).Topli pozdrav.

      Избриши