среда, 19. фебруар 2014.

Red velvet rolat

Ovih dana svi su nešto za red velvet  rolat, cheese cake, palačinke,torte.....moj mlađi sin jako voli red velvet cheese cake ( ako se sećate,doneo mi je tu torticu za rođendan ) ja sam baš želela da ih obradujem sa ovim rolatom. 


Sastojci:

     130 g univerzalnog brašna
     20 g ne zaslađenog kakaoa
     4 g soda bikarbone
     prstohvat soli
     125 ml mlaćenice ili mleka
     1 kašičica vanilla paste ili vanile
     1 kašika sirćeta / ocat
     120 g putera sobne temperature
     120 g šećera
     1 XL jaje
     crvena boja za kolače

    Sastojci za fil:

     250 g krem sir
     120 g otopljene bele čokolade
     60 g putera za kolače
     50 g prosejanog prah šećera


Priprema:

U jednu zdelu staviti brašno, kakao,prstohvat soli i sodu bikarbonu.
U drugu zdelu staviti mlaćenicu / mleko,vanilu i sirće.

U posudu za mućenje staviti omekšali puter i šećer i sve zajedno umutiti dok ne postane penasta smesa ( stati i skinuti sve sa stranica posude i ponovo umutiti ) dodati jaje i još jednom sve dobro umutiti.
Smanjiti brzinu na mikseru i dodati trećinu brašna umutiti i onda dodati pola količine mlaćenice / mleka ponoviti još jednom tako i završiti sa brašnom i na kraju dodati boju za kolače. Sve umutiti da se sjedini.

Pleh veličine 38cm X 26cm ili sličnih veličina podmazati sa hladnim puterom,posuti sa brašnom i istresti višak. ( koristiti teflonski pleh )
Sipati smesu u pleh ( smesa je na gušćoj strani ) i sa spatulom poravnjati.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 15 do 20 minuta.
Dok se testo peče, pripremiti alu foliju, koju ćete posuti sa prah šećerom.

Kad izvadite testo, preći nožem okolo stranica, ako se kojim slučajem testo zalepilo da ga oslobodite od stranica pleha i prevrnuti pečeno testo na alu foliju sa prah šećerom.
Zaviti biskvit sa kraće strane i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.
Dok se rolat hladi pripremiti fil.

Otopiti čokoladu u mikrotalasnoj pećnici ili na pari i ostaviti da se ohladi ali i ne stegne.
Umutiti krem sir, puter i prah šećer, dodati otopljenu i ohlađenu belu čokoladu i sjediniti sve zajedno.
Odviti rolat ali veoma pažljivo ( ja baš nisam bila pažljiva, žurila sam i pukao mi je, ali fil ti sve popuni i kasnije se i ne vidi ) premazati sa filom i zaviti ponovo u rolat i uviti krajnje stranice alu folije.

Ostaviti u frižider najmanje 3-4 sata da se fil stegne.
Ohlađeni rolat posuti sa prah šećerom,iseći na parčiće i poslužiti.

Recept iz knjige Baking for All Occasions

Prijatno!!!!!



6 коментара:

  1. Ja volim Red velvet cake. Pravila sam je mojoj starijoj unuci za prvi rođendan. Bila je pun pogodak :) Dobra je ideja rolat, za običan dan ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Olja...pravila sam i ja tu tortu svojim prijateljima za 40 godina braka i zaista su je gosti voleli,ovo je ono, kao što kažeš, za svaki dan. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. I'm so happy that Google Translator has started working! :)
    Red Velvet... So yummy and so beautiful, well done, Zoki! And have a nice evening, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Me to. Thank you very much ma dear friend and I am so happy that you like Red Velvet Roll. Have a nice evening and hugs and kisses for you:))

      Избриши
  3. Jako lijep rolat, moram i ja drugi put red velvet napraviti sa kremom od sira, u toj kombinaciji je sigurno najbolji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka...mislim da je ta kombinacija najbolja, inače mojoj deci se dopala i ova kombinacija sa čokoladom.Topli pozdrav.

      Избриши